Puskás Ferenc életműve, Béres Csepp, 100 tagú Cigányzenekar, Vizsolyi Bibilia, kürtöskalács. Néhány az 55 jobban vagy kevésbé ismert, ám többnyire generációk által őrzött, a magyar gazdaság és turizmus húzóerőinek számító hungarikumunk közül. Legkiemelkedőbb értékeink nemcsak ápolóinak, továbbadóinak jelentenek megélhetést, de a nemzeti hovatartozás érzését is megerősíthetik, valamint hozzájárulnak hazánk hírnevének öregbítéséhez.

Számos nemzet – a hungarikumokhoz hasonlóan  gyűjti az önazonosságához kapcsolódó értékeket, közös néven patriotikumokat. Így lehet szó például lengyel polonikumról, német germanikumról vagy olasz italikumról.  Nálunk 2012 júliusától él a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvény, amely az értéktudatosítást szolgálja, és pontosan meghatározza, mit is értünk hungarikum alatt. Fontos, hogy ez egy gyűjtőfogalom, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, és minőségével a magyarság csúcsteljesítményét kiemelő értéket jelöl, egységes osztályozási rendszerben.

Nemzeti_Értékpiramis

Bárki javasolhat felvételt a Magyar Értéktárba

Hungarikummá nem azonnal válik egy magyar érték, hanem egy többlépcsős folyamat eredményeként. Kizárólag olyan kiemelkedő nemzeti érték nyilvánítható hungarikummá, amely előzőleg már felvételt nyert a Magyar Értéktárba. A Nemzeti Értékpiramis alulról építkező elvének megfelelően bárki javasolhat értéket az alap szintű értéktárakba történő felvételre. A felvételt követően az immár úgynevezett nemzeti értékek felterjeszthetőek a kiemelkedő nemzeti értékek közé, majd újabb felterjesztéssel a Hungarikumok Gyűjteményének hungarikumai közé.

A döntés minden esetben a 16 fős  köztük a határon túli magyarokat is képviselő tagokkal rendelkező  szakértőkből álló Hungarikum Bizottság kezében van. Ezen elv alól kivételt a törvény erejénél fogva közvetlenül hungarikummá nyilvánított UNESCO világörökségi helyszínek – mint Hollókő vagy a Tokaji borvidék , illetve a szellemi kulturális örökség részét képező értékek jelentik, mint például a matyó népművészet.

Ilcsi néni és fia Molnár Ferenc

Ilcsi néni és fia Molnár Ferenc – Az Ilcsi kozmetikumok 2014-ben kapták meg a hungarikum minősítést

Hungarikumok Gyűjteménye

A Magyar Értéktárban jelenleg 135 , köztük a szegedi papucs, a pozsonyi kifli, a Szerencsi csokoládé vagy a magyar tanya. Néhányat már most is megtalálunk a Hungarikumok Gyűjteményében, ám a Nemzeti Értékpiramis csúcsát egyelőre 70 magyar büszkeség hódította meg. Hungarikumaink nyolc szakterületi kategóriába sorolhatóak. Jelenleg a “legnépesebb” kategória a kulturális örökségeké, ahol a táncház módszer és a  klasszikus magyar nóta mellett helyett kapott például az angol királyi családot is megrendelői között tudó Herendi porcelán és a Zsolnay negyed is. Talán kevéssé ismert, de Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út – maga is hungarikum.

Fotó: Kalina Veronika

Fotó: Kalina Veronika

Az agrár-és élelmiszergazdaság kategóriában szintén szép számmal találunk hungarikumokat: a csabai, a gyulai és a debreceni (páros) kolbászt, a kalocsai és a szegedi fűszerpaprikát, a makói hagymát, a magyar akácmézet, a fröccsöt, de a pálinka és tönkölypálinka védett megnevezéseket is. Az egészség és életmód kategóriában szerepel például a Magyar Védőnői Szolgálat és a tradicionális hévízi gyógyászat.

Az ipari és műszaki megoldások között Neumann János életműve jól megfér a mára szintén világhírű Kürt Adatmentés mellett. Turizmus és vendéglátás kategóriában megtalálhatjuk a teljes Gundel örökséget, eddig egyetlen hungarikumunk a sportban pedig Puskás Ferenc életműve (fontos, hogy soha nem maga a személy, hanem az általa képviselt életmű lehet hungarikum). Természeti környezetünket tekintve az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai nyerték el a hungarikum minősítést, még az utolsó, az épített környezet kategória egyelőre még várja hazai büszkeségeit.

Szerző: Streit Nóra

Ha ez a tartalom számodra érdekes volt és szeretnél további hungarikumokról értesülni amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.hungarikum.hu
Facebook oldal: facebook.com/Hungarikumok Gyűjteménye

Legutolsó szerkesztés: 2018-03-11