A találékony, magyar elméknek eddig is számos újdonságot köszönhetett a világ, akik korszakalkotó felfedezéseikkel, kitartó munkájuk gyümölcsével beírták magukat a „Nagyok Könyvébe”. Most olyan hazai találmányokat gyűjtöttünk össze, melyek alternatív, környezettudatos módon járulnak hozzá egy tisztább, élhetőbb világ megteremtéséhez.

A tudomány, mely – talán mondhatjuk – környezetterhelő életvitelünk elindítója volt, szerencsére egyre gyakrabban áll a fenntartható fejlődés szolgálatába. Így van ez hazánkban is, kis országunk nagy tehetségeket mondhat magáénak, olyanokat, akiknek a tudás a birtokukban van, és találmányaik méltóképp szolgálhatják mind a társadalmat, mind a környezetet.

Új közlekedési alternatívák

Az utóbbi időben a fővárosban többször találkozhattunk a Göczey András és Ungár Soma nevével fémjelzett „egykerekű bringával”, mely valójában a bicikli, a gördeszka és a roller keveréke. Ez a magyar csodajárgány a kerékpárhoz hasonlóan környezettudatos közlekedési alternatívát kínál, a gépjárműhasználat jelentős mértékű kiváltásával jobb levegőt, nagyobb tereket, biztonságosabb közlekedési lehetőséget teremt. A már Európában, Amerikában és Kínában is védett magyar szabadalom egyre több nagyvárosban kezd elterjedni, és fokozatosan a fenntartható és szerethető városok részévé válni.

Érdemes megemlíteni a Szöllősi Richárd ingatlanfejlesztő és magyar mérnök-szerelő csapata által megálmodott, majd megalkotott hibrid kerékpárt. Az emberi és az elektromos erő által hajtott környezetbarát bicikli esetében a tekerés intenzitása vezérli a motoregységet, melynek eredményeképpen a jármű akár a 60-100 kilométer per órás sebességet is elérheti. A magyar luxuskerékpár összeszerelésekor űrtechnológiát alkalmaznak, így érhető rendkívül borsos ára.

Raffai Dávid háromkerekű biciklije egy lehetséges válasz lehet a jövő városi közlekedésének problémáira. A kétszemélyes elektromos velomobil több szempontból is környezetbarát. A jármű emberi és elektromos hajtású, a töltésről a tetőn elhelyezett napcellák és hálózati töltő gondoskodik. Az ígéretes magyar tervezésnek köszönhetően megvalósulhat az emisszió mentes közlekedés, csökkenthetnek a közlekedési dugók által okozott káros hatások is.

Teljes egészében műanyag lemez ház, ami szemétből készült Fotó: Szilvássy Mihály

Teljes egészében műanyag lemez ház, ami szemétből készült
Fotó: Szilvássy Mihály

Kidobnád? Inkább használd föl újra!

Az elmúlt években hazánkban is jelentős változások történtek a hulladék megítélését illetően; szerencsére egyre nagyobb népszerűségnek örvend az újrahasznosítás. Kaposváron például a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének telephelyén újrahasznosított anyagból készítettek egy 100 négyzetméteres, zöldségtermesztésre alkalmas házat. A ház szerkezetének kialakítására egy különleges, magyar fejlesztésű anyagot használtak, amely háztartási hulladék felhasználásával készült. Az eljárás kidolgozója, Szilvássy Mihály közönséges, otthoni szemétből fadeszkához hasonló tulajdonságú lapokat képes előállítani.

Az óriási mennyiségű műanyaghulladék környezeti szempontból is sok gonddal jár, hiszen lebomlási ideje több száz év, és a természetbe kerülve veszélyezteti az ökoszisztémát. Erre a problémára nyújt megoldást az a magyar találmány, amely segítségével 100%-ban lebomló biopalack állítható elő cukorcirokból vagy cukorrépából. A környezetkímélő palack 62 Celsius fölött 85 nap alatt szén-dioxidra és vízre bomlik.

Sárközi Imre pedig egy olyan technológiát dolgozott ki, mely segítségével újrahasznosításra alkalmatlan műanyag hulladékokból nagy tisztaságú olaj állítható elő. Ezzel, az új típusú erőmű segítségével termelt olajjal az energiaéhséget fedezendően másodpercek alatt beindíthatók az áramtermelő generátorok. Segítségükkel jelentősen csökkenthető lenne Magyarország energiafüggősége, valamint a környezetünk is sokkal tisztább lenne, így tehát reméljük, hamarosan elterjed a magyar szabadalom.

