Olyan kávézó, mint a többi. Fiatalos, modern, kényelmes. Az egyetlen különbség, hogy itt sérült – kerekes székes, látássérült, hallássérült, autizmussal élő vagy éppen értelmileg akadályozott – fiatalok készítik el és szolgálják fel a rendelésünk.

A Nem Adom Fel Cafe & Bar fogyatékkal élő dolgozóinak többsége életében először kapott lehetőséget, hogy munkáján keresztül a többségi társadalomnak is megmutathassa értékeit, képességeit.

Szükséges volt ez a kávézó ma, Magyarországon – kezdi Csorba Nóra, a Nem Adom Fel Cafe & Bar projektmenedzsere. Január végi nyitásuk óta egyre több vendégük van. Nóra szerint rendszeres a teltház, délután 3-kor is, amikor az a jellemző, hogy az emberek dolgoznak. Van már például »törzscsaládunk«, gyerekkel, kutyussal. Vannak, akik abszolút célzottan jönnek, szeretnének minket megnézni. Vannak betévedők, külföldiek, illetve a környékbeli lakosok. Kerekesszékkel is sokan jönnek – és ez jó, pont értük lettünk – meséli.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Fotó: Polyak Attila – Origo

 Kávézó és közösségi tér nemcsak maguknak, mindenkinek

A kávézó és közösségi tér létrejöttét két szükség is szülte: az egyik, az alapítvány eddig szétszórtan lévő irodáinak egy helyre összpontosítása, egyfajta bázis a megbeszéléseiknek, érzékenyítő tréningjeiknek; kiinduló és megérkezési pont. Hét éve önkénteskedem az alapítványnál, most pedig már a Nem Adom Fel Szociális Szövetkezet munkatársa vagyok. Ez idő alatt azt tapasztaltam, alig van olyan elfogadó, akadálymentesített hely, ahova a megváltozott munkaképességű kollégáimmal – akár kerekesszékkel, akár kutyával – együtt be tudnék menni. Innen jött az ötlet, akkor csináljunk mi egyet, de ez ne csak a miénk legyen, hanem mindenkié – mesél a másik okról Nóra.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Fotó: Polyak Attila – Origo

Hamar megtalálták ehhez azt az M betű alakú ingatlant, amelynek egyik szárában a kávézó helyezkedik el, a másikba pedig az alapítvány irodái fognak költözni. Bár pincehelyiségről van szó, a hely természetesen akadálymentesített és kutyabarát is. Emellett egy otthonos, modern légkör fogadja a vendéget – a cél, nem a fogyatékkal élők szeparálása volt, ellenkezőleg: egy olyan, minőségi tér és kínálat kialakítása, ami mindenki számára vonzó.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Fotó: Polyak Attila – Origo

Erről szól az egész: a találkozásokról

A kávézó a társadalmi vállalkozás egyik klasszikus példája. A tízéves, sérült és ép zenészekből álló zenekaráról  is ismert Nem Adom Fel Alapítvány biztosítja a fogyatékkal élő munkavállalók felkészítését és a közösségi tér programjait. A kávézó vendéglátói szakmai és céges hátteret a 3 éve alapított Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet adta a projekthez.  Az alapítvány tulajdonában lévő ingatlan felújítását, a kávézó kialakítását és 24 megváltozott munkaképességű munkavállaló foglalkoztatás két megnyert pályázat nyújtott nagy segítséget: a  Kézbe vesszük a sorsunkat – sérült emberek a társadalomért című TÁMOP-, illetve az NRSZH 2014. évi munkahelyteremtő pályázata.

 Ha valaki piaci alapon utánaszámol, az, hogy egy műszakban van 6-7 ember, kigazdálkodhatatlan lenne. Ehhez kell ez a fajta háttér. Nem véletlen, hogy ilyen létszámarányt nem lehet találni más vendéglátóhelyen. Hogy van valaki például, aki a vendégeket köszönti. Mi ezt most meg tudjuk tenni, és  az ügynek ez rendkívül jó. Mert erről szól az egész: a találkozásokról. Ettől van meg ez a jellegzetes hangulat.  Ez ráadásul egy egészséges önértékelést ad az itt dolgozóknak: azt látom, hogy mindenki rendkívül büszke arra, hogy  egy ilyen, közérdeklődés által övezett folyamatban van benne – ezt már Dely Géza, az alapítvány kuratóriumi elnöke mondja.

Sokuknak ez az első munkahelye

Ma Magyarországon közel 500 ezer sérült ember él, közülük az aktív korúak mindössze 15%-a dolgozik. A kávézó munkavállalói 90 %-ának is ez az első munkahelye, ők egy 3 hónapos, gyakorlati alapú vendéglátós képzést végeztek el eredményesen.

Mi a képességekhez rendeljük a feladatot.  Itt mindenkiben van valami kincs, és ezt kell kiaknázni, a talentumokkal kell sáfárkodni. Van, aki konyhai kisegítőként, van, aki a  pultban, illetve felszolgálóként dolgozik, a legjobb tudását használva fel . Azt gondolom egyébként, itt rengeteg rejtett képesség van, még nagyon sokan alkalmasak lennének több dologra is, mint amit eddig csináltak – meséli Nóra, aki szerint ez egyelőre  működik, bár rengeteg dolgot kell még csiszolgatniuk.

nem adom fel csapat fiuk

Nagyon oda kell figyelni például egymás lelkivilágára. Ha nekik valami bajuk van, inkább üljünk le és beszéljük meg, mert ez kihat mindenre, a munkájukra, másokra, a hangulatra. Fontos, hogy ők legyenek belül jól, mert ha ők jól vannak, akkor mindenki jól van – hangsúlyozza.

Hatalmas munkamorál, egymásra figyelés

Számos tervük van: a catering szolgáltatásuk bővítése mellett, nemsokára elkezdhetik a melegkonyha működtetését és az alkohol-árusítást is. Egy igazi bárhangulatot képzelnek el, későbbi nyitva tartással, zenéléssel, kulturális programokkal. Egyelőre azonban “tesztüzemben” működnek, fontosnak tartják a fokozatos építkezést, amihez sérült dolgozóik is könnyebben tudnak alkalmazkodni. Ők egyébként nagyon szeretnek jönni, hatalmas  a munkamoráljuk, néha alig lehet őket hazazavarni a műszakból – mondja a projektmenedzser.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Fotó: Polyak Attila – Origo

A pultban maga is segédkező Nóra  szerint a kávézó csapata olyan, mint egy nagy család. A nyitásunk napján, a sajtótájékoztató előtt  nagyon ideges voltam, a srácok miatt, amiatt, hogy minden elkészül-e időben, nem is aludtam előző éjjel semmit. Anna Lilla, az egyik felszolgálónk ezt a kis szenzorjaival azonnal érzékelte. Állt a pultban, és odabökött nekem: »Na, Nóra, gyere csak! Ideges vagy? «  Mondtam neki, hogy egy kicsit igen. »Ha ideges vagy, akkor gyere ide, ölelj meg, és akkor nem leszel ideges« – válaszolta. Odamentem, megöleltem, és onnantól nem volt semmi bajom.

Cím: 1082, Baross utca 86. (bejárat: Szűz és a Magdolna utca sarkán)

Nyitva tartás: Hétfő-péntek 13-20

Szerző: Streit Nóra

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további társadalmilag fontos hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.nemadomfelkavezo.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/Nem Adom Fel Cafe & Bar

Legutolsó szerkesztés: 2017-01-17