Még ha tudatosan, a legkörnyezetkímélőbb vegyszerekkel takarítunk, akkor is megmaradhatnak a tisztítás vegyszereinek maradványai ruháinkban, használati tárgyainkon, bútorainkon vagy lakásunk levegőjében. Régebben nem léteztek hasonló szerek, mégis tisztán tudták tartani lakásukat az emberek.

Higiéniás kényszereinknek a józan ész alapján megálljt kellene parancsolnunk, hiszen a különféle, veszélyes szerek különböző allergiás reakciók és betegségek okozói lehetnek, és nem utolsó sorban környezetünk biológiai egyensúlyát is veszélyeztetik. A tisztaság iránti igényeinkből nem kell engednünk ahhoz, hogy egy kis odafigyeléssel és praktikus ötletekkel vegyszert, időt, energiát és pénzt spórolhassunk.

kornyezetbarat-tisztitoszerek-a-haztartasban

Vizes nyolcas, seprés, mázolás

A magyar parasztságnál a lakás takarítása, csakúgy, mint napjainkban, több fokozatban történhetett, az eltérő építkezési módok miatt azonban teljesen különböző tevékenységeket takart. Az alkalmi takarítás napi többszöri seprést jelentett minden szeméttel járó cselekvés után, valamint a kemence szájának vizes agyaggal történő bemázolását minden egyes fűtés után. A napi takarítás során a szobát és a konyhát vízhintés után kiseperték, majd mintásan fellocsolták, a leggyakoribb minta a zsinórozáshoz hasonló vizes nyolcas volt. Szombaton vagy szerdán került sor a heti takarításra, melynek során a szoba és a konyha földpadlójának gödreit igazították ki mázolással, de ekkor mészvízzel átkenték a kemencét és a tüzelőpadkát is. Mindezek mellett a nagytakarítás pedig a megrongálódott fal, vagy földpadló tapasztásának kiegészítését; a lakás teljes meszelését; a bútorok lemosását, átkenését, esetleg átfestését; valamint az ágynemű váltását és mosását jelentette évente rendszerint két alkalommal, húsvét és karácsony előtt.

citrom-takaritashoz

Hogyan takarítsunk kevesebbet?

A legtöbb nehezen eltávolítható szennyeződés minden háztartásban kétségkívül a konyhában és a fürdőszobában keletkezik. Sokat spórolhatunk azonban a takarításra szánt időn és pénzen is, ha előrelátóan, tudatosan gondolkozunk és cselekszünk, például, ha a kifutott ételt még melegen letöröljük a tűzhelyről, vagy a sütőről. Ha ezzel elkéstünk öntsünk rá vizet, míg felázik. Az odaégett edényekről is könnyebben távolítható el az ételmaradék, ha beáztatjuk, és esetleg még melegítjük is őket. A konyhaszekrények polcaira tehetünk selyempapírt, ami magába szívja a konyhában keletkező zsíros port, így amikor a szekrényeket takarítjuk, vegyszer és dörzsölés helyett elég azt eltávolítani, egy nedves ronggyal a szekrényt áttörölni, és újabb papírral borítani. A gyakran használt fürdőszobai felületeket (zuhanykabin, fürdőkád, mosdókagyló) használat után naponta érdemes ecetes, majd száraz ruhával áttörölni, mivel így kevésbé vízkövesednek, és nekünk sem kell agresszív, saját magunkra és környezetünkre is káros, vízkőoldó szereket alkalmaznunk. A könnyebb vízkő eltávolítás érdekében engedhetünk a kádba és a csempére forró vizet, így a vízgőz által fellazított szennyeződést sokkal könnyebb eltávolítani.

mososzoda-surolashoz

Környezetbarát tisztítószerek

A mosószóda (nátrium-karbonát) tisztító, zsíroldó és vízlágyító hatása miatt nemcsak az erősen szennyezett ruhák, de egyéb például konyhai vagy fürdőszobai felületek tisztítására is kiválóan alkalmas. Általános le- és felmosó szer az egy liter vízhez kevert három evőkanálnyi mosószóda. A szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát) hatásában a mosószódához hasonlít. Kevés víz hozzáadásával kiválóan helyettesíti a különböző súrolószereket, a tűzhely tisztítására is alkalmas. Ha eldugult a lefolyó könnyen szabaddá tehetjük, ha két evőkanál szódabikarbónát majd másfél deciliter ecetet öntünk bele, majd forró vízzel leöblítjük. Szőnyegeinket is tisztán és rovarmentesen tarthatjuk, ha körülbelül 15 percre beszórjuk szódabikarbónával, majd alaposan kiporszívózzuk. A bórax (nátrium-tetraborát) gyengén zsíroldó és fertőtlenítő hatású, szintén jó általános tisztítószer, ha egy evőkanálnyi mennyiséget fél liter meleg vízhez keverünk belőle. A mosható tapéta tisztítására és ablakmosáshoz is alkalmas a bóraxba mártott kendő, de az edények vízkőlerakódását is eltávolíthatjuk, ha abba egy evőkanálnyi bóraxot teszünk, felöntjük vízzel, majd a vizet felforraljuk. Az ecet nemcsak öblítőként, de fertőtlenítő- és vízkőoldószerként is alkalmazható. Míg a citromlé fehérítőszerként, vízkőoldóként és fémek tisztítószereként is használható.

Azonban még ezeknél a környezetkímélőbb szereknél is érdemes figyelnünk a megfelelő mennyiségre. Ugyanis valamennyi kémiai anyag káros anyaggá válhat, ha olyan koncentrációban fordul elő, ami az ember illetve a természeti környezet számára is kockázatot jelent. Szervezetünk nap mint nap több tízezer ilyen vegyülettel érintkezik. Az élelmiszerekben, tisztításnál, mosásnál, kozmetikai cikkeknél, élelmiszereinkben, stb. előforduló kemikáliák pedig vegyianyag koktélt képeznek, és ezek kölcsön-, egészségügyi és ökológiai hatásai egyedenként változhat. A napjainkban általánosan használt vegyi anyagok miatt gyermekeink, a jövő nemzedékek, így az emberi faj, komoly veszélyben van. A fenntarthatóságot szem előtt tartó fogyasztó tehát nem keveri össze a tisztaság szagát a vegyszer szagával, pontosan tudja, mihez nyúljon, milyen mennyiségben.

Kalina Vera

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további házi praktikákról értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.skanzen.hu/oko
Facebook oldal: www.facebook.com/SKANZEN.HU

Legutolsó szerkesztés: 2017-04-09