Loading Map....

Cím

Liszt Ferenc Repülőtér 2B
Budapest
Pest
Közép-Magyarország
1185
Magyarország


Fotó: Dr. Godó György

Fotó: Dr. Godó György

A Skanzen területén kiállított repülőgépek a magyar közforgalmú repülés elmúlt 60 éves történetét mutatják be, közülük három látogatható.

A Repülőgép Emlékpark története 1988. február 23-án indult, a Vörös Hadsereg Déli Hadseregcsoportjától kiállítási célokra kapott Il–14T repülőgép átadóünnepségén. Itt jelentette be Veress István, a Közlekedési Múzeum főigazgatója, valamint Erdei Tamás, a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI) vezetője a „repülőtéri skanzen” megalapítását. Az „ős-skanzen” a repülőtér belterületén, az akkori Malév hangár mellett állt, itt tárolták a 04-es oldaszámú Il–14-est, a HA-MOA lajstromjelű Il–18-ast, valamint a HA-LBE lajstromjelű Tu–134-est is.

HA-MAL “MALvinka” hajtóműindítás

A Ferihegy Repülőgép Emlékpark 1991-ben nyílt meg a jelenlegi helyén, a 31L futópálya síkja és a 2B terminál közötti részen, az év októberében vontatták át jelenlegi helyére az Il-14-est, az Il–18-ast valamint a Tu–134-est, kiállították a Tesla leszállítóradart és vezérlőkonténerét. A kiállított repülőgépek és a repülőtéri szolgálatoktól kapott eszközök a Közlekedési Múzeum tulajdonába kerültek, az állagmegóvást valamint a bemutatást pedig az LRI vállalta. A múzeum fejlesztésére azonban sem az LRI, sem a később abból átalakulással létrejött Budapest Airport Zrt. nem tudott kellő gondot fordítani, így a tevékenység lényegében az állagmegóvásra korlátozódott.

2003-ban a BA Zrt. megvált minden olyan üzletágától, amely nem kapcsolódott szorosan a repülőtér üzemeltetéséhez, így a múzeumtól is. A repüléstörténeti emlékek megmentésének céljából felmerült a gondolat, hogy a múzeum Ferihegy Repülőgép Emlékpark néven, alapítványi formában működjön tovább, mely alapítvány létrehozásához BA Zrt. jelentős támogatást nyújtana.

A Ferihegyi Repülőgép Emlékpark Kulturális Alapítványt 2004. június 18-án a Fővárosi Bíróság nyilvántartásba vette. Az alapítvány az Emlékpark üzemeltetését 2004. június 26-án vette át.

Forrás: Wikipédia

Kapcsolódó oldal: www.repulogepemlekpark.hu
Telefon: +36-30-914-5531
Email: edina.emlekpark@gmail.comgabor.emlekpark@gmail.com
Nyitva: Az Emlékpark a nyári időszakban, március 15-től október 15-ig hétköznap és hétvégén is 09:00-18:00 között, a téli időszakban, október 16-tól november 30-ig 09:00-16:00 között tart nyitva. December 1. és március 14. között az Emlékpark zárva tart. Pénztárzárás, zárás előtt egy órával.

Események itt a közeljövőben

  • Nincs esemény ezen a helyszínen