Loading Map....

Cím

Múzeum utca 17.
Budapest
Pest
Közép-Magyarország
1088
Magyarország


A Károlyi-Csekonics Rezidencia története a XIX. századi dualista időkre nyúlik vissza. A ma is Palotanegyedként ismert környék számos gazdag családot vonzott magához. A Rezidenciát Csekonics Margit kapta nászajándékba szüleitől. A palota neobarokk stílusban épült és a kor mágnásainak ízlését tükrözte, eredeti jellegéből nem sokat veszített az évek során. Gróf Károlyi István országgyűlési képviselő és felesége, Csekonics Margit otthonukat a társasági élet központjává tették, a Rezidencia számos bálnak és összejövetelnek adott otthont. Az épület ma a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal székhelye, melyet rendezvényhelyszínként konferenciák és állófogadások számára értékesítenek.

Károlyi-Csekonics Rezidencia - Bálterem

Károlyi-Csekonics Rezidencia – Bálterem

Egy emeletes úriház istállóhelyiségekkel

A Nemzeti Múzeum környezetében a Parlament 1902-es megnyitása előtt 1860 és 1900 között épült ki a Palotanegyedként ismert városrész. Itt talált otthonra a vidékről a városba költöző arisztokrácia. Az épület kivitelezésének minősége és a helyszínválasztás egyrészt ennek köszönhető, másrészt annak, hogy a környék a politikai élet súlyponti területe volt, mivel a képviselőház is itt épült fel.

Az épület története 1881. április 13-án kezdődött, ekkor folyamodott gróf Károlyi Istvánné, született gróf Csekonics Margit építési engedélyért: Múzeum utcai telkén „egyemeletes úriházat istállóhelyiségekkel együtt” szándékozván építtetni. A tervezéssel Ferdinand Fellnert és Hermann Helmert bízták meg (ők tervezték többet között a Vígszínházat, a szegedi és a kecskeméti teátrumot is). A míves asztalosmunkákat így a hall dúsan faragott lépcsőjét is Thék Endre műiparos készítette.

1938-ban az építtető Károlyi Istvánné halála után – leánya megosztatta az addig egységes ingatlant és a Múzeum utcai részt eladta. Először a Baross Szövetség Kereskedő Iparos és Rokonszakmák és Termelők Országos Egyesület kezébe került, majd a II. világháború után a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének adták oda. 1956-tól az épület adott otthont az Országos Műszaki Könyvtár köteteinek. A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal előtt a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ, majd a Hivatal jogelődje a Wekerle Sándor Alapkezelő használta az épületet.

Károlyi-Csekonics Rezidencia -Vetítõterem

Károlyi-Csekonics Rezidencia -Vetítőterem

Szerkezeti megújulás

A házat többször felújították legutoljára a kétezres évek elején a világítóudvar részbeni beépítésével a meglévő lépcső elbontásával két új kényelmes lépcsőház készült. A felvonók segítségével pedig az épület akadálymentessé vált. A könyvtárrá alakítás során beépített födémeket áthelyezték, így lehetett kialakítani a galériaszinten a modern, reprezentatív vetítőtermet. 2006-ra fejeződött be a részleges belső tartószerkezeti és építészeti átalakítás, így az épület megújult külső – belső tereivel várja új, és visszatérő vendégeit.

Kapcsolódó oldal: www.kcsr.hu
Telefon: +36-13-013-200
Email: 
rendezveny@kih.gov.hu

Események itt a közeljövőben

  • Nincs esemény ezen a helyszínen