BME hallgatók fejlesztették ki a vakok közlekedését megkönnyítő segédeszközt, amely a hagyományos fehér botnál ötször nagyobb hatótávolsággal rendelkezik. Az Aurora prototípusa már elkészült, a fejlesztésekhez azonban a magyar egyetemistáknak további forrásokra van szükségük…

A fehér bot segítségével már távolról felismerhetőek látni nem tudó embertársaink. Használói azonban csak a néhány lépéssel maguk előtt lévő akadályokat veszik észre – és azokat sem biztosan. A vak emberek nemzetközileg ismert segédeszközével ugyanis csupán a felszín közeli akadályok észlelhetőek, így az útba belógó tárgyak (mint például egy falra erősített telefonfülke vagy egy utcán parkoló teherautó kilógó platója) komoly gondot, adott esetben sérülést jelenthetnek.

A BME mérnökhallgatói, Gombár Tibor, Jakub János és Menyhárt Hunor erre a problémára kerestek megoldást. Közös fejlesztésük, az Aurora a vakok és látássérültek számára ultrahang segítségével teszi lehetővé a tájékozódást, a kényelmesebb és biztonságosabb közlekedést.

Jakub János és Menyhárt Hunor

Jakub János és Menyhárt Hunor

A távolság intuitív érzékelése

Az Aurora tehát egy, a vak emberek tájékozódását segítő készülék. A kézfejre rögzíthető eszköz ultrahangokat bocsát ki, ezek az ultrahangok visszaverődnek a tárgyak felületéről, majd a visszaverődés idejéből a szerkezet távolságot számol, és rezgés formájában informálja viselőjét arról, mi van előtte. A jelzés egyértelmű: minél közelebb van a tárgy, annál sűrűbb a rezgés.

A magyar fejlesztés – a hagyományos fehér bottal ellentétben – kúp alakban észleli az akadályokat, vagyis derék- és testmagasságban is, emellett az ultrahang-szenzor a „látótávolságot” 2-3 méterre kitolja. Mindez a rezgés alapú jelzőrendszerrel párosítva egy olyan eszközt eredményez, mely használatával a környezetben lévő tárgyak és azok távolsága intuitív módon válnak beazonosíthatóvá.

„Ez nagy segítség olyan helyeken, mint például a lépcső a Lehel téri metróaluljáróban: itt a vakok a bottal be tudnak sétálni a lépcső alá, semmi nem biztosítja, hogy nem ütik be a fejüket. ” – mondta el Menyhárt Hunor a szeretlekmagyarorszag.hu-nak adott interjúban.

aurora-dvices-tervek-a-fejleszteshez

A hiánypótló rendszer kifejlesztésében a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége is segítette a három műegyetemistát; az így elkészült prototípust sikerrel tesztelték látókkal és vakokkal egyaránt. Érdekessége egyébként a projektnek, hogy az Aurora Devices csapata nem programozókból, hanem vegyészmérnök hallgatókból áll.

nawen-technologies

Gyűjtenek a tökéletesítésre

Az Aurora tehát már működőképes, de még további fejlesztéseket igényel a mindennapi használhatósághoz. Többek között ütés-, por- és cseppállóvá akarják tenni a szerkezetet Jakub Jánosék, melyhez azonban jelenleg nem áll rendelkezésükre a szükséges erőforrás.

Így a magyar csapat gyűjtést indított, hogy befejezhessék az eszköz fejlesztését. A projektről és az adományozás lehetőségeiről bővebben a megjelölt linken és az alábbi (magyar feliratú) videóból tájékozódhatsz:

Székely Ágnes

https://www.youtube.com/watch?v=OseYxbCXiNM

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további olyan magyar fejlesztéseket támogatni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék rajongók Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.auroradevices.com
Facebook oldal: www.facebook.com/auroradevices

Legutolsó szerkesztés: 2015-10-15