Azt gondolhatjuk, írni könnyű. Ám helyesen írni, már keményebb dió. Habár Bagó Ákos Károly találmánya az UO írásfejlesztő toll a helyesírási hibákat nem tudja korrigálni, ám speciális formájának köszönhetően sokat segíthet a helyes tollfogás kialakításában.

A toll kiinduló ötlete egy iskolai projekt volt. Ekkor jött rá Ákos, hogy ilyen termék még nem létezik a magyar piacon, pedig nagy szükség lenne rá. Hiszen kisdiákok és felnőttek körében egyaránt gondot okozhat a nem megfelelően tartott íróeszköz használata. A helytelen fogás következtében pedig – mint a túl görcsösen tartott kézfej vagy a tollról folyton lecsúszkáló ujjak – lényegesen hamarabb elfárad a kéz. Ezt képes megakadályozni ez a nagyszerű találmány.

Fotó: Tucsek Tünde

Fotó: Tucsek Tünde

Miben más, mint a többiek?

Az UO toll egy speciális feltámasztással rendelkezik. Ez a tenyérnek a hüvelykujj-párna és a mutatóujj-párna közötti részére esik. A gumiperemmel ellátott toll a helyes fogásra kényszeríti a kezet, ugyanis nem engedi, hogy az ujjak rosszul fogják át a tollat.A tollat a papírra a kéz súlyán keresztül pozicionálja. Ennek következtében elég lazán megfogni a tollat, nem kell erővel markolni, és így az ujjak nem fáradnak el. Másik lényeges eleme a tollnak, hogy a kéz anélkül tud mozogni a papíron, hogy az ujjak csúszkálnának, ezáltal sokkal pozicionáltabbá válik az írás.

Hogyan segít?

Az UO toll legnagyobb erénye az írásfejlesztésre való képesség. Tökéletesen passzol a kéz formájához, pont azokat az izmokat segíti, amelyek elengedhetetlenek az íráshoz. Használatával lendületesebbé válik az írás folyamata, így az íráskép pozitív irányban fejlődik. A feltámasztásnak köszönhetően elmúlik a helytelen íróeszközfogás és a görcsösség. Segíti az írás tanulását és tanítását, elősegítheti az íráskép javulását, a koncentrációt, az írás közbeni egészséges testtartást.

Bagó Ákos Károly, az UO írásfejlesztő toll feltalálója

Bagó Ákos Károly, az UO írásfejlesztő toll feltalálója

Kinek segít?

Az UO írásfejlesztő tollat egyaránt forgathatja kezében felnőtt és kisiskolás, balkezes és jobbkezes, sőt azok is, akik írásproblémákkal küzdenek, azaz terápiás célokat is szolgálhat a speciális eszköz. Bár az első kézbevétel szokatlan lehet, hiszen egy hagyományostól eltérő tollról van szó, de rövid idő alatt az írás ugyanolyan automatikussá válik, mint hétköznapi társaival.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Toll mellé ceruzát is!

A magyar formatervezőben már a toll első megjelenésekor felmerült a ceruza változat elkészítése is. Bár ennek megvalósítása nehezebb technológiát, több időt igényelt, végül megszületett a toll testvére. Egyelőre a gyártás előtt áll a termék, de hamarosan megjelenik a piacon a várva várt ceruza is. Ákos további terve, hogy a ceruza verzió mellett több írásfejlesztő eszköz is szélesítse a palettát, ezeknek a fejlesztése már megkezdődött. A formatervező egy komplett termékcsaládot szeretne lerakni az asztalra.

uo-toll-souvenir

A formában és innovációban is élen járó, ajándéknak is beillő írószerszám három méretben és számos színben kapható. A különleges dizájn láttán kinek ne lenne kedve papírt ragadni, és egymás után kanyarítani a betűket?

Kalácska Nóra

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további magyar találmányokról értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.uotoll.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/uotoll

Legutolsó szerkesztés: 2017-09-01