Gere Zsolt

Egy igazi villányinak a szőlő és a bor nemcsak megélhetés, hanem szenvedély, szerelem, örök társ. Gere Zsolt pedig ízig-vérig villányi, örök maximalista, aki sosem elégszik meg a majdnem tökéletessel.

Édesapja, Gere Tamás révén a második generációs magyar borászok „csapatát” erősíti, családi pincészetük szerves részét képzi Villány arculatának. Az első saját palackozású borukat 1988-ban hozták forgalomba, melyek mára országosan ismerté váltak. Pincészetük jelenleg 35 hektáron gazdálkodik, ültetvényeik az egyik leghíresebb magyar borvidék, Villány, Nagyharsány és Siklós legjobb adottságú területein helyezkednek el. Hazánk egyik leginkább megbecsült ifjú bortermelője sosem dől hátra. Számos díj és elismerés után is az előrelépés útjait keresi.

Újbor palackozás az üzemben

Újbor palackozás az üzemben

„A tiszta dolgok visznek előre”

Az ifjú magyar borász szerint egy díjtól még senki sem lesz különb, egy-egy elismerést követően az újabb lépést mindig annak átgondolása jelenti, borai hogyan lehetnének még tökéletesebbek. „A jó vezetőnek nem a mában kell élnie, hanem a jövőben. De a mában kell megvalósítani a jövőt.” – vallja Zsolt, majd kiemeli: tudni kell átalakulni a fejlődés érdekében.

A lehető legjobb módszert kereste a legtökéletesebb borok elkészítéséhez, melyhez az intenzív szőlőművelés – elmondása szerint – nem megfelelő. Most a biogazdálkodás módszereiben látja a fejlődés irányát, a másfél éve tartó átállás egyben jelentős szemléletmód-váltást is hozott. „Ha mindent megadunk a szőlőnek és nem írjuk felül a természet törvényeit, akkor megszületik a talaj.” A borkészítés alapja pedig a megfelelő termőföld, melynek megőrzésére törekszik a fiatal villányi borász, aki fontosnak tartja a terroir megjelenését az adott borban. Hangsúlyozza, nem biobor készítése a cél, hanem a fenntarthatóság elérése, az ökológiai egyensúlyra való törekvés.

Csendélet Gere Zsolttal és a hordókkal

Csendélet Gere Zsolttal és a hordókkal

Villány nem zsákutca

A villányi borvidék az elmúlt 20 évben elképesztő változáson ment keresztül, de a folyamat még nem ért véget: Villány a megújulás küszöbén áll. A vendéglátás egyre magasabb szintre kerül, a visszatérő vendégek száma gyarapszik. Ez jó, de egyben kihívás is : a törzsvendég ugyanis sokkal többet lát, és így akár hétről-hétre is meg kell tudni újulni. A fejlődést viszont rajtuk keresztül a legkönnyebb kommunikálni. „Villány nem zsákutca. Zsákutcába az vezetne, ha nem tanulnánk a kritikából.”- vallja a fiatal magyar borász, aki szerint fontos az önvizsgálat gyakorlása és a változás képessége. Legújabb tételeit is ennek jegyében készítette. A 2011-es Kadarkát a karakteres fajtajelleget kedvelőknek, míg a Comis névre hallgató rozé gyöngyözőbort könnyed, pajkos beszélgetések kísérőjeként ajánljuk minden borszeretőnek!

Székely Ágnes

Kapcsolódó oldal: www.geretamas.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/geretamaseszsolt

Legutolsó szerkesztés: 2013-12-03