Az Antall József Tudásközpont 2010 óta működik a Budapesti Corvinus Egyetem új épületében. Tevékenységük a programsorozatok szervezésétől a könyvkiadásig, a fiataloknak szóló programoktól a nemzetközi konferenciák rendezéséig számos területet ölel fel, melyek közös nevezője a tehetséggondozás.

„Magyarországot sokszor a tehetségek hazájaként ismerik szerte a világban. A felénk sugárzó rokonszenv, érdeklődés egy keserves történelemből tehetségével és szorgalmával újraéledő nemzetnek szól” – mondta Antall József, Magyarország első szabadon választott kormányának miniszterelnöke. A nevét viselő, idén ötödik születésnapját ünneplő Antall József Tudásközpont kiemelt célja, hogy ezt a gondolatot követve segítse a fiatal tehetségek kibontakozását.

A rendezvények éppen ezért főleg az egyetemistákat célozzák meg; védjeggyé vált előadássorozatai (Fórum Corvinum, Vitacore, Karrier Akadémia, Kül- és biztonságpolitika első kézből) olyan ismeretekkel és készségekkel igyekeznek felruházni a közönséget, melyeket a tananyagból nem feltétlenül tudnának magukba szívni.

antall-jozsef-tudaskozpont-educatio-kiallitas

Egyetemistákkal, egyetemistáknak

A tudományos munka az alap- és mesterképzésben résztvevő egyetemi hallgatókra, valamint doktoranduszokra épül. A gyakornoki programok révén sok lelkes hallgató segíti a Tudásközpont munkáját, és vesz részt a programok szervezésében. Ez lehetőséget ad számukra a szakmai fejlődésre, a külföldi szakemberekkel való találkozásra, különböző tudományterületek alapos megismerésére, valamint elsajátíthatják a rendezvények megvalósításával kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat is.

antall-jozsef-tudaskozpont-brusszeli-latogatas

Az antalli hagyomány és szellemiség ápolása

A Tudásközpont rendezvényeinek kiemelt témáját képezik a politika- és társadalomtudományok aktualitásai, a kül- és a biztonságpolitika kérdései, a fenntartható fejlődés és Magyarország nemzetközi megítélése. Antall József miniszterelnökként többször hangsúlyozta hazánk nyugat-európai orientációját, így a Tudásközpont kiemelten foglalkozik az Európai Unióval és annak nemzetközi kapcsolataival. Évente szervez tanulmányutakat Brüsszelbe, hogy betekintést nyújtson az egyetemi hallgatók számára a NATO, az Európai Bizottság és az Európai Parlament működésébe.

Az Antall József Tudásközpont munkatársai

Az Antall József Tudásközpont munkatársai

Az antalli örökség részeként kiemelt szerepet kap továbbá a Visegrádi Együttműködés és a határon túli magyarság helyzete. Az erdélyi magyar kulturális rendezvényeken való részvétel mellett külön gyakornoki programokat hirdet külhoni magyar diákok számára, melynek célja nemcsak a tehetséggondozás, hanem a határon túli kapcsolatok megerősítése is.

Sportrendezvénytől a könyvkiadásig

A Tudásközpont nevéhez kötődik a Dunai Regatta, Magyarország legnagyobb egyetemek közötti sport- és kulturális rendezvénye, melyre nemcsak a hazai egyetemekről, hanem más országokból is érkeznek egyetemi hallgatók. A rendezvény lehetőséget biztosít a határokon átnyúló egyetemi közösségépítésre, emellett pedig a magyar országimázsra is pozitív hatással van.

A Tudásközpont Könyvműhely társadalmi- és politikai művek kiadásával foglalkozik. A kiadványok közül természetesen nem maradhat ki Antall József beszédeinek és tanulmányainak gyűjteménye, de jelentős a Könyvműhely önéletrajzi sorozata is, melyben a korszak más jelentős politikusai, Ronald Reagan, Margaret Thatcher, George Bush és Helmut Kohl memoárjai kaptak helyet.

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további hírekről értesülni, akikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.ajtk.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/aj.tudaskozpont

Legutolsó szerkesztés: 2016-04-14