Maga is társadalmi vállalkozásként, az indulástól kezdve önfenntartóként működik a Civil Support Nonprofit Kft, amely célja a társadalmi szervezetek hatásnövelése. A három év alatt több száz civil szervezettel együtt dolgozó közhasznú szervezet számtalan szektorközi együttműködés létrejöttében segített, amely egyik legígéretesebb példája a pro bono, vagyis a tudásalapú önkéntesség.

Hat vállalkozás hozta létre Civil Support Nonprofit Kft-t, amely alapítói már a cég létrejötte előtt is több közös projektben dolgoztak együtt a civil szervezetek hatékonyabb működéséért. Ezt a társadalmi szervezetek fejlesztésében, pénzügyi fenntarthatóságuk előmozdításában, a civil és a vállalati szektor összekötésében, valamint a szervezetek társadalmi hatásnövelésében, ennek hatékonyabb mérésében látják.

mit tegyunk a tarsadalmi szervezetek fenntarthatosagaert

Fontos stratégiai cél saját önfenntartó működésük is, amely a szolgáltatási bevételeikből már a 4 évvel ezelőtti induláskor megvalósult. Ma a Civil Support közhasznú szervezetként 15 munkatárssal dolgozik. Az utóbbi másfél évben két ingyenes szolgáltatást, a Civil Hírügynökséget és a CivilJob állásportált is elindítottak.

Néhány kiemelkedő siker

Fennállásuk három éve alatt több száz civil szervezettel és rengeteg partnerrel dolgoztak már együtt, és számos szervezet nagyfokú fejlődésének is tanúi voltak már a közös munka során. “A Labrisz Leszbikus Egyesületnél például komplex fejlesztést végeztünk – a stratégia-készítéstől a kommunikáció tervezésén át a konkrét fundraising projektekig -, aminek következtében a szervezet több sikeres crowdfunding [közösség által finanszírozott] kampányt bonyolított le 2015-ben” – meséli Lévai Gábor, a Civil Support ügyvezetője.

a civil support tarsadalmi hatasa

Az European Patient Forum finanszírozásában közel három évig dolgoztak együtt kilenc beteg érdekképviseleti szervezettel, szintén a stratégia-alkotástól kezdve. Ügyfeleik a folyamat végén a tavaly decemberben a Civil Support által szervezett pitching [prezentáló] eseményen olyan sikerrel mutatták be konkrét vállalati-civil együttműködési projektjeiket, hogy  már az eseményen több együttműködési megállapodást kötöttek vállalatokkal.

A tudásalapú önkéntesség elkötezettjei

“A pro bono külföldön jól működő háttérszervezetekkel és sokéves múlttal a vállalati önkéntesség bevett formája” – magyarázza Lévai Gábor, aki  szerint itthon még csak e folyamat elején járunk. A Civil Support a tudásalapú  önkéntesség gyakorlatának egyik fő hazai kezdeményezője. Az egyik legjellemzőbb forma Gábor elmondása szerint az úgynevezett pro bono maraton, amikor néhány vállalat és civil szervezet munkatársai dolgoznak együtt egy napon belül megvalósítható projekteken. A cég maga is végez pro bono-t, ilyen például az Ashoka Magyarországgal fennálló kétéves együttműködésük, aminek keretében már nyolc hazai civil szervezetnél vezették be a Social Reporting Standard (SRS) társadalmi hatásmérés riportot.

Hatékonyabb állás- és hírkeresés

A cég egyik ingyenes szolgáltatása a Civil Hírügynökség, amely az elmúlt másfél évben több mint 2000 hírt továbbított közel 400 médiapartnere számára. A kezdeményezés célja, hogy fejlessze a civil szervezetek kommunikációs ismereteit, és összekösse őket a helyi és országos médiumokkal. A 2014 szeptemberében indult CivilJob pedig a társadalmi célú szervezetek humán erőforrás-ellátásában segít. Az oldalon eddig mintegy 120 civil szervezet 200 álláshirdetése jelent meg; tavaly február óta szoros együttműködésben üzemel Magyarország legnagyobb állásportáljával, a Profession.hu-val. Ennek az együttműködésnek köszönhetően ügyfeleik már több mint 50 munkatársat találtak meg a CivilJob-on keresztül.

Civil support kepzes nonprofit szektornak

A Civil Support és a (társadalmi) vállalkozásfejlesztés

Maga is társadalmi vállalkozásként a Civil Support árazásánál – a saját kapacitásaiknak megfelelően – figyelembe veszi az ügyfeleik pénzügyi lehetőségeit is. Ügyfeleik jellemzően klasszikus civil szerveztek, kisebb-nagyobb arányú szolgáltatási árbevétellel, így az ilyen szervezetek vállalkozói szemléletű továbbfejlesztése, önfenntartóvá tétele kiemelten fontos. Dolgoznak azonban néhány már gazdálkodó szervezettel, vagyis társadalmi vállalkozással is. “Az egyik kiemelkedően jó példa erre a Cseriti Adománybolt Hálózat, akik ötödik éve működnek, és ma már a legnagyobb és legkomplexebb szolgáltatást nyújtó, hat bolttal működő, önfenntartó adománybolt-hálózat” – mesél tapasztalatairól Lévai Gábor.

Szerző: Streit Nóra

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további társadalmilag fontos hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához. 

Kapcsolódó oldalak: www.civilsupport.huwww.civilhirugynokseg.huwww.civiljob.hu
Facebook oldal: facebook.com/civilsupport

Legutolsó szerkesztés: 2016-02-26