Tripolszky Sarolta a „csináld magad!” filozófia jegyében él és dolgozik. Számára az újrahasznosítás nem hobbi, alkalmi ügyeskedés az anyagokkal, hanem célt adó életforma. Brüsszeli irodáját kézzel készített, kézzel fogható eredményekre cserélte és elindította az Éncsináltam Újrahasznosító workshopokat.

Sarolta éveken át dolgozott természetvédő civil szervezeteknek itthon és Brüsszelben is a Környezetvédelmi Bizottságban. Azon fáradozott, hogy a nemzeti kormányok és az uniós döntéshozók tegyenek erőteljes lépéseket a természetvédelem érdekében. Hiszen a környezeti gondok nem csupán az ajtóban toporognak, hanem az előszobában állnak; a klímaváltozás már érezteti hatását, az élővilág pusztulása is nyilvánvaló. Azonban a döntéshozó szervek lassan reagálnak, a gazdasági válság háttérbe szorít mindenféle kezdeményezést és próbálkozást. Sarolta viszont szó szerint kezébe vette az irányítást. Hazajött, hogy a környezetéért mindkét kezével tegyen, és ezt megtanítsa másoknak is.

Ismerkedés a varrással

Ismerkedés a varrással

Varrj, alkoss, hasznosíts!

Az Éncsináltam Újrahasznosító workshopokat 2013-ban indította el Saci. Ezeken az alkalmakon elsajátítják a résztvevők, hogyan kell például elromlott esernyőből táskát, szakácskötényből nyári ruhát, férfi pólóból nőit készíteni. Az elkötelezett magyar újrahasznosító aktivista mindig szem előtt tartja, hogy az elkészült tárgyak valóban hasznosak és használhatóak legyenek, illetve mindenki meg tudja csinálni ezeket a termékeket. A feladat nem könnyű, de Saroltát pont a kihívás izgatja. Állandó társa a kreativitás: nagyon szeret másokkal együtt alkotni, nézni, hogyan formálódik az egyszerű hulladék funkcionális termékké.

Az újrahasznosítás fontossága talán mindenki számára egyértelmű, de annak öröméről kevesebb szó esik. Saci munkájával azt szeretné megmutatni, hogy bár a környezettudatosság, a fenntarthatóság nem egyszerű, hiszen saját kényelmünkről, berögzült szokásainkról kell lemondani, valójában boldogabb embereket és közösségeket teremt. Az alkotás örömét használja fel Saci egy élhetőbb világ megteremtéséhez.

Tripolszky Sarolta

Tripolszky Sarolta

Próbáld ki!

Októberben a magyar újrahasznosító workshopokon Sarolta vezetésével háromalkalmas varrótanfolyam indul, ahová bátran jelentkezhetnek kezdők és varrásban jártasabbak is. Az alapok megismerése után saját darabok készítésén munkálkodhatnak a résztvevők. A munka természetesen használt anyagok felhasználásával zajlik. Szeptember 28-án és október 6-án a Design Hét Budapest 2013 eseménysorozat hivatalos részeként pedig lehetőség nyílik feldobni a ruhatárunkat. Szitanyomással és más érdekes technológiákkal újranyomtathatod, újrafestheted használt farmered, pólód. Az események mindkét esetben a Művelődési Szint (MÜSZI) kulturális alkotóközpont és befogadótér Blaha Lujza téri bázisán lesznek.

Kapcsolódó oldal: www.reciklista.blogspot.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/Reciklista

Legutolsó szerkesztés: 2013-10-06