Nemzetközi szinten is egyedülálló a Lapról hangra program, amely a hazai mintegy 80 ezer látássérült kikapcsolódási, tájékozódási lehetőségét segíti. A nyomtatott sajtóban megjelent cikkeket önkéntesek olvassák és töltik fel az akadálymentes oldalra, ami egyben egyfajta hídként is funkcionál olvasni szerető látók és nem látók között.

A látássérült emberek mindennapi életét, naprakészségét már egyre több informatikai vívmány segíti. A speciális képernyőolvasó vagy képernyőnagyító szoftverekkel ma már a látássérült emberek is tudják használni a számítógépet, tudnak szöveget szerkeszteni, böngészni az interneten, e-maileket írni és olvasni. Ám a kizárólag nyomtatásban megjelenő újságok követésében továbbra is hátrányt szenvednek, kimaradva ezzel számos diskurzusból.

E probléma megoldására jött létre a programot koordináló „Informatika a látássérültekért” Alapítvány és partnerei összefogásával a Lapról hangra weboldal, mely nemcsak egy, a vak és gyengénlátó emberek újságolvasását megkönnyítő, hiánypótló kezdeményezés, hanem egy virtuális találkozóhely is olvasni szerető emberek számára attól függetlenül, hogy látnak-e vagy nem.

reka-felolvas

Felolvasóból barát

Az oldalra 2011 októberi indulása óta már közel négyezer cikk került fel, melyekhez kizárólag igazoltan látássérültek férhetnek hozzá. A felolvasást önkéntesek végzik, az ő hangjukon keresztül jutnak el a vak és gyengénlátó érdeklődőkhöz az újságokból a napi politika, a tudomány, a bulvársajtó hírei.  A felolvasók között az általános iskolai felső tagozatosotoktól a nyugdíjasokig minden korosztály képviselteti magát. Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány szakemberei által kifejlesztett hangrögzítő alkalmazás és a könnyen kezelhető webes felület segítségével egyébként bárki pillanatok alatt feltöltheti az általa felolvasott cikket az oldalra.

3_Agárdi Szilivi érzékenyítő előadása_Vodafone Főállású Angyal

Számos látássérült olvasó az emberi hangon történő felolvasást értékeli leginkább, szemben egysíkú gépi hang általival. Az oldal közösségi jellege miatt ráadásul “sok olvasónk úgy érzi, hogy egy-egy felolvasó személyesen neki olvas fel” – írják a projekt indítói. A webes felület ugyanis teret ad a párbeszédnek, az olvasók megköszönhetik az önkéntesek segítségét, az így kialakuló beszélgetések pedig sokszor barátsághoz vezetnek. Az alapítok célja pedig pontosan ez: a látássérült és a  látó emberek közötti hídszerep betöltése  egy olyan közösség kialakításával, amelynek tagjait nem a látás vagy annak hiánya, sokkal inkább az olvasás szeretete és a közös témák iránti érdeklődés köt össze.

“Azt szeretném, hogy megtanulják a segítségadás fontosságát”

Mérföldkő a kezdeményezés életében a Vodafone Magyarország Alapítvány 2014-es Főállású Angyal programjának megnyerése, amelynek köszönhetően a fiatal látássérült énekesnő, Agárdi Szilvi népszerűsíthette a Lapról hangra közösségét.  Szilvi az egy éves “főállású angyalsága” alatt több mint 30 iskolában, mintegy 5000 gyereknek és pedagógusaiknak tartott érzékenyítő előadásokat országszerte. “Azt szeretném, hogy megtanulják a segítségadás fontosságát, azt, hogy odaforduljanak a másik emberhez, és – amennyire csak lehet – előítéletek nélkül közeledjenek a másikhoz” – hangsúlyozta az énekesnő. Az előadáson résztvevők megismerkedhettek a látássérültek életével, nehézségeikkel, valamint megtanulhatták azt is, hogyan tudnak hatékony segítséget nyújtani számukra a mindennapokban.

4_Agárdi Szilvi_Főállású Angyal_lapról hangra

Szilvi kitartó munkájának, lelkesedésének pedig meg is lett az eredménye: az eddigi legfiatalabb, megválasztásakor mindössze 19 esztendős Főállású Angyalnak köszönhetően a Lapról hangra oldalon 12 hónap alatt 40 százalékkal nőtt mind az önkéntes felolvasók, mind az elérhető cikkek száma.

A bővüléshez ugyanakkor jelentős mértékben hozzájárult az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a GNM Színitanoda és a Komlósi Oktatási Stúdió segítsége. A neves oktatási intézmények vezetői vállalták, hogy hallgatóik egy tanéven keresztül havonta 300 cikket töltenek fel a Lapról hangra oldalra. „A kommunikációs, illetve beszédkészség-fejlesztő képzésében részesülő hallgatók által felolvasott szövegek még a legmerészebb várakozásainkat is felülmúlták!” – fogalmazott Agárdi Szilvia, aki továbbra is szívesen képviseli a Lapról hangra ügyét.

Szerző: Streit Nóra

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további társadalmilag fontos hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.laprolhangra.hu
Kapcsolódó Facebook-oldal: facebook.hu/laprolhangra

Legutolsó szerkesztés: 2017-01-12