A bajba jutott személy számára a legfontosabb, hogy a lehető leggyorsabban segítséghez jusson. Egy magyar biztonságtechnikai alkalmazás ebben nyújt segítséget: az applikációval akár 3 mp alatt riaszthatjuk a hatóságokat és a közelben járó szentineleket.

Az utóbbi évek hazai kriminalisztikai adataiból kiugróan magas szám esik a fiatalkorúak és az egyedülálló hölgyek ellen elkövetett bűncselekményekre. Természetesen nem lehet minden veszélyben lévő személy mellé rendőrt állítani, de szerencsére akadnak „okos” megoldások. Ilyen például a magyar fejlesztésű Private Sentinel személyvédelmi mobilapplikáció.

Az ingyenes alkalmazás ( iOS | Android ) az okostelefonok nyújtotta extra funkciókat felhasználva virtuális védőhálót nyújt felhasználóinak, akik így a lehető leggyorsabban juthatnak segítséghez, ha bajba kerülnek.

private-sentinel-veszhelyzet-szerinti-riasztas

Nem egy egyszerű pánikgomb

Az alapítók mindketten édesapák, így különösen érzékenyen érintette őket a fiatalokat ért támadásokról szóló hírek. „2012-es és 2013-as nagy port kavart hazai kriminalisztikai események hatására döntöttünk úgy az alapítótársammal, Takács Barnabással, hogy  kifejlesztünk egy személyvédelmi applikációt. Nem egy egyszerű pánikgombra gondoltunk, hanem jól átgondolt, funkcionálisan hatékony megoldásra, hogy valódi segítséget nyújthassunk vészhelyzet esetén”  – mesél az indulásról a Private Sentinel alapítója, Bartal Csaba.

A Magyarországon fejlesztett alkalmazással céljuk egy közösség erején alapuló szolgáltatás indítása, amely az alapszoftver és a hozzátársítható kiegészítők használatával lehetővé teszi, hogy a bajba jutott személyek mielőbb segítséghez jussanak, illetve helyzetük mozgás esetén is követhető legyen.  „Ma már a legtöbb tinédzser zsebében ott lapul az okostelefon, mindenki a közösségi oldalakon bóklászik. Mi ezt a közösséget szeretnénk összekovácsolni: akinek ott van a telefonján a Private Sentinel alkalmazás, az sokkal gyorsabban juthat segítséghez” – teszi hozzá az ötletgazda.

A Private Sentinel egyik alapítója, Bartal Csaba

A Private Sentinel egyik alapítója, Bartal Csaba

Akár 3 mp alatt, több csatornán is riaszt

A magyar applikáció segítségével a felhasználó akár 3 mp alatt képes típus szerinti riasztást indítani. Ha valaki bajba kerül, az alkalmazás elindításával egy időben 3 SMS-t, 10 e-mailt küld ki a rendszer az előre beállított személyeknek, emellett a bajba jutott személy Facebook és Twitter oldalain is megjelenik egy automatikus üzenet arról, hogy az illetőnek sürgős segítségre van szüksége.

Az alkalmazás tematizált riasztást tesz lehetővé: a segélykérő hívhat rendőrt, mentőt, tűzoltót, illetve a világon elsőként, a Private Sentinellel terrorcselekmény is jelezhető. Ez utóbbi esetében arról szólnak a kiküldött üzenetek, hogy aki csak teheti, kerülje el a környéket, illetve a hatóságoknak is fontos információ ahhoz, hogy ne egy biciklis járőrt küldjenek a helyszínre, hanem a megfelelő egységet. E közösségi hálót az teszi még hatékonyabbá, hogy a bajba jutott közelében lévő „szentinelek” (olyanok, akiknek már telepítve van a telefonjukra az alkalmazás) is értesítést kapnak arról, hogy a közösség egy tagja segítségre szorul. Vagyis egy időben több csatornán tud segítséget kapni az, aki a Private Sentinelt már letöltötte.

private-sentinel-felhasznaloi-terkep

Minél több felhasználó, annál hatékonyabb

A nemrég bemutatott alkalmazásnak jelenleg néhány ezer felhasználója van, akik már a Private Sentinel közösség védelmét élvezik. Egy ilyen, a sharing economy mintájára épülő alkalmazás nyilvánvalóan akkor igazán hatékony, ha sok tagja van. „Jelenleg teljesen »beborítottuk« Magyarországot: ha valaki megnézi a Sentinel térképet az alkalmazáson belül, akkor látja a térképen fellelhető kék ikonokon keresztül, hogy napról napra növekszik azok száma, akik már csatlakoztak” – árulja el Bartal Csaba.

Kiemelt partnerük a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, így az ő jóvoltukból minden magyar egyetemen ott a felhívás a csatlakozásra, hogy egyre többen vigyázhassunk egymásra. „Számtalan pozitív visszajelzést kaptunk a felhasználóktól, elsősorban a szülők részéről: számukra nagyon megnyugtató a gondolat, hogy van a gyerekük telefonján egy olyan alkalmazás, amelynek segítségével könnyen jelezheti, hogy bajba került. ”

Egymásra vigyázunk. Ha te is szívesen segítesz másokon, akkor csatlakozz a Private Sentinel közösségéhez, és töltsd le a személyvédelmi alkalmazást okostelefonodra. Az alábbi videóban Végh József kriminálpszichológus mondja el, miért hasznos ez az alkalmazás.

Szerző: Private Sentinel – Safety First, 2015. december 16.

Felkeltette a piac érdeklődését is

Az alkalmazás jelenleg hét nyelven elérhető, ami mutatja is, hogy a magyar csapat szeretne a határon kívül is skálázódni. „Ez azért is lenne fontos, mert ha valaki elutazik, és mondjuk, megérkezik Londonba, akkor látja a térképen, hogy már ott is vannak szentinelek, vagyis jó eséllyel ott is számíthat mások segítségére.”

Az alkalmazáshoz kapcsolódó eszközfejlesztés is folyamatban van: szabadalmaztattak egy olyan technikai megoldást, ami lehetővé teszi, hogy a telefont védő tokba ágyazzuk be a hardvert, egy „okosgombot”, aminek használatával teljesen leegyszerűsödik a riasztási folyamat. Innentől fogva nem jelent majd akadályt, ha zsebben, táskában van a telefon: a bajba jutott észrevétlenül le tudja adni a riasztást. Így ezentúl nem kell majd elveszthető karkötőket, újabb órákat, nyakláncokat hordozgatni, elég, ha a felhasználó „okostokot” illeszt az aktuális készülékére. Ez a megoldás egyébként felkeltette a piac érdeklődését is.

A „szentinelek” számának növelése céljából a magyar csapat kampányt indított Facebook oldalán. A január közepéig tartó játék alatt az alkalmazást letöltők között minden héten egy okostelefont sorsolunk ki. Ezért is, no meg a közösségi védelem elérése céljából is érdemes tehát letölteni az alkalmazást. Hogy egyre többen vigyázhassunk egymásra.

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további magyar innovációval kapcsolatos hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.privatesentinel.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/PrivateSentinel

Legutolsó szerkesztés: 2016-01-17