Egy magyar startup vállalkozás forradalmasíthatja az akadálymentesítést a mozgáskorlátozottak számára. Megoldásuk újszerűsége nem csak a technológiai innovációjukban áll, hanem abban is, hogy az eddigiektől eltérő, merőben új megközelítéssel tekintenek az akadálymentesítés kérdéskörére.

Kerekesszékkel útnak indulni Budapest utcáin – nem kis kihívás. Utazásuk során nap mint nap váratlan közlekedési akadályok keserítik meg úgy a mozgássérültek, mint a babakocsival közlekedők életét. Segítség persze legtöbbször érkezik, de a legnagyobb jó szándék mellett is előfordulhat, hogy nem épp a legmegfelelőbb. „Igazán nemes gesztus volt egy járókelő részéről, hogy szó nélkül lesegített a padkán és áttolt a zebrán, amint zöldre váltott a lámpa. A probléma ezzel csupán annyi, hogy épp vártam valakit a kereszteződésben és egyáltalán nem akartam átmenni, de mire ő ezt megértette már a túloldalon voltunk és újra piros lett a lámpa” – meséli Vincze Zoltán a Route4U tapasztalati szakértője, aki maga is kerekesszékkel közlekedik.

Az épített környezet infrastrukturális akadálymentesítésén túl egy sor egyéb szempontot is figyelembe kell venni ahhoz, hogy valódi akadálymentességről, illetve ami annak fő célja, tényleges integrációról beszélhessünk – ezt ismerte fel egy ambíciózus magyar csapat, a Route4U, és ebben áll megoldásuk újszerűsége is.

A magyar navigáció a mobiltelefonokba beépített szenzorok segítségével térképezi fel egy adott útvonal akadálymentességét.

A magyar navigáció a mobiltelefonokba beépített szenzorok segítségével térképezi fel egy adott útvonal akadálymentességét.

Információs akadálymentesítés

A Route4U felhasználói egyetértenek abban, hogy az épített környezet teljes körű akadálymentesítése utópia, soha nem fog megvalósulni, de ezt nem is várják el. Ám  naprakész, megbízható információ az akadálymentesség aktuális állapotáról már megoldást jelenthet a mozgáskorlátozottaknak, hiszen, ha vannak is problémák az infrastruktúrában, az esetek túlnyomó többségében használható, működőképes alternatívák is léteznek, csak ismerni kell őket.

A magyar csapat által kifejlesztett térképes alkalmazás nem csak az akadálymentesített helyeket mutatja meg, de az odavezető út kiválasztásában is segít. Az innováció lényege, hogy az applikáció – az okostelefonokba beépített szenzorok segítségével –  mozgás közben, automatikusan térképezi fel a bejárt útvonalakat. Így képes megállapítani, hogy hol rázós az útfelület, hol van döccenő, rámpa, hossz- vagy oldalirányú lejtő, és ezeket az információkat egy mindenki által szabadon elérhető online térképen jeleníti meg. Az így begyűjtött adatokkal egy folyamatosan bővülő adatbázis jön tehát létre,  melyet a felhasználók is kiegészíthetnek.

Infrastrukturális akadálymentesítés

Természetesen mindennek az alapja azért mégis csak az infrastruktúra; épületek, útszakaszok fizikai akadálymentesítésére mindenképpen szükség van. Nem mindegy azonban, hogy a szűkösen rendelkezésre álló forrásokat mire és hogyan költik el az önkormányzatok. A sok lehetséges fejlesztés, beruházás közül vajon melyikre van leginkább szükség? Ebben is segíthet a Route4U rendszere. A cég által felmért infrastruktúra elemzésével megállapíthatók azok a szűk keresztmetszetek, ahol egységnyi ráfordítással a legnagyobb hasznosság érhető el a teljes hálózatra vetítve.

Budapest egyik legjobban akadálymentesített közösségi tere, a Kálvin tér Fotó: route4u.org

Budapest egyik legjobban akadálymentesített közösségi tere, a Kálvin tér
Fotó: route4u.org

Mentális akadálymentesítés

A többségi/ép társadalom gondolkodásában az akadálymentesítés problémája tipikusan egy központi, önkormányzati feladatkörként van jelen. A Route4U ezzel szemben azt mondja, hogy rászoruló embertársainkra történő odafigyelés alapvető fontosságú egy civilizált városi közösség együttélésében, és ez mindnyájunk feladata. Ha van is segítő szándék, fontos, hogy az érkező segítség valóban segítség legyen, tisztában legyenek az emberek azzal, hogy az egyes csoportoknak milyen speciális igényei vannak, mi hasznos számukra és mi az, amire semmi szükségük.

A magyar fejlesztés azért számít világújdonságnak, mert  – bár voltak eddig alkalmazások, amelyek megmutatták egy-egy hely akadálymentességét – ez az első, ahol az automatikusan mérhető adatok rögzítésével együtt a térkép is bővül. A felhasználók számának növekedésével így nem elképzelhetetlen a teljes ország, vagy teljes Európa feltérképezése is akár.

Az önkormányzatokkal együttműködve megvalósított, a többségi társadalom bevonását, szemléletformálását célzó kommunikációs kampányok tehát szerves részét képezik a cég akadálymentességgel kapcsolatos komplex megközelítésének. Így alakítható például a korábban megközelíthetetlen boltok, üzletek, éttermek tulajdonosainak hozzáállása is az akadálymentesség kérdéséhez.

Akadálymentes Budapestért kampány plakátja

Akadálymentes Budapestért kampány plakátja

Kerekesszékkel eljutni Lappföldről Budapestig

A közösségi összefogás megvalósíthatóságára példa a Budapest Főváros Önkormányzatával közösen szervezett év végi kampányuk, mely egy játékra invitált: a kerekesszékes Mikulást kellett közös erővel, azaz társadalmi összefogással eljuttatni Lappföldről Budapestig. Ehhez a közelünkben lévő szolgáltató-helyekről (étterem, bolt, hivatal, stb.) kellett megmondanunk, hogy be lehet-e oda jutni kerekesszékkel. A működő társadalmi összefogást mutatja, hogy a résztvevők három hét alatt 3000 helyről adtak meg minősítést, megduplázva ezzel a magyarországi helyek akadálymentességéről elérhető információkat.

A Route4U rendszere után a hazai önkormányzatok mellett már most több országból élénken érdeklődnek, ezzel is mutatva: a probléma valós és globális, a megoldás pedig az eddigi tapasztalatok alapján működőképesnek látszik.

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további magyar innovációval kapcsolatos hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.route4u.org
Facebook oldal: www.facebook.com/route4u.org

Legutolsó szerkesztés: 2017-08-11