Több mint 5000 budapesti köztéri ügy megoldásához járult már hozzá a Járókelő.hu, amely önkéntesei a városlakóktól érkezett bejelentéseket továbbítják a probléma illetékeseihez. Az oldalt működtető egyesület célja, hogy országossá szélesedjen a kezdeményezésük, amelybe idén még öt nagyvárost szeretnének bekapcsolni.

Hiányzó zebra, megrongálódott KRESZ-tábla, kátyú – az ilyen és ehhez hasonló mulasztások sokszor nem csak bosszantóak, de balesetveszélyesek is lehetnek. Ennek gyors és hatékony orvoslására jött létre 2012-ben a Járókelő.hu, eleinte a Média Centrum Közhasznú Egyesület projektjeként. A már önálló, csak e célra fókuszáló Járókelő Egyesület tavaly nyáron alakult, Le Marietta vezetésével. Az oldalt működtető önkéntes csapat a beérkező köztéri problémákról szóló fényképes bejelentések továbbítását vállalja az illetékes hivatalnak vagy szolgáltatónak, közzétéve annak teljes levelezését.

budapest_katyu_panaszbejelentes

Mi készteti az oldal adminjait, hogy szabadidejüket a legtöbb ember számára terhes hivatali megkeresésekkel töltsék? Ahogy Marietta fogalmaz: “vannak olyan önkéntesek, akik szakközépiskolában, egyetemen város- és településfejlesztés témában tanultak, vagy tanulnak, de inkább az a jellemző, hogy egy nagyon erős érdeklődés motiválja őket a város ügyeinek gondozása és egy élhetőbb város megteremtése iránt.” A kezdeményezés pedig egyre sikeresebb: 2014-ben a legjobb európai szociális innovációkat elismerő SozialMarie 1000 eurós díját is elnyerte.

Háromból két ügy megoldódik

A Járókelő.hu csapata közbenjárásával már egészen pontosan 5093 köztéri ügy oldódott meg Budapesten, amely az összes bejelentés kétharmada. Ám a maradék egyharmad sem marad feltétlen válasz nélkül, hanem ezek egy részében olyan nagyobb beruházást igénylő ügyről vagy lassan megoldódó problémáról van szó, mint például az útburkolati jelek felfestése a fővárosban.

jarokelok_kozterulet_ugy_megoldas

A legtöbb (eddig közel 1500 bejelentés) egyébként éppen “forgalomtechnikai”. Ide sorolhatóak többek között a jelzőlámpákkal, közlekedési táblákkal, sávátvezetésekkel, gyalogátkelőhelyekkel kapcsolatos problémák. De számos bejelentés érkezik a köztisztaság, a kátyúk és a járdák állapota kapcsán is.

A bejelentés nem bántás: segítség

Marietta szerint bizonyos önkormányzatok nagyon rosszul élik meg a városlakóktól érkezett bejelentéseket, ám ők inkább azt szeretnék, ha a munkájuk segítéseként tekintenének ezekre – hiszen nem lehet mindenki mindenhol ott. Éppen a közösség erejét tudják kihasználni mind a problémák jelentésében, mind a megoldási folyamat végigkövetésében.

jarokelo-onkentes-onkormanyzat

Színes, olvasmányos blogjukon pozitív példaként emlegetik a VIII. kerület Városüzemeltetési Szolgálatatát, amely vezetője már prioritásként kezeli a Járókelő.hu-tól érkezett bejelentéseket. Olyannyira, hogy bár egy  járólap pici része hiányzott csak az egyik józsefvárosi utcában, a hivatal a bejelentést követően hamar pótolta azt, fényképpel is dokumentálva. “Ez egy nagyon szuper városi együttműködés volt az ott lakók és az önkormányzat között” – meséli Marietta kampányvidójukban.

jarokelo_elotte_utana_kep

Vidéki önkénteseket keresnek

Jelenleg Budapest mellett Alsónémedi, Nyíregyháza, Szeged és Szentendre közterületei kapcsán érkezhetnek bejelentések. 2016-ban – a célegyenesben lévő Adjuk össze! kampányuk segítésével (is) – további  5 nagyvárost szeretnének bekapcsolni a rendszerbe. Vidéken is szükség van rájuk: több városból civil szervezet vagy önkormányzat kezdeményezte a kapcsolatfelvételt. Fontos, hogy legyenek helyi – debreceni, dunaújvárosi, kecskeméti, kaposvári és pécsi – csapataik is, ezekbe Mariettáék az onkentes@jarokelo.hu címen várják a jelentkezéseket.

Szerző: Streit Nóra

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további, a környezeted fejlődésével kapcsolatos hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldalak: www.jarokelo.hu, www.jarokelok.blog.hu
Facebook-oldal: www.facebook.com/jarokelo.hu

Legutolsó szerkesztés: 2016-02-25