Egyszerre ökokávézó, játszóház, kulturális és közösségi tér az egyéves születésnapját nemrégiben ünneplő HellóAnyu. Az alapítója által hosszú ideje tervezett hely komoly hiányt pótol: kisgyerekes anyukáknak, családoknak kínál lehetőséget arra, hogy babáikkal együtt újra közösségben legyenek, és a munkaerő-piaci visszailleszkedésben is segíti őket.

Lipták Orsi, a HellóAnyu alapítója “anyaközpontként” is emlegeti a kétszintes közösségi teret. “Van nálunk egy olyan toleráns, biztonságos légkör és hozzáállás, ami sokszor többet számít, mint az etetőszék” – fogalmaz.

A  lenti kávézó, ahol zömében magyar kistermelők szezonális alapanyagaiból készült ételeket árulnak, teret ad kisgyerekes (és akár gyermek nélküli) társaságok zavartalan összejöveteleire, míg az emeleten lévő különtermek programok tárházát kínálják mind a gyerekek, mind szüleik számára. Amíg a csemete például játékbaletten vagy gyerekdrámán vesz részt, a kísérője nyugodtan kávézhat; a vállalkozó vagy ezt tervező édesanyja pedig kicserélheti tapasztalatait hasonló cipőben járó társaival például az Anyacsavar Klub keretében.

HelloAnyu_szulinap_08

Fotó: Szöllősi Mátyás

Hiányérzetből cselekvés

“Pusztán attól, hogy született egy kisbabám, olyan lett az életem, mint egy mozgáskorlátozotté, akadályoztatva éreztem magam a közösségi terek használatában, a közösségi közlekedésben, az ügyintézésben” – mondja Lipták Orsi, aki ma már háromgyermekes édesanya. Baráti kapcsolatai szinte mind megszakadtak, mert nem volt olyan közösségi hely, ahová bemehettek volna együtt, ahol tolerálták volna, ha egy baba sír, vagy szoptatni kell, tisztába kell tenni.  Ráadásul sok helyen akkoriban még engedélyezett volt a dohányzás is.

Az alapító, Lipták Orsi maga is háromgyermekes édesanya / Fotó: Szöllősi Mátyás

Az alapító, Lipták Orsi maga is háromgyermekes édesanya / Fotó: Szöllősi Mátyás

“A játszótereken indult kapcsolatok télre megszakadtak – így beszorultam a négy fal közé. Nagyon hiányzott a felnőtt társaság, és azt tapasztaltam, mikor a kicsit gyerekprogramokra vittem, hogy ezzel nem csak én vagyok így. Ekkor kezdtem el gondolkodni, hogyan lehetne élhetőbbé tenni a belvárost a kisgyerekes szülők – főként az anyák – számára” – mesél Orsi az ötlet megszületéséről.

Nem volt könnyű az úttörő vállalkozás születése

2011-ben sok játszótéri ötletelésből alakult a Családbarát Város Szociális Szövetkezet, amely a HellóAnyu!-t működteti. Orsi számára fontos volt, hogy a majdani anyaközpont társadalmi és üzleti lába egyenrangú legyen, így igyekezett olyan üzleti modellt keresni, ami hosszú távon fenntarthatóvá teszi azt, amit megálmodott. Eleinte sokan nem értették, mit is szeretne pontosan, kávézót vagy játszóházat – így nehéz volt támogatókat szerezni, de Orsi kitartott. 2013-ban egy kisebb csapattal elvégezte a NESsT-Citi Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Programját, az ötlet díjat is nyert, ami segített hozzákezdeni társadalmi vállalkozás megvalósításhoz.  Tavaly februárban állt minden készen a nyitáshoz, az azóta eltelt idő pedig Orsit igazolta.

Nemrég ünnepelte egyéves születésnapját a HellóAnyu!

Nemrég ünnepelte egyéves születésnapját a HellóAnyu! /Fotó: Szöllősi Mátyás

Kisgyerekes anyák szolgálnak ki kisgyerekes anyákat

A HellóAnyu közvetlenül is segíti célcsoportja foglalkoztatását. Kisgyerekes – köztük egyedülálló és nagycsaládos – anyukáknak teremtenek családbarát munkahelyet, ahogyan a szolgáltatásaik is ennek a célcsoportnak szólnak. Orsi szerint nagy előny ez, hiszen pontosan ismerik egymás igényeit, kihívásait. Sokan keresik meg őket azzal, hogy itt szeretnének dolgozni: kávézójuk jelenleg 4 munkatárssal és 6 önkéntessel működik. Utóbbiak hatalmas belső motivációval rendelkeznek. Az egyik pultosnak például “élete álma volt”, hogy kávézóban dolgozhasson, de csak heti 4 órában ér rá  – a HellóAnyunak viszont ez is segítség. “Ő örül, hogy kávézózik, mi meg örülünk, hogy itt van” – fogalmaz Orsi.

Egyszerre ökokávézó, játszóház, kulturális és közösségi tér.

Egyszerre ökokávézó, játszóház, kulturális és közösségi tér

Közös vállalkozások indultak a HellóAnyuból

“Az első év után kiderült, hogy érvényes ez a kezdeményezés, és tényleg azok jönnek be, akikért ezt csináltuk. Olyan törzsvendégeink is vannak, akik itt ismerkedtek meg, és mára együttműködnek valamiben, akár gyerekvigyázásban, akár közös vállalkozásban” – összegez a HellóAnyu egyéves szülinapján Orsi. A hozzájuk járó kisgyerekes anyák mind (jövőbeni) vállalkozóként, mind alkalmazottként való visszailleszkedésben kaphatnak itt segítséget a különböző tréningeken, sokszor díjmentesen vagy a piaci ár alatt. “Egyfajta ugródeszka, erő-és ismeretgyűjtés ez az anyák számára” – mondja Orsi, akinek még rengeteg terve van, köztük egy, a közösséget még inkább összefogó klub indítása.

Szerző: Streit Nóra

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további olyan helyekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.helloanyu.hu
Facebook oldal: facebook.com/Helloanyu
Nyitvatartás és térkép: www.magyartermekonline.hu/helyszinek/helloanyu

Legutolsó szerkesztés: 2017-01-05