Janowszky Zsolt tudományos munkatárs, az energiafű vegetatív tömegét és fejlettségi állapotát ellenõrzi. MTI Fotó: Lehoczky Péter

Janowszky Zsolt tudományos
munkatárs, az energiafű vegetatív tömegét és fejlettségi állapotát ellenõrzi.
MTI Fotó: Lehoczky Péter

Energiatakarékos megoldások

Talán a legsokoldalúbb növényt sikerült kinemesíteni Magyarországon. Az ipari fűként is emlegetett csodanövény hasznosítása az ipar számos ágazatát érintheti. Tüzelőanyagként, ipari rostanyagként, takarmányozási céllal, talajvédelemben és a papíriparban is felhasználhatják.

Györgyi Viktor mérnök-fizikus szélben utazik. Találmánya, a 27 méter magas szélerőmű abban különbözik a hagyományos, háromlapátos változattól, hogy nemcsak termeli, hanem tárolja is az energiát. Ezenkívül könnyű szerkezete van, működése hangtalan. Már 0,4 méter/szekundumos szélben elindul, a szerkezet feltalálója és kollégája pedig egyre nagyobb teljesítményre ösztönzik a szélerőművet.

A fűtést forradalmasítaná Kardos Péter feltaláló és az ő kavitációs kazánja. A kazánt egy nyolc kilowattos villanymotor működteti, és nagyszerűsége abban rejlik, hogy a kazán háromszor annyi hőenergiát állít elő, mint amennyit a villanymotor elfogyaszt. A kavitáció lényege, hogy a folyadékokban a nyomás gyors esésekor buborékok keletkeznek, amelyek hőt fejlesztenek. A Kardos-féle berendezésben ezek a buborékok egy csőben képződnek, forgó alkatrész nélkül.

Dr. Mucsy Endre kísérleti szélgépe Balatonkilitin

Dr. Mucsy Endre kísérleti szélgépe Balatonkilitin

Felelősséggel a jövőért

A környezettudatos, magyar találmányoknak ezzel nincs vége. Rengeteg feltaláló, rengeteg újdonságát lehetne még említeni: például Dr. Mucsy Endre pneumatikus szélgépét, Kulcsár Sándor hidrogéntárolóját vagy Friwaldszky Gyula és felesége gépesített parkolási rendszerének új generációját. A sor folyamatosan bővül, mi pedig jogosan lehetünk büszkék magyar feltalálóinkra, akik sok esetben élen járnak a globális kihívásokra adandó válaszok keresésében.

Felelősségük pedig óriási! Hiszen az emberi tudás, a tudományos fejlődés sok mindenre alkalmas, így arra is, hogy az emberiség hosszú távú érdekeit szolgálják, de ennek az ellenkezőjére is. Egyes találmányok meggyorsíthatják az erőforrások kinyerését, minimalizálhatják az emberi munkaerőt eleddig magas foglalkoztatású ágazatokban, vagy éppen olcsóvá teszik a járművek közlekedését. A mérlegnek azonban két serpenyője van. Egyikben a siker, másikban a károk. Ez utóbbi gondolatok negatív „eredményei” lehetnek például a gyors ütemben tönkretett élőhelyek, a munkanélkülivé tett emberek és elszegényedő családok, az olcsó közlekedés miatti hatalmas területhasználat, hiszen a zöldfelületek helyett több parkolóra van szükség, stb.

Elektromos meghajtású, ultrakönnyű összecsukható robogó

Elektromos meghajtású, ultrakönnyű összecsukható robogó

A fenntartható fejlődést azok a találmányok szolgálják, melyek műszaki-tudományos megoldásaikkal a pazarlás csökkentését, az erőforrások értelmes és tartalmas használatát, a társadalmi szükségletek kielégítését is szem előtt tartják.

Kalácska Nóra

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további magyar találmányokról értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.skanzen.hu/oko
Facebook oldal: www.facebook.com/SKANZEN.HU

Legutolsó szerkesztés: 2016-01-25