Miről híresek a magyarok? Többek között arról, hogy elárasztották a világot olyan feltalálókkal, akik alapjaiban változtatták meg az életünket. A golyóstolltól a hologramig tárgyak hada vesz körül minket, melyek mögött 20. századi kreatív magyar elmék állnak. De nincs ez másképp napjainkban sem!

Az Antall József Tudásközpont mélyen elkötelezett a tehetséggondozás iránt, az elmúlt években több olyan programsorozatot is életre hívott, melyeknek célja a felnövekvő generációk kibontakozásának elősegítése.

A Kreatív Magyar Elme célja is hasonló: fiatal magyar feltalálóknak kíván lehetőséget biztosítani, hogy széles körben is megismertethessék találmányaikat a hazai közönséggel. A második előadásra 2015. február 26-án 18 órakor kerül sor a Budapesti Műszaki Egyetem Központi épületében. A záróbeszédet Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós tartja, a beszélgetést pedig Nagy Ervin színész moderálja.

Rátai Dániel találmánya a Leonar3Do

Rátai Dániel találmánya a Leonar3Do

Akikre büszkék lehetünk

Ha külföldön járunk és magyarként mutatkozunk be, sokszor sporteredményeinket, tudományos sikereinket juttatjuk a külföldiek eszébe; Puskás Öcsit és a Rubik-kockát mindenki ismeri. De ahogy Puskás óta is kiemelkedő sportteljesítmények egész sorával büszkélkedhetünk, úgy a tudomány területén is számos kimagasló eredményt érünk el napjainkban.

Habár a lenyűgöző sportteljesítményekkel a többség tisztában van – a legtöbb magyarnak ismerősen cseng például Hosszú Katinka neve – annál kevesebben hallhattak Rátai Dánielről, aki a Leonar3do nevű programjával virtuális környezetet képes teremteni, vagy Dr. Weszl Miklósról, a csontpótló gép feltalálójáról.

A Puli Space Technologies csapata Magyarország első holdjáróján dolgozik. Ha sikerrel járnak, mi lehetünk a 4. ország, amely járművet küld a Holdra. Fotó: ÖWF / Katja Zanella-Kux

A Puli Space Technologies csapata Magyarország első holdjáróján dolgozik. Ha sikerrel járnak, mi lehetünk a 4. ország, amely járművet küld a Holdra.
Fotó: ÖWF / Katja Zanella-Kux

Ismerjük meg a kreatív magyar elméket!

A legtöbb friss magyar találmány először külföldön fut be karriert, gyűjt tudományos elismeréseket, és csak ezután ismeri meg őket – jó esetben – a hazai közönség is. Az Antall József Tudásközpont és a Kreatív Magyar Elme célja, hogy széles körben ismertté tegye a magyar találmányokat és alkotóikat, és lehetőséget teremtsen a közönségnek is, hogy találkozhassanak fiatal tudós büszkeségeinkkel.

Az ivócsap működése

Az ivócsap működése

Mindezt úgy, hogy nem száraz tudományos leírást, hanem izgalmas és interaktív előadást kapnak, valamint egy hús-vér embert, aki a találmány mögött legtöbbször egészen rejtve marad. Az előadók ezért nemcsak képletekről és módszerekről, hanem saját magukról is mesélnek majd, köztük arról is, hogy ők hogyan élték meg a sikerhez vezető utat.

https://youtu.be/dubFMEaRCqw

A decemberben induló és februártól folytatódó sorozatban olyan találmányokkal kerülhetünk közeli kapcsolatba, mint a Puli Space Technologies, a Masat 1., a Gömböc, az Ivócsap és még számos fontos, érdekes és korszakalkotó munka. Ismerjük meg a kreatív magyar elme legfrissebb megnyilvánulásait, és legyünk büszkék arra, hogy honfitársaink milyen fantasztikus újításokkal öregbítik hazánk hírnevét a világban!

Bővebb leírás és részletes program a Kreatív Magyar Elme Facebook-oldalán található.

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további magyar feltalálókról értesülni, akikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék rajongók Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.ajtk.hu
Facebook oldal:
www.facebook.com/kreativmagyarelme

Legutolsó szerkesztés: 2015-05-19