Minden gyerkőcnek nagy a mozgásigénye – nincs ez másként a fogyatékossággal élő gyermekek esetében sem. Az Ovi-Foci Alapítvány alapvető feladatának érzi, hogy a sérült gyermekek számára is minél szélesebb körben biztosítsa a sportolás lehetőségét.

A mozgás fejlődése a gyermekek életének első hat évében az egyik legnagyobb változást jelenti. Ám szomorú tény, hogy a fogyatékossággal élő – azaz a mozgássérült, látássérült, értelmi sérült, hallássérült – gyermekeknek a mozgásos tapasztalatszerzésre kevesebb, vagy csak korlátozott lehetőségeik vannak.

Pedig minél hamarabb találkozik a gyermek szakszerű fejlesztéssel, annál nagyobb fejlődés érhető el nála, emellett a sporton keresztül érhető el talán legkönnyebben a fogyatékkal élő gyermekek integrációja is. Ezt felismerve az Ovi-Foci Program kiemelt célkitűzése, hogy lehetőséget teremtsen arra, hogy a sérült gyermekek minél fiatalabb korban kortársaikhoz hasonlóan rendszeres mozgásban, testedzésben vehessenek részt.

A kép illusztráció

A kép illusztráció

Az integrált óvodai nevelés előnyei

Magyarországon az óvodák többségében integrált nevelés zajlik. A kicsi gyerekek még nagyon könnyen fogadják el azt, amit a társadalom „más”-nak nevez: az integrált nevelés során fejlődik a gyermekek empátiája, toleranciája, értékké válik számukra egymás segítése, elfogadása. Megtanulják, hogyan fogadjanak el egy sérült embert, és hogy mit is jelent a tényleges segítés.

A sport integrációs szerepe érvényesül a játékos foglalkozások során, hisz az adott játék szabályai, illetve a játéktér módosíthatósága lehetővé teszi, hogy mindenki aktív tagja legyen a foglalkozásnak. Ez azonban csak akkor tud megvalósulni, ha minden résztvevő – így a pedagógus és a környezet is – megfelelően felkészült.

A kép illusztráció

A kép illusztráció

Speciális odafigyelést igényelnek

Az ép és a sérült gyermekek közös foglakozáson való részvétele speciális odafigyelést igényel a pedagógusoktól. Így az Ovi-Foci Alapítvány megalakulásától kezdve nagy hangsúlyt fektet a sajátos nevelési igényű óvodások mozgásfejlesztésére. Ezáltal a legkisebbek sportra, egészséges életmódra nevelésének lehetőségét igyekeznek megnyitni a fogyatékossággal élők számára is, mégpedig szakszerű keretek közt.

Az Alapítvány a későbbiekben a Program kiterjesztését tervezi. Együttműködési megállapodást kötöttek a Magyar Speciális Olimpiai Szövetséggel – a kidolgozás alatt álló szakmai program célja, hogy az Ovi-Foci Program a jövőben olyan intézményekben is megvalósulhasson, ahol kizárólag fogyatékossággal élő gyermekek vannak.

Az Ovi-Foci pálya, jogi oltalommal rendelkező magyar innováció

Az Ovi-Foci pálya, jogi oltalommal rendelkező magyar innováció

Rehabilitációra alkalmas Pályák

Természetesen nem csak az oktatási Programban, hanem az Ovi-Foci Pályák tervezésekor is kiemelt szerepet kaptak a sérült gyermekek igényei. A magyar fejlesztésű Sportpálya azon túl, hogy többféle sportág gyakorlásához biztosít felületet, alkalmas a tartós vagy részleges mozgássérültek rehabilitációjára is.

Speciális szerkezetét (pl. esésvédő gumiréteg) úgy fejlesztették és alakították ki, hogy azon számos mozgásfejlesztő és koordináció-javító, rehabilitációs gyakorlat is biztonságosan és akadálymentesen végezhető legyen. Mindemellett felszereltségének, biztonsági kritériumainak köszönhetően a magyar fejlesztés olyan sportok megismertetésére is lehetőséget biztosít, melyeket a hallás-és látássérült gyermeknek találtak ki, mint például a csörgőlabda.

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további társadalmilag fontos szervezetekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék rajongók Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.ovi-foci.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/ovifociovisport

Legutolsó szerkesztés: 2015-06-19