Egyre gyakrabban találkozunk a smart city kifejezéssel, de vajon tudjuk-e, hogy mit is takar pontosan? A 2014 januárjában indult Smart City Budapestről szóló cikkből kiderül!

A ReCiyt Magazinban megjelent interjúban kiderül, hogy a smart city voltaképpen egy fogalomkört jelöl, melyet a közös igény hívott életre. Ugyanis a világ különböző pontjain az urbanisztikával foglalkozó szakemberek hasonló problémákkal találkoztak és egymástól függetlenül hasonló megoldásokat dolgoztak ki rájuk. Idővel 6 terület került figyelmük középpontjába, melyeket ma már elfogadottan a smart city 6 pillérének tekintenek. Ezek a smart economy (gazdaság), a smart environment (környezet), a smart people (városlakók), a smart governance (kormányzat), a smart mobility (közlekedés) és a smart living (városi életforma).

smart-mobility-kozlekedes

Irányváltás

Míg korábban minden szakértő, akár közlekedésről, akár zöldfelület fejlesztésről volt szó, a saját koordináta-rendszerében gondolkodott, addig a smart city együttműködésre, rendszerszintű gondolkodásra sarkall.
„Csak így valósulhat meg a komplex, átlátható városfejlesztés” – mondja Zsargó Szilvia a Smart City Budapest egyik vezetője. „Mind horizontálisan, a különböző szakterületek között, mind vertikálisan, a lakosság és a legfelsőbb döntéshozók között meg kell találni azokat a csatornákat, ahol az igények és a szolgáltatások találkoznak” – teszi hozzá.

smart-governance-kormanyzat

Kihívás

A 6 pillér közül Szilviék a smart governance-t, azaz a kormányzattal való együttműködést tartják a legnagyobb kihívásnak. „Vannak ott is jó példák, sok a nyitott önkormányzat, viszont ezen a területen nagyon nehéz az előrelépés, a bürokratikus rendszer miatt nagyon lassan lehet csak haladni” – magyarázza.
A közlekedés is nehéz ügy, mert itt az infrastruktúra átalakítására lenne szükség, ami csak hosszú évek alatt valósulhat meg. Viszont bíznak abban, hogy ha sikerül az emberek fejében „átkapcsolni” erre a szemléletmódra, akkor nagyobb lesz az irányukból érkező igény és könnyebben jöhetnek létre a változások.

smart-living-varosi-eletforma

Példamutatás

A Smart City Budapest számára nagyon fontos, hogy megmutassák, Budapesten is rengeteg előremutató dolog történik. Mivel azt tapasztalták, hogy sok jó kezdeményezés még egymásról sem tud, ezért a weboldalukon elsősorban hazai példákat mutatnak be. Ahhoz, hogy a vállalt feladatuknak eleget tudjanak tenni, az indulást megelőző fél évet azzal töltötték, hogy tisztázzák, ők maguk mit értenek a smart city fogalom és az egyes pillérek alatt, illetve mik azok a konkrét projektek, amiket ismernek és szeretnének bemutatni, illetve ami a sajátjuk (mert ilyen is van szép számmal) és szeretnék véghezvinni.

Hangsúlyok

A Smart City Budapest a városi emberre helyezi a hangsúlyt, aki létezik, felhasznál, közlekedik, szórakozik. Arra akarják ugyanis ráébreszteni az embereket, hogy sok mindenen lehet szomorkodni vagy bosszankodni, de attól nem lesz senkinek sem jobb. Csinálni kell! Ráadásul, ha jobban érzik magukat a bőrükben, ezt sugározzák a környezetük felé is.
„Ez a lényege az egésznek: hogy az emberek jól érezzék magukat ott, ahol élnek” – mondja mosolyogva Zsargó Szilvi.

Az interjú teljes terjedelemben elolvasható a ReCity Magazin oldalán.

Doró Viki

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további társadalmilag fontos hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék rajongók Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.smartcitybudapest.eu/hu
Facebook oldal: www.facebook.com/smartcitybudapest

Legutolsó szerkesztés: 2015-02-15