A fiatal fejlesztő, Zsombori Balázs által megalkotott PictoVerb az első magyar nyelvű,  táblagépekre és okostelefonokra fejlesztett alkalmazás, amely segítséget nyújt a beszédben akadályozott, képi kommunikációt használó gyerekeknek és felnőtteknek. Az alkalmazás ma már nemzetközi hírű, több nyelven is elérhető.

„Társasjátékozni szeretnék! ”,  „Kiflit kérek! ”,  „Szeretlek! ” – a Pictoverb könnyen felismerhető szimbólumokat alakít nyelvtanilag helyes, természetes emberi hangon megszólaló  mondatokká. Akár gyermekhangon való megszólalás is választható, így az alkalmazás segítségével a nem, illetve a nehezen beszélő gyerekek játékosan, egy gombnyomás segítségével adhatnak hangot érzelmeiknek, szükségleteiknek.

Az egyszerű, felhasználóbarát felület kezeléséhez csupán egy okostelefonra vagy táblagépre van szükség, valamint arra, hogy  a gyerekek a szituációhoz illő fogalmak csoportosítását értsék. Nyolc hasznos témakörbe (mint az enni-és innivalók, a szabadidő vagy az érzelmek ) rendezett  155 piktogramot kínál az alkalmazás, ám ez saját, hozzáadott képekkel és felmondott szövegekkel tovább bővíthető, testre szabható.

Zsombori Balázs Máltán, az "Assistive Technologies for Independent Living" [„Segítő Technológiák az Önálló Életért”] c. konferencián mutatja be a PictoVerb máltai nyelvű változatát

Zsombori Balázs Máltán, az “Assistive Technologies for Independent Living” [„Segítő Technológiák az Önálló Életért”] c. konferencián mutatja be a PictoVerb máltai nyelvű változatát

Nagyfokú segítség a mindennapi életben

A program használható az autizmussal élő, valamint a siket gyermekek kommunikációjának fejlesztéséhez és a kifejezési nehézségekkel küzdő gyermekek szókincsbővítéséhez is. A sérült gyerekek ugyanis sokszor úgy kerülnek iskolába, hogy egyáltalán nem beszélnek, szükségleteiket kezdetleges gesztusokkal jelzik, esetleg a kommunikációhoz szükséges figyelmet sem tudják fenntartani. A  „megszólalás”  lehetősége számukra így nem csupán beilleszkedésüket könnyíti meg, de nagymértékben segíti mind a gyermekek, mind környezetük mindennapi életét – hangzik el martonvásári Pápay Ágoston Általános Iskola a PictoVerb használatát bemutató videójában.

A terméket emellett természetesen úgy alakították ki, hogy mindenki számára – életkortól függetlenül – használható legyen, aki akár veleszületett okokból, akár betegség vagy műtét miatt átmenetileg vagy tartósan beszédképtelen, illetve beszédjében súlyosan akadályozott. Ugyanakkor fontos tudni, hogy  – ahogyan a termék honlapján is hangsúlyozzák: „ahol van remény a természetes beszéd elsajátítására, javítására vagy visszanyerésére, ott azt mindenképpen szorgalmazni kell. Ahol ez nem lehetséges, ott célszerű a PictoVerb készségszintű elsajátítására törekedni. ”

Az alkalmazás már több nyelven elérhető

Az alkalmazás már több nyelven elérhető

Középiskolás korában kezdte a termékfejlesztést a PictoVerb megalkotója

Az ötlet négy éve született Zsombori Balázs fejében, aki a  Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola tanulójaként kezdett dolgozni az alkalmazáson. „Családunk egy kedves ismerőse betegség következtében elvesztette hangját. Először neki szerettem volna megoldást találni. Mikor megkaptam első visszajelzését, megtapasztaltam, milyen jó érzés olyannal foglalkozni, amely eredménye mások életminőségét javíthatja. Ahogy híre ment fejlesztésemnek, egyre több érintett emberhez jutottam el. Mai napig az ad motivációt, hogy láthattam milyen változást tudok okozni munkámmal” – mesél a kezdetekről a fiatal fejlesztő, aki jelenleg mérnökinformatikusnak tanul.

Zsombori Balázs a PictoVerb fejlesztője Forrás: Bruzák Noémi / MTI

Zsombori Balázs a PictoVerb fejlesztője
Forrás: Bruzák Noémi / MTI

2014 októberére készült el a PictoVerb képi kommunikációra épülő változata, amely azóta a magyar mellett már angol, olasz, máltai és örmény nyelven is elérhető.  „Mind a fejlesztésben, mind az egyetemben örömömet lelem, talán így tudom a kettőt együttesen csinálni. Ez kezdetben – mikor még egyéni vállalkozó voltam – valóban nehéz volt, de mióta céggé váltunk, megoszlanak a feladatok” – mondja Zsombori Balázs.

Készül a program írástudók számára kialakított változata is

A termék fejlesztése a gyógypedagógiai szakmával szoros együttműködésben folyik. Fontosak az új funkciók beépítésére irányuló kérések, amelyek alapján elkészül a következő prototípus. Ezt már széles körben tesztelik, ha kell, személyre is szabják. Az így begyűjtött tapasztalatok alapján készül el a piacképes termék.

pictoverb-magyar app

„Folyamatosan kapunk visszajelzéseket, pozitív beszámolókat, köszöneteket. Sokak számára a PictoVerb használata már napi rutinná vált. Használják tanórai keretek között és a mindennapi életben” – meséli a termék fejlesztője. Általában a szakemberektől jut el az információ a családokhoz, felhasználóik között így mindkét tábor jelentős számban képviselteti magát. Programjuknak elérhető egy ingyenes próbaverziója is, amely révén bárki megismerkedhet az alkalmazás lehetőségeivel.

Előkészületben van a program írástudók számára kialakított változata. A távlati tervek között pedig olyan alkalmazás fejlesztése is szerepel, mely a súlyosan mozgáskorlátozott, beszédben akadályozott embereknek próbál majd segíteni. „Fontosnak tartjuk, hogy minden magyar ajkú érintett anyanyelvén szóló, elérhető árú segédeszközhöz jusson” – hangsúlyozza Zsombori Balázs.

Szerző: Streit Nóra

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további magyar társadalmilag fontos hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.pictoverb.com
Facebookoldal: facebook.com/Pictoverb – Végre elmondhatom

Legutolsó szerkesztés: 2016-04-12