2014 tavaszán indult a pécsi Fogd a Kezem Alapítvány Ability Café nevű kezdeményezése, amely révén úgynevezett pop-up (felbukkanó) módon találkozhatnak a vendégek fogyatékos emberekkel – munkaerőként – Pécs egy-egy, a programot befogadó kávézójában. A projekt idén nyáron folytatódik!

A 25 éves jubileumára készülő Fogd a Kezem Alapítvány küldetése “partneri viszony kialakítása az értelmi sérült emberekkel és családtagjaikkal, a másság szélesebb körben való elfogadtatása és az esélyegyenlőség elősegítése.” Jól illeszkedik e célkitűzésbe a két éve útjára indított Ability Café (vagyis: “Képesség Kávézó”) elnevezésű projektjük, amellyel esélyt teremtenek a társadalmi együttlétre. A kávéház vendégei ugyanis szórakozás, beszélgetés, kiszolgálás közben találkozhatnak a résztvevő fiatalokkal úgy, hogy a fogyatékosságuk ténye helyett emberi értékeik kerülnek a középpontba.

ability_cafe_illusztracio11

Országossá szeretnék szélesíteni a kezdeményezést

Az Alapítvány ügyvezetője, Szvacsekné Jahn Gitta szerint régóta tervezték egy érzékenyítő program elindítását, majd 2013-ban fogalmazódott meg a konkrét  ötlet a fenti célok megerősítésére, ugyanis e módszert gyorsnak, olcsónak és hatékonynak tartották. Ebben az évben már a stratégia is elkészült, és a programnak otthont adó első kávéházakat is kiválasztották, amely “tapasztalati úton történ, ahol a legtöbb figyelmet kaptuk,ott beszéltünk az ötletünkről”.  A legelső helyszín egyébként a Nappali Bár volt, 2014 tavaszán, ezt még további kettő követte, és idén nyáron jön a negyedik. Tavaly emellett “Orosházán, a Vadvirág Egyesület a mi mentorálásunk mellett megcsinálta az Ability programot, igen nagy sikerrel” – teszik hozzá. Szeretnék, ha a program országossá válna.

ability kavezo pecs

Teljes körű kiszolgálás, a pénzkezelésen kívül

A hat sérült fiatalt alapos gyakorlati képzéssel készítették fel a kávézói munkára, így a vendégfogadástól kezdve  a rendelésfelvételen és kiszolgáláson át a fizetés jelzéséig, az elbúcsúzásig az egész folyamatban részt vehetnek (a pénzkezelésen kívül). “Élesben” két hétig önkéntes szerződés alapján segítettek a kiszolgálásban, asztalok leszedésében, mosogatásban. Az első évben még egy-egy mentor is ott ült a kávéházban, segítve a fiatalokat. “Általában délelőtt kevés vendég mellett elég volt a mi fiatalunk, egy-egy erősebb napon besegítettek a kávézó alkalmazottai is.”

ability kavezo pecs 2016

“Normális, hogy különbözőek vagyunk”

Bár a kezdeményezés elsődleges célja a társadalmi szemléletformálás volt, ez –  mintegy “melléktermékként”-  gazdasági hasznot is hozott a résztvevő kávézók számára : a program ideje alatt bevételük ugyanis 15-20 százalékkal növekedett. Az ügyvezető a társadalmi érzékenyítést sikeresnek ítélte: “sokan nem is vették észre a különbséget vagy csak annyit, hogy »normális, hogy különbözőek vagyunk«.

A programot bemutató videóban “személyesen” is megismerkedhetünk a sérült fiatalokkal munka közben. Az ügyvezető itt bővebben mesél a kezdetekről: amikor egy beszélgetés során megkérdezte őket: “kik ők, mi ők?”, olyan válaszokat kapott, mint: “én egy bolond vagyok, én egy hülye vagyok, én egy nem erre a világra való vagyok”. Először is meg kellett tanítani őket “saját magukat elfogadtatni, tehát  nem egy álomvilágot adni, hanem realizálni, hogy »te erre és erre vagy képes«”. Hatalmas változás ennek fényében az, amit az egyik sérült lány mesél a videóban: a vendégek, pultosok is azt mondják, hogy “milyen nagy segítség vagyunk”.

Kinyílt a világ!

A kávézókban dolgozó értelmi sérült fiatalok visszajelzései  egytől egyig arról árulkodnak, azzal, hogy ebben az új helyzetben kipróbálhatták magukat, kinyílt számukra a világ, hiszen ők maguk is adhattak valami értékeset a vendégeknek. “Tanultam valami újat”, “észreveszem, ha segíteni kell”, “bátrabb lettem”, “örültem, hogy azt csináltam, amit a többi dolgozó”  – szólnak többek között az ügyvezető által összegyűjtött visszajelzések. Problémákkal természetesen találkoztak, de ezek sem vették el a kedvüket, hiszen kezelésükre nagy hangsúlyt fektettek: “Volt egy-két igen negatív beszólás a fiataloknak, de ezekre is igyekeztünk felkészíteni őket, így jól vették a lapot, fontos volt a problémák meg- és kibeszélése is” – fogalmaz Szvacsekné Jahn Gitta.

Szerző: Streit Nóra

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további társadalmilag fontos hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldalak: www.fogdakezemalapitvany.hu/uzleti-szolgaltatasok/ability-cafe, www.abilitycafe.blogspot.hu
Kapcsolódó Facebook-oldalak: facebook.com/abilitycafe, facebook.com/fogdakezemalapitvany

Legutolsó szerkesztés: 2016-05-01