Boroshordóból fotel, eltört virágcserépből remek lámpabúra, órából asztal, farmerből strapabíró szatyor, parafa dugókból edényalátét, raklapból szék, babaételes tetőből hűtőmágnes, arckrémes tégelyből mécsestartó, elhasználódott villanykörtéből dekoráció, műanyag palackokból árnyékoló… a sor végtelen, az elhasználódott tárgyak újrahasznosítási lehetőségeinek csak a képzelet szabhat határt!

Fogyasztói társadalmunkra jellemző, hogy gyakran nem a valódi igényeknek megfelelően vásárlunk, hanem a fogyasztás növelését szolgáló különböző marketingakcióknak áldozatul esve felesleges dolgok tömkelegével halmozzuk el háztartásunkat. A hirtelen felindulásból, az akció hevében vásárolt tárgyak nagy része pedig szemétként végzi, mint ahogy az elhasználódott, elromlott használati cikkek is. Mindenekelőtt a megelőzésre, vagyis a tudatos vásárlásra kell törekednünk, de ha a baj már megtörtént, még mindig van lehetőség szemétből egyedi, stílusos darabot varázsolni.

ujrahasznositott-edenyek-a-haz-korul

A dagasztóteknőtől a bölcsőn át a virágcserépig

Elődeink újrahasznosító megoldásai, amellett, hogy leleményességüket példázza, mintaértékkel bír a ma embere számára is. Hiszen ők még funkciójuk szerint ítéltek meg egy tárgyat, és a rendeltetést bizony gyakran rugalmasan kezelték.

A dagasztóteknőt például hasznosították bölcsőként is, majd a használatból kikerülve virágcserépként. Az ún. tulipános láda, amelyben a menyasszony a kelengyéjét vitte az új házba, később átkerült a hátsó szobába, majd onnan a konyhába, ahol gabonatárolóként funkcionált, de még szétszedve, darabjaiban is hasznosíthatták. A kilyukadt fazékba muskátli került, az elhasznált textilből pedig rongyszőnyeg készült; számos példával bizonyíthatnánk, de a lényeg egy: ha egy tárgy már nem felelt meg eredeti rendeltetésének, hát találtak neki újat.

kosarbol-hinta

Gondold meg és gondold újra!

Számos praktika ad lehetőséget ma is, hogy a szemétbe dobás helyett újra rendelkezésre bocsássuk funkcióvesztett tárgyainkat. Nincs szükség lakberendezési tanácsadóra vagy dizájnerre, csupán fantáziánknak és kreativitásunknak kell teret engednünk. Így egy eltört virágcserépből némi festéssel remek lámpabúra, vagy műanyag üdítős rekeszekből minimális átalakítással romkocsma hangulatot idéző bútordarab válhat.

Rendkívül közkedvelt újrahasznosított alapanyag a raklap, melyből igazán mutatós székeket, asztalokat, polcokat vagy akár lámpákat készíthetünk. Persze nem csak önmagában, más anyagokkal vegyítve is ér újrahasznosítani: egy remek szövettel vagy párnával máris melegebbé, kényelmesebbé tehetjük a fából készült darabokat.

Érdemes hát meggondolnunk, mit vetünk szemétre; hisz mindamellett, hogy a környezetet és a pénztárcánkat is kímélhetjük kreativitásunkkal, a saját kezünk által, házilag gyártott darabok sajátos varázzsal is bírnak. Régi bútoraink rendbetételével, elhasználódott tárgyaink újrahasznosításával igazán egyedi módon dekorálhatjuk környezetünket, olyanokkal, melyekben az alkotás öröme is nyomot hagy.

turmixgepbol-lampa-re-design

Amikor a szemét trendivé válik

Manapság egyre több dizájner és bútortervező fedezi fel a hulladékban rejlő lehetőségeket, és vállal szerepet az újrahasznosított bútorok megalkotásában. A lakberendezési és különböző használati tárgyak készítésének e környezettudatos irányvonala egyre inkább trenddé válik. Már nem csak egy-egy darab vagy kollekció erejéig jelenik meg, hanem egész márkák épülnek a „hulladékból értéket teremtő” elvre, igazán különleges alternatívát nyújtva ezzel a tömeggyártással szemben. Ötletmerítés gyanánt is érdemes felkutatnunk az irányvonal hazai képviselőit, és személyesen megtapasztani a kreativitás ámulatba ejtő sokszínűségét.

 

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további környezetbarát praktikákról értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.skanzen.hu/oko
Facebook oldal: www.facebook.com/SKANZEN.HU

Legutolsó szerkesztés: 2017-01-18