Augusztus 17-20. között ismét felbolydul a Budai Vár! A Hunyadi Udvartól egészen a Déli Nagy Rondelláig megtelnek az utcák és terek, hogy helyet adjanak a kézműves mesterségeket űzőknek és a kíváncsi tekinteteknek. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége rendezésében megvalósuló ünnepen 28. alkalommal vethetjük bele magunkat a népművészet szerteágazó világába.

A többnapos rendezvényen bepillanthatunk a műhelyekben folyó munkába; szájtátva leshetjük a régi mesterségek fortélyait, sőt mi magunk is elsajátíthatjuk az egyes mesterségek csínját-bínját, ha elég bátrak és ügyesek vagyunk.

S hogy melyik műhelyt válasszuk? A kérdést megválaszolni talán nem is lehet, se szeri se száma a bemutatkozó műhelyeknek. Fafaragók, mézeskalács díszítők, gyertyaöntők, csipkeverők, fazekasok, viseletkészítők fogásait leshetjük el, papírmerítő, szövő, hímző- és kosárfonó műhelyekbe látogathatunk.

mestersegek-unnepe-nepmuveszeti-dekoraciok

Fókuszban a hímzés

A Mesterségek Ünnepe minden évben kiemelten kezel egy-egy témát, mely az egész eseményt végigkíséri. Idén kiemelt témája a hímzés, a magyar népi díszítőművészet egyik leggazdagabb – viszonylag kis területen belül is rendkívül sokrétű – és legváltozatosabb ága. A Mesterségek Ünnepe hímző műhelyeiben tájegységenként mutatják be azt a sokszínűséget, amit a népi és úri hímzésben alapanyag, motívumkincs és öltéstechnika tekintetében tapasztalhatunk. Hímzésekkel az átlagnál ünnepélyesebb darabokat látták el, éppen ezért nagy szerepe volt elsősorban is a népviselet különböző darabjain, párnavégeken, kendőkön, takarókon, abroszokon, de hímezték az egyházi szertartások kellékeit is.

A reformáció 500 éves évfordulójának alkalmából a programokon és a tárgyi kiállítók körében is kitüntetett figyelmet kapnak a protestáns egyházak hagyományai. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Reformáció Emlékbizottság a jubileumhoz kapcsolódva pályázatot hirdetett az egyházi szertartások kellékeinek megújítására. A beérkezett pályamunkák legjobbjaiból országos kiállítás nyílik 2017. augusztus 17-én a Mesterségek Ünnepén a Budapesti Történeti Múzeum Gótikus termében. Az 500 éves reformáció szellemi és kulturális örökségéhez kapcsolódóan emlékoszlopot faragnak, valamint 25 fejfát állítanak ki szabadtéri kiállítás keretében „Fa sírhelyek, fejfák” címmel.

mestersegek-unnepe-kovacs-2017

Az idei fesztivál egyik különleges programpontja a IV. Nemzetközi Kovácstalálkozó, amelynek fő témája az a különleges és több száz éven keresztül megfejthetetlen tűzi hegesztéses eljárás, amellyel a Notre Dame kapujának vasalatait készítették hajdanán. Tíz országból, – többek között Oroszországból, Norvégiából, Szlovéniából, Erdélyből, Pakisztánból – érkeznek szakemberek a konferenciára, a díszvendég Magister Walfrid Huber, szobrász és kovácsművész, a bécsi Iparművészeti Egyetem nyugalmazott tanára a Magyarországi Kovácsmíves Céh tiszteletbeli elnöke.

A fesztivál ideje alatt számos bemutató várja majd az érdeklődőket, ahol fény derül a műhelytitkokra; őskohászati műhely, harangöntő műhely, ólomkatona készítés, éremütés, damaszkolás (az acél tulajdonságainak javítására kifejlesztett ősi módszer), kovács és fegyverkovács műhely valamint tojáspatkoló műhely is feltárja kapuit előttünk.

mestersegek-unnepe-2017-mongolia-diszvendeg

Idén is van díszvendég

A rendezvény főszereplői a magyar kézműves mesterek, akik sok évszázados gyakorlati és szellemi tudást és értéket hordozó kézműves szakmák éltetői és továbbadói. A több, mint 800 hazai és határon túli mester mellett a fesztivál évek óta vendégül lát külföldi kézműveseket is, idén hét vendég ország képviselteti magát. A díszvendég, Mongólia mellett jelen lesznek jakut-földi, szahalin-szigeteki, üzbég, kínai, tadzsik, kirgiz, türkmén, kazahsztáni és algériai mesterek is. Megtudhatják, többek között, hogy kik azok a szahák, megismerkedhetnek az egyik leghíresebb jakut mamutcsont faragóval és mesterségével, találkozhatnak üzbég szőnyegszövővel, mongol íjkészítővel, türkmén selyemfestővel és betekintést nyerhetnek abba, hogy hogyan készítenek halbőrből táskát, pénztárcát, szemüvegtokot a Szahalin-szigetekről érkező nyivh, orok és ainu mesterek.

mestersegek-unnepe-neptancosok

Járjon a láb!

A Mesterségek Ünnepét a levegőben szálló dallamok teszik teljessé. A Vár falai megtelnek néptáncosok, zenekarok, együttesek hangjával. Fellépnek többek között a Százhalombattai Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásárra érkezett néptánccsoportok Grúziából, Hondurasból, Brazíliából és Portugália – Maderiáról.

A kicsik sem fognak unatkozni, az apróságokat gyermek- és kézműves programok várják a Játékudvarban, a Tekergőtéren és a Babajátszóban.

viseletben_a_mestersegek_unnepen

Jó tudni, hogy a népviseletben érkezők – vagy azon vendégek, akik akár csak egy-egy különleges darabban, mondjuk egy stílusos, népies fejfedőben, kalapban érkeznek – értékes ajándékban részesülhetnek.

Tehát kalapra fel, és szombaton irány a Vár!

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további olyan hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.mestersegekunnepe.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/mestersegekunnepe

Legutolsó szerkesztés: 2017-08-17