A LavosBall egy friss, magyar találmány, egy egyedi, térbeli logikai játék. A jól ismert Rubik kockákhoz hasonlóan a gömbnél is a színek egymáshoz illesztése illetve az azonos színű felületek kirakása a cél. 

Míg a Rubik-kockánál hat különböző színű oldal, addig a LavosBall-nál nyolc, különböző színű, forgatható tárcsa kirakása a feladat. Egyszerre csak 4 tárcsa látható, a másik 4 rejtett. A látható tárcsák forgatásával a láthatatlan tárcsák elemei is elmozdulnak a gömb belsejében. A látható tárcsák középpontjának egyidejű megnyomásával a LavosBall kinyílik, a rejtett tárcsák láthatóvá és forgathatóvá válnak. Az eddig látott tárcsák pedig befelé fordulnak, azaz rejtett pozícióba kerülnek. 

A játékos a tárcsák forgatásával tudja egymáshoz illeszteni a színeket. A tárcsák forgatása mellett, a gömb középpontja felé irányuló nyomó mozdulat a LavosBall kirakásának a kulcsa.

A Rubik kocka és a LavosBall közötti különbség

Kinek a fejéből pattant ki az ötlet?

A LavosBall feltalálója Szabolcs János, a 2004-ben Emmy-díjra jelölt díszlet- és látványtervező, aki többek között belsőépítészettel, kiállítások tervezésével, bútorok és használati tárgyak megalkotásával is foglalkozik. A kreatív szakmában Jan Lavos művésznéven is találkozhatunk vele, innen a játék elnevezése. A tervező elmondása szerint minden alkotó folyamatban a megszokottól eltérő megoldások megkeresése és használata motiválja. Ez a megközelítés vezetett a LavosBall létrejöttéhez is.

Szabolcs János, alias Jan Lavos a játék feltalálója

Mi adta az inspirációt?

Kérésünkre a tervező meg is nevezett néhányat, azon játékok, formák és gondolatok közül, melyek a legnagyobb hatással voltak a Lavosball megszületésére.

– Természetesen a Rubik Ernő által, 1974-ben tervezett kockák adták a fő inspirációt. Mellettük az a mindannyiunk által ismert, papírból hajtogatott, régi gyerekjáték, ahol a különböző oldalakra más és más üzenetet írtunk, és hol az egyik, hol a másik irányba nyitogattuk ki, hogy megfejtsük a “jóslatot”. A Hoberman labda működési elve, mozgása is beindította a fantáziámat: ahogy minden feldobáskor térfogatát növelve kinyílik, majd visszafordul, összecsukódik, és más színű lesz. 

A LavosBall logikai játék működési elve

Ezenkívül sokat bíbelődtem a hexa-flexagonnal, azon törtem a fejem, hogyan lehetne komplexebb, többféle módon kifordítható, játékként is izgalmas formát létrehozni belőle. – mondja a tervező.

– Hogy kiknek szánjuk? 

Kortól függetlenül mindenkinek, aki szereti a logikai játékokat, az új kihívásokat, illetve mindazoknak, akik szeretnek a háromdimenziós térben gondolkodni, és újszerű élményeket szerezni. A LavosBallal játszva a Rubik kocka szerelmesei is újfajta élményekkel gazdagodhatnak. Amint a LavosBall széles körben ismertté válik, hasznos eszköz lehet a térlátás, a logikai gondolkodás fejlesztésében, a stresszoldásban, avagy a kéz finommotorikus mozgásainak összehangolásában is.

Hogyan lehet saját LavosBall-od?

A jelenlegi, már tökéletesen működő prototípus körülbelül három és fél év alatt alakult ki. Egy éve teszteljük, és játszunk vele. Jelenleg nemzetközi szabadalmi eljárás (PCT) alatt áll.

Szándékaink szerint 2020 nyarán közösségi finanszírozású kampány indul az Indiegogon, az ő kiemelt támogatásukkal, a sorozatgyártás forrásainak megteremtésére. A kampány jelenleg a pre-launch, azaz a kampányt megelőző fázisban tart. A most feliratkozók a későbbiekben, a kampány során előrendelhetik a LavosBall-t melyet terveink szerint még idén karácsonyig kézbe is vehetnek. – vázolja a feltaláló.

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további magyar találmányokról elsőként értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Weboldal: https://lavosball.com/
Facebook oldal:
www.facebook.com/Lavos-Ball-101132834759478/


Legutolsó szerkesztés: 2020-04-02