Az ellentétek különös harmóniája ölt testet Gál Tibor boraiban. A hagyományőrzés és a megújulás egyszerre van jelen a fiatal, 27 éves borásznál, aki a közel 1000 éves múltra visszatekintő borvidék végtelen sokszínűségét képes felvillantani akár egyetlen palack borban.

Gál Tibor nevét a mai napig nagy tisztelet és elismerés övezi világszerte. Elhivatott borászként, újító egyéniségként vonult be a köztudatba, aki új korszakot nyitott a magyar bor történetében – ezzel Eger és a magyar borászat egyik legmeghatározóbb alakjává vált. 2005-ben bekövetkezett tragikus kimenetelű balesete az egész magyar társadalmat veszteségként érte.
„A magyar bor utazó nagykövetének” halála egyben az új generáció színrelépésének kezdetét jelentette. Fia, ifjabb Gál Tibor ezt az apai örökséget viszi tovább, 40 hektáron gazdálkodva igazgatja tovább a pincészetet a megkezdett útján. Édesapjához hasonlóan ő is az újító egyéniségek közé tartozik.

gal_tibor_pince_epitkezes

„Az újjáépítés elkezdődött”

A fiatal borásznak nagyratörő tervei vannak, tudja, hogy ezek megvalósításához tiszta és egyértelmű üzenetre van szükség. Ennek jegyében Tibor a letisztult arculatra és kínálatra helyezte a hangsúlyt, portfólióját csupán három borra szűkítette: az Egri bikavérre, az Egri csillagra és a Pinot Noirra. A kiválasztott fajták hosszas átgondolás után maradtak. „A házasítások eredményeképp sokkal jobb és – nem mellékesen – több bor készíthető, így a pincészet kiszámíthatóbbá válik.” – mondja az ifjú egri borász, ezzel tisztázva a vörös és fehér cuvée helyét a portfólióban. Az egyedi karakterekkel rendelkező Pinot Noir köztudottan Tibor legkedveltebb szőlőfajtája, így a megtartott három bor között egyértelműen helye volt. „A letisztultság nem kommunikációs trükközés, hanem eredmény. Az elmúlt évek esszenciája.” – teszi hozzá ifjabb Gál Tibor, aki a kínálat egyszerűsítése mellett a minőség megtartására törekszik.

gal_tibor_egri_csillag

Egri Csillag

Az Egri Csillaghoz vezető út

Eger a borturisták fellegvára, sokszínűségével páratlan élményt nyújt a bor szerelmeseinek. „Nincs még egy olyan borvidék Magyarországon, ahol ennyire adottak lennének a feltételek.”- állítja Tibor, majd megjegyzi: „De messzemenőleg többet látok a borvidékben, mint ahol tart.” Valóban, a történelmi borrégió adottságai számtalan lehetőséget kínálnak a borászok számára, ugyanakkor előnyei különös mód azonosak hátrányaival. Így a borvidék nagy kiterjedése, a sok dűlő és szőlőfajta – a sokszínűség megteremtése mellett – egyben a túl széles kínálat veszélyét is magában rejti. Az egri borász úgy véli: a magyar borágazatnak drasztikus változáson kell átesnie ahhoz, hogy kialakuljanak a borvidéki stílusok. Autentikus, egyedi ízvilággal rendelkező borok készítésére van szükség, melyek száma borvidékenként csak néhány lehet. Eger jó úton halad a saját stílusának kialakításában, ennek eredményeképp született meg az Egri Csillag, a bikavér fehér párja. 2010-ben jött az egri fehér cuvée gondolata, mely a borvidék összefogásának szimbólumaként értelmezhető. Ugyanúgy, mint a bikavér, ez a házasítás is kiválóan alkalmas arra, hogy bemutassa Eger változatos talaj és klímaadottságait.

ifj. Gál Tibor

ifj. Gál Tibor

Belvárosi borbár – hiánypótló minőség

Gál Tiborék a pincészet átalakítását követően újabb tervek megvalósításán dolgoznak. „Eger gasztronómiai központ lehetne, de ehhez megfelelő színvonalú vendéglátóegységekre van szükség. Mindig is szerettük volna a borokat színvonalas vendéglátással vegyíteni. A belvárosban sikerült találni ehhez helyet, mely alatt olyan pincerendszer húzódik meg, amely ideálisnak bizonyult egy borbár kialakításához.” Az egri Csiky Sándor utcában egy fiatalos, lezser kóstoló- és találkozóhelyet kívánnak megteremteni, ahol a borok mellé jellegzetes helyi ételeket társítanak. A pincészet központját is ide költöztették, így a borok érlelése is itt történik majd. A belvárosi borozó átadása 2014 tavaszára várható.

Székely Ágnes

2003-ban telepített termőterület

2003-ban telepített termőterület

Kapcsolódó oldal: www.galtibor.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/galtiborpinceszet
Telefon: +36-20-852-5005
Email: galtibor@galtibor.hu

Legutolsó szerkesztés: 2014-01-27