A telekocsizás igazi win-win szituációt eredményez: jól jár a sofőr, az utas, sőt, még a környezet is. Magyarországon is egyre többen fedezik fel a telekocsi-rendszerek adta lehetőséget, melyek legnagyobb hazai képviselője az Oszkár.

Van, aki kényelmi szempontok miatt, van, aki pénzt vagy épp időt akar spórolni, megint van, aki a zöld gondolkodás jegyében, míg mások pusztán az élményszerzés kedvéért próbálják ki. Sokféle út vezethet a telekocsiig, egy biztos: mindenki jól jár vele. A közös autóhasználat lényege, hogy az egyedül utazó sofőr és a sofőrt kereső utas egymásra találva, a költségeket megosztva utazik együtt az úton vagy annak egy részén.

Hazánkban is egyre népszerűbb ez a viszonylag új utazási forma, mely választását a magas üzemanyagárak mellett a környezettudatos gondolkodás – szükségszerűen – erősödő térnyerése is ösztönöz. A legnagyobb hazai telekocsi szolgáltatás, az Oszkár immár 6 éve segíti az online útitárs és sofőr keresést, és közel 100 ezer felhasználóval rendelkezik.

oszkar-helyfoglalasok-szama-grafikon

A stoppolás biztonságosabb alternatívája

Két magyar egyetemista, Gyürüs Máté és Prácser Attila kezdeményezésére, hobbiból indult 2007-ben az ingyenes autós-utas közvetítő rendszer, melyet hamar felfedezett magának az utazó közönség. Mára a legismertebb magyar telekocsi-rendszerré nőtte ki magát az Oszkár, azaz az Online Személyfuvar Közvetítő Rendszer. Segítségével naponta átlagosan 600-800 utazás valósul meg, a foglalások jelentős része Budapest és valamelyik vidéki nagyváros közötti útvonalra történik.

A szolgáltatás lényegében egy bizalomra épülő közösségbe kovácsolja az olcsón autózni vágyókat, és stoppoláshoz hasonló élményt kínál, igaz, biztonságosabb formában. Az „internetes stoppolással” nem csak alkalmi sofőrt vagy utast találhatunk, hanem állandó útitársra is szert tehetünk, hiszen sokan rendszeresen ingáznak egyazon útvonalon.

oszkar-utazz-idegenekkel

Folyamatos fejlesztések az Oszkár-utakon

Az utasok számának növekedése egyúttal persze a folyamatos fejlesztés igényét is magával hozza; az Oszkár rengeteget fejlődött az elmúlt évek során. „A fejlődés többrétű. Egyrészt az arculat most ősszel alakult át negyedszer, igyekszünk egyre letisztultabb felületet adni felhasználóink kezébe, hogy minél könnyebben használhassák rendszerünket. Másrészt funkcionális fejlesztésekre is szükség van: egyre több és több felhasználói igénnyel kell szembesülnünk, és igyekszünk ezeknek az igényeknek mind gyorsabban eleget tenni.” – mondta el Gyürüs Máté.

oszkar-telekocsi-uj-design

Egy viszonylag új fejlesztés például a „csak kiszállóhely” és „csak beszállóhely” funkció, mely lehetővé teszi, hogy ha valaki tegyük fel Németországból tart Budapestre, megadhatja Tatabányát csak kiszállóhelyként. Így a Németországból Tatabányára tartó utasok rátalálhatnak a hirdetésre, viszont a Tatabányáról Budapestre tartóknak nem jelenik meg a találat. Hiszen a sofőr úgysem tudja kiszámolni, mikor ér pontosan Tatabányára, és adott esetben egy ilyen „helyközi” utas nem foglalja el egy, a teljes úton utazni kívánó helyét, javítva ezzel az autó kihasználtságát.

Oszkárként vagy Bélaként utaznál szívesebben?Te melyik utat választanád?

Közzétette: Oszkár telekocsi – 2016. március 21.

„Oszkározás” = utazás + élmény

Nem véletlen, hogy egyre népszerűbb ez az utazási forma. A telekocsizás amellett, hogy olcsó, gyors, környezetkímélő és kényelmes, igazi élményt nyújt. Az „oszkározás” már-már fogalom, amely a „tervező stopposok” közös, olykor kalandos útjaira utal, melyek alkalmával gyakran bizony barátságok is köttetnek. Az utóbbi években egyébként az Oszkár egyre több rendezvénnyel is együttműködik: a telekocsisok ott voltak például a Művészetek Völgyében, a Szegedi Ifjúsági Napokon, az EFOTT-on, illetve a Szegedi Szabadtéri Játékokon is, mint az események egyik hivatalos szállítói.

„Célunk az, hogy mindenki megtudja, mi az az »oszkározás«, és természetes legyen, hogy ha valaki úgy indul el bárhová, hogy van szabad hely az autójában, akkor feladja a hirdetést indulás előtt.” – fejti ki Gyürüs Máté. Bízunk benne, hogy terveik megvalósulnak, és a közeljövőben tovább bővül ez a közösség; az okosabb közlekedési módot választók tábora.

Székely Ágnes

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további olyan hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.oszkar.com
Facebook oldal: www.facebook.com/telekocsi

Legutolsó szerkesztés: 2016-03-25