A busójárás a Mohácson élő horvátok, azaz sokácok farsang végén rendezett maszkos, télűző, karneváli jellegű felvonulása, amely nemzetiségi hagyományból országos, sőt világhírű látványossággá alakult. Szokása mára nemcsak az adott etnikumhoz, hanem Mohácshoz, sőt egyenesen Magyarországhoz kapcsolódik.

2009. szeptember 30-án Abu Dhabiban a mohácsi busójárást az UNESCO a magyarországi szellemi örökségelemek közül elsőként vette fel „az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára”, melynek célja, hogy nemzeti és nemzetközi szinten tudatosítsa a közösségek örökségének jelentőségét, és ezzel elősegítse annak megőrzését.

Fotó: Kalina Veronika

Fotó: Kalina Veronika

”Űzzük el a telet!”

A szokás elnevezése- amely a 20. század elején terjedt el – egyaránt vonatkozik a farsang bizonyos időszakára, illetve azokra a szokásokra, amelyeket ez az ünnepkör magába foglal. A mohácsi sokácok a farsang megnevezésére ezzel ellentétben a „poklade”, vagy „poklada” kifejezést használják, amely átöltözést, átváltozást, újjászületést jelent. Nem véletlenül, hiszen ekkor álruhába öltözve, valaki vagy valami más bőrébe bújva igyekeznek elűzni a telet, hogy teret kaphasson a tavasz, a természet és az élet újjáéledésének időszaka.

Fotó: Kalina Veronika

Fotó: Kalina Veronika

Koporsós vidámság

E jellegzetes hagyomány a farsangi felvonulós játékok közé sorolható, és alapvetően két, egymástól jól elválasztható részre különült: a gyermekek (kisfarsang) és a felnőttek farsangjára. Napjainkban a busójárásra – minden évben – farsang utolsó hat napján kerül sor. A program évről-évre számos kulturális eseménnyel, mozzanattal bővül. Kiállítások, koncertek, táncházak, kézműves bemutatók és játszóházak egészítik ki.

Továbbra is jellemző elemei közé tartoznak azonban a termékenységvarázslásra vagy agrármágiára vonatkozó mozzanatok. A busók sokszor hamut, lisztet vagy tollat szórnak a bámészkodókra, a hölgyeket pedig előszeretettel ölelgetik. Jellemző eseménye a farsangi koporsó vízrebocsátása és a máglyagyújtás (szalmabábu égetés) is, amely a busójárás főnapján (farsangvasárnap) a nagyközönség számára tartott téltemetés. A tényleges farsangtemetés húshagyókedden történik, amikor a farsangot jelképező koporsót elégetik.

Fotó: Kalina Veronika

Fotó: Kalina Veronika

Faálarcos busók, kormos arcú jankelék

A busójárás résztvevőit több különböző csoportba lehet sorolni. A busók (busu) alkotják a busójárás fő csoportját. Az alakoskodók között kizárólag ők viselnek faálarcot. A busó öltözetéhez és kellékeihez tartozik: a szőrével kifordított rövid bunda, a szalmával kitömött gatya, a gatyára gyapjúból kötött cifra mintás női harisnya, a bocskor (amit bakanccsal pótolhatnak), a derékon elhelyezett öv vagy kötélfonal, a tehénkolomp, a kereplő, a buzogány, a vízhordó fa vagy favilla. A résztvevők másik csoportjába a maskarának nevezett álarcosok tartoznak, akik jellemzően sokác népviseletet öltenek. Nevezhetik őket szép busónak is. A harmadik jellegzetes csoportot a jankelék alkotják, arcukat bekormozzák, vagy ronggyal elfedik.

Fotó: Kalina Veronika

Fotó: Kalina Veronika

Jellegzetes busó ábrázat

A busómaszkok rendkívül sokfélék lehetnek, ám főként a régi típusú busómaszkok sajátosságait ötvözik. Az egyik legfontosabb szempont a hordhatóság, hiszen a maszkot alapvetően tilos levenni, nehogy felismerjék viselőjét. Emiatt az álarcokat valamilyen puhafából, rendszerint fűzből készítik. A hagyományokhoz ragaszkodva fontosnak tartják azt is, hogy ne gépi, hanem kézműves munka eredménye legyen. A maszkok közös jellemzői továbbá, hogy emberi arcot ábrázolnak, vörösre (vagy barnára) vannak színezve, a szemek íveltek, a szemek és a fogak fehérek A maszk alsó széle áll- vagy szakálszerűen van kiképezve, a száj holdsarló alakú (nevet vagy vicsorog), szarvak és birkabőr bunda díszíti (a szarvdíszítés nem általános). Emellett a maszk kinézete nagyban függ a készítő fantáziájától, ízlésétől, kézügyességétől.

Kalina Veronika

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további magyar népszokásokkal kapcsolatos hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.busofest.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/busofest

Legutolsó szerkesztés: 2017-02-07