A Prezi.com után a Mixgar lehet a következő nagy dobás, a legújabb magyar sikersztori az online piacon. A közösségi zenegépen a magyar fejlesztők alig több mint egy évvel ezelőtt kezdtek el dolgozni – a projekt azóta végigjárta a nemzetközi befektető-startup találkozókat. New Yorktól Berlinen át Bécsig nagy érdeklődés fogadta, Kijevben pedig az IDCEE fődíját is elhozta.

Ahogy az lenni szokott: a legjobb ötletek a véletlenből születnek. A közösségi zenegép gondolata is ilyen körülmények között fogant. A fejlesztő cég, a Digital Natives hangfalakat kapott, amely drótjai csak a vezető fejlesztő irodájáig értek el – így az ő ízlésének megfelelő zenéket voltak kénytelenek hallgatni munkatársai is. A webes és mobilos alkalmazásokkal foglalkozó cég dolgozói persze nem maradtak tétlenek egy ilyen helyzetben: a „zene demokratizálásához” találták ki az applikációt, amely iránt hamar kiderült, hogy az iroda falain túl is nagy igény van.

Mixgar együttműködés aláírása

Makai Bence (CEO, Phoenix Investment PLC), Dr. Boródi Ferenc (CEO, InvestLife PLC), Huszár Gerzson (CEO, Mixgar), Somos Sándor (MD, Digital Natives)

Zenegépet irodába, kávézóba, étterembe

A Mixgar névre keresztelt online alkalmazás lényege, hogy megpróbál egy adott helyszínen – ami lehet például egy házibuli, szórakozóhely, vagy akár iroda – az ott jelenlévők ízlésének megfelelő zenéket összeválogatni. Az így megszületett lejátszási listának minden résztvevő szerkesztőjévé válik. Az automata DJ-nek az okostelefonok és mobil alkalmazások fénykorában minden esélye megvan arra, hogy a következő magyar üzleti sikersztorivá váljon. A fejlesztők alig több mint egy évvel ezelőtt kezdtek el dolgozni az ötleten, melyet azóta a világ számos pontján bemutattak. A Mixgart nagy érdeklődéssel fogadta a szakmai közönség, Huszár Gerzsonék októberben a kijevi Investor Day Central and Eastern Europe (IDCEE) esemény fődíját is elnyerték. Az innovatív alkalmazásról az egyik legelismertebb technológiai hírportál, a TechCrunch cikke is elismerően szólt. De pontosan mit is tud ez az alkalmazás?

Mixgar használat közben

Mixgar használat közben

Piszkálj bele a zenébe és oszd meg: bárki lehet dj

Az önmagát social jukeboxként, azaz közösségi zenegépként definiáló szolgáltatásának alapvetően kétféle használati módja van: a professzionális és a házibuli-verzió.

Az előbbi a kocsmák, éttermek, boltok okostelefonnal rendelkező vendégeinek szól. A készülékünk és a helyszínen található QR-kód segítségével csekkolhatunk be a Mixgar.com-ra, és az online alkalmazással befolyásolni tudjuk, hogy melyik zeneszám kerüljön előbb lejátszásra, melyik szoruljon háttérbe. Így kávé, vacsora, munka, vagy akár vásárlás közben is otthonosabban érezhetjük magunkat, a zeneszámok mellett található Facebook-gomb használatával még akár publikálhatjuk is, hogy hol partizunk éppen és melyik számra.

A házibuli alkalmazással biztosan a megfelelő muzsikák fokozzák a hangulatot a szolidabb és kevésbé szolid partikon egyaránt, hiszen a Mixgar kollektív zenei mixelést tesz lehetővé a buliba érkezőknek, demokratizálva ezzel a zeneválasztást. Nincs többé kifogás a zenére hivatkozó, táncolni nem akaróknak – hisz ők is bármikor a házibuli lemezlovasaivá válhatnak!

Sem a professzionális, sem a házibuli-verzióhoz nincs szükség különleges hardverre: egy pc-n, internet-elérésen és a résztvevők telefonjain kívül nem kell más az interaktív zenehallgatáshoz. Csupán regisztrálni kell a szolgáltatásba, és máris elérhetővé válik a közösségi zenegép. Ha pedig engedélyt adunk a Facebook- vagy Last.fm-fiókunkhoz való hozzáféréshez, az ott linkelt, kedvelt vagy hallgatott előadók is hozzáadódnak az összesített lejátszási listához – így kedvenc számaink bárhol és bármikor meglephetnek bennünket.

Mixgar a Szatyorban

Mixgar a Szatyorban

Szabadon próbálható

Az alkalmazás jelenleg ingyenes, szabadon tesztelhető, de a későbbiekben a bulik létrehozásáért fizetni kell majd. Olyan díjcsomagok kialakítását tervezik, melyek tarifáit az eltérő felhasználási módok szerint alakítják majd. Egy házibuli esetében ez néhány euró lesz, de üzleti ügyfelek – például fesztiválok, étteremláncok – esetében más a tarifa, ami számukra nem feltétlen megterhelő, de nagyobb, több száz eurós összegre is rúghat. Az egyszerű zenehallgatók számára a Mixgar a jövőben is ingyenes marad.

Bár a következő fesztiválszezon még messze, addig is Budapest számos helyén tesztelhetjük már a közösségi jukeboxot, többek között az Ötkert, az Urimuri, a Sugar!, a Divino és a Szatyorbárban. Akik pedig péntek-szombat esti szórakozás előtt az otthoni alapozás mellett döntenek, ne hagyják ki a házibuli alkalmazást, de figyelem: lehet, hogy a szomszéd is átjön, mert teszik neki a zene…

Kattints a képre az alkalmazás eléréséhez!

Kattints a képre az alkalmazás eléréséhez!

Kapcsolódó oldal: www.mixgar.com
Facebook oldal: www.facebook.com/Mixgar

Legutolsó szerkesztés: 2014-03-26