Loading Map....

Cím

Kertész utca 36
Budapest
Pest
Közép-Magyarország
1073
Magyarország


A Fészek 1901-ben a művészek közadakozásából létesült a legkülönbözőbb művészeti ágakban tevékenykedő hivatásos művészek összefogására, alkotó szellemű eszmecseréjére, művészi és emberi kapcsolatuk szolgálatára. Az első alapszabály szerinti célja „a művészek társas érintkezésének előmozdítása, hogy az eddig szétszórt csoportok egy közös, meleg fészekben találkozhassanak, s ott együttes érintkezés és termékenyítő eszmecsere útján a művészetnek szolgálhassanak. Ez az intim belső kapocs adja meg az egyesületnek erkölcsi súlyát kifelé is.”

A hivatásos prózai, zene-, tánc- és artistaművészet minden ágának és formájának nyilvános előadására alkalmas összművészeti befogadó színház, egyben a film-, rádió- és televízió-művészet, a fotó-, képző-, ipar- és építőművészet, valamint írók, újságírók és elméleti szakemberek civil szervezete, egyesülete.

Az egyesület célja, hogy elősegítse a különböző művészeti ágakban tevékenykedő hivatásos művészek kölcsönös szakmai tájékozódását, és ezzel a kötetlen, kulturált társas élet színtere, az értelmiséggel klubkeretek közötti szellemi kapcsolattartás kulturális központja legyen, ahol a művészek a házigazdák. Ezért előadásokat, vitákat, ankétokat, bemutatókat, műsoros esteket, kiállításokat, film- és videovetítéseket stb. rendez; színvonalas művészeti szakkönyvtárat tart fenn; gondoskodik arról, hogy a Művészklub tagsága rendszeresen találkozzék a hazánkba látogató művészekkel; otthont ad a művészeti szövetségek és a művészeti közélet különböző hazai és nemzetközi megnyilvánulásainak. Tartalmilag a Fészek összművészetek terén a mindenkori progresszív kortárs alkotásoknak bemutató színtere, ifjú művészek és a már elismertek legújabb vagy csak itt látható-hallható kezdeményezéseinek megmutatkozási bázisa: évente mintegy 800 rendezvényén átlag 100 000 látogatóval. Ehhez járul a rendezvényeinek rádiós és televíziós sugárzása a közmédiákban, amivel milliókhoz jutnak el programjai a határokon innen és túl.

A több mint 111 éves Fészek Művészklub ma is az országban, de a világon is egyedülálló, kulturális örökséget tovább éltető-fejlesztő, összművészeti befogadó színház és közművelődési központ.

Események itt a közeljövőben

  • Nincs esemény ezen a helyszínen