A retro bűvöletében élünk, divat ma visszatérni a régihez, elmélázni kicsit a múlton, kiragadni belőle valami jellegzetességet, amit aztán éltetni lehet a jelenben; kicsit felturbózva, de azért a gyökerekhez ragaszkodva. 25 év után újból lapozgathatjuk a Hahota kiadványt.

A vicclap 1980 és 1992 között színesítette az akkori lappiacot – persze nem szó szerint, hiszen a Hahota fekete-fehér poénokkal operált. Gyöngy Kálmán, a magazin jelenlegi tulajdonosa és szerkesztője – aki egy évig rajzolt karikatúrát a lapba 1991-92-ben – mesélt arról, miben különbözik, és miben hasonlít a régi és az új Hahota.

Gyöngy egyébként három évig szerkesztette a Veszett Veréb humor újságot 2000-ig, már csak ezért sem áll távol tőle a karikaturista műfaj.

hahota-vicc-ujsag

Zsebben elférő humor

A Hahota méretében megegyezik a korábbi számokéval, és természetesen abban sem változott, hogy vidám perceket kíván szerezni olvasójának. Ám az oldalak kiszínesedtek, és a nagy öregek mellett – vagyis a kultikusnak számító Balázs-Piri Balázs és Dargay Attila rajzai mellett – új kezek munkája tűnik fel a lapban. Kiváló karikaturisták – Földes Vilmos, Szabó László Róbert Marabu, Jelenszky László, Szmodis Imre, Weisz Béla, Fórizs Attila – és portrérajzolók – Szénási Ferenc, Tóth Antal Tónió, Pápai Gábor – viccein nevethetnek kicsik és nagyok.

Ami még változás a magazin életében, hogy rövid, vicces írások, egy csattanóra kihegyezett tárcanovellák jelennek meg az új Hahotában. A tervek szerint ezek a karcsúra szabott szövegek a megváltozott olvasói igényeket elégítenék ki.

„Bármi a téma, a viccet úgy kell felépíteni, hogy a poént ne tudja előre kitalálni az olvasó vagy hallgató. Akkor üt. Egyszerűnek tűnik, de nem az!” – árulta el a jó vicc ismérvét Gyöngy.

A karikaturista több mint hetven újságba rajzolt Fotó: Hegedüs Róbert

A karikaturista több mint hetven újságba rajzolt Fotó: Hegedüs Róbert

Kortalan poénok minden korosztálynak

Gyöngy Kálmán szerint a Hahota mindenkihez szólni kíván. Azokhoz, akik régről ismerik és szeretik a lapot, és a mai gyerekekhez, akik most ismerkednek a Hahota ízével, akiknek még minden vicc újnak számít.

„A lényeg, a sok képregény, apró viccekkel, írásokkal – mai témákról, karikatúrákkal. Politikamentes tartalommal, szójátékokkal, közös szerkesztéssel. Az életben megtörtént poénok megosztása szélesebb olvasótáborral, csapatépítő hatást vált ki” – véli a szerkesztő.

Kétségtelen, hogy a mai gyerekek mások, mint a ’80-as ’90-es évek ifjúsága, éppen ezért másképp kell hozzájuk szólni, hiszen manapság elavult szórakozásnak számít az olvasás, újságolvasás.

Gyöngy Kálmán: A Jurisich Miklós Gimnáziumban végzett 1962-ben, majd 1975-ben általános vegyész, 1983-ban kereskedelmi reklám-marketing szakember, 1985-ben film-, videó-operatőri képesítést szerzett. 1966–89-ig a DKV / MOL-nál / vegyész, majd reklámpropagandista. 1989-től saját vállalkozásban karikatúrák, videofilmek készítésével foglalkozott. Fiatal korában munkája mellett 1964–1977-ig rajzolt a Vas Népe, Igaz Szó, Magyar Ifjúság, Zalai Hírlap, Ifjúsági Magazin, Szabad Föld részére. 1977 után amatőr filmeket és videofilmeket készít; díjazott filmjeit a televízió is bemutatta.

1989-től ismét lehetősége nyílt az Új Szabad Száj és a Ludas Matyi vicclapokban publikálni. Mellette az Elefánt, Hahota, Magyar Honvéd, Pesti Hírlap, Pesti Veréb, Pesti Vicc, Fülig Jimmy, Ügyes, Fanny, Kápé, Kópé, Eszes stb., 1992–98-ig a Magyar Nemzet napilapnak rajzolt, majd 1996–2003-ig a Népszabadság című napilap Budapest mellékletének készített karikatúrákat, illusztrációkat. 1996-tól alapító tagja és szerkesztője volt a Veszett Veréb vicclapnak. Az évek során több mint hetven újság közölte rajzait.

2000-ben saját vállalkozásban LAP- és KÖNYVKIADÓKÉNT a Rejtvény Futár, Rejtvény Mazsola, később az Olasz Rejtvény Magyaroknak, Skandináv Rejtvény Magyaroknak, Laza Olasz, Hüvelyk Matyi, Nagyon Nagy Olasz, Olasz Évszakok című újságokat alapította és szerkeszti jelenleg is. Interneten a LUDAS MATYI ÚJSÁG /aludasmatyi.blog.hu/: napi aktuális karikatúrák, írások jelennek meg ismert karikaturisták munkáiból.

„A Hahota ismertsége vetekszik a Ludas Matyi szatirikus lapéval, a mai 40 évesek a visszaigazolások szerint gyűjteni fogják a számozott könyvszerű újságot. Bízom benne, hogy a gyermekeik is folytatják a hagyományokat, ha sikerül elrángatni a számítógép elől egy HAHOTA erejéig” – osztotta meg vágyát a szerkesztő-tulajdonos.

A Hahota témájában is idomult a megváltozott igényekhez. A viccek tartalma a korra irányul, ezért számítógépre és okostelefonra vonatkozó poénokra is számíthatunk a lapban, valamint internetes felületet is terveznek az újság számára, amely rendszeresen frissülne a kéthavonta megjelenő lappal.

hahota-magazin-jubileumi-szam-2017-50

Jubileumi szám

Nem kellett sokat várni a legújabb Hahotára; június 30-án került az újságárusokhoz a jubileumi, 50. szám. Örömteli hír, hogy a terjesztő megduplázta az átvett Hahota példányszámot, és 3100 árushelyre kerül ki az 50. jubileumi kiadvány. Hahotá(zás)ra fel!

hahota-52

2017.10.31.-től kapható az 52.-ik szám az újságárusoknál!

Kalácska Nóra

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további olyan hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Facebook oldal: www.facebook.com/hahota

Legutolsó szerkesztés: 2017-10-25