Nincs olyan gyermek, aki ne próbált volna a porba vagy a homokba rajzolni valamit az ujjaival, esetleg egy bot segítségével. Mondhatjuk úgy is, a festővászon mindenki előtt ott hever. Rajtunk múlik, mit hozunk ki belőle. Szabó Zalán a homokot választotta alkotásai alapjául.

A kaliforniai Laguna Beach-en élő családapa „civilben” cégtulajdonos, amely többek között szőnyeg- és bútortisztítással, valamint közel-keleti szőnyegekkel foglalkozik. Munkája mellett Zalán az elmúlt három-négy évben kezdett el komolyabban érdeklődni egy nem mindennapi művészeti ág iránt: ez a homokrajzolás.

szabo-zalan-homokrajzok

Munkahelyi feladatból hobbi

Zalán egy cég felhívására készített életében először homokrajzot. Az említett cég arra kérte a résztvevőket, hogy mutassák be a lehető legkreatívabb módon valamelyik terméküket. Zalán azt találta ki, hogy lemegy a partra, és gereblyével jó nagy méretben fölírja a weboldal címét, majd a „com” előtt lévő pontot a cég egyik termékével helyettesíti. A mű elkészült, és bár nem ő nyert, visszafordíthatatlanul beleszeretett az alkotási folyamatba. Egyre többször rajzolt egyre bonyolultabb formákat. Az ominózus eset óta Zalán sok ismerőst szerzett a világhálón, akik Új-Zélandon, Ausztráliában, Franciaországban, Dél-Afrikában vagy épp Nagy-Britanniában gyakorolják ezt a nem mindennapi rajzolási módszert.

szabo-zalan-homokrajzok-amerikaban

Mire képes egy bot és egy gereblye?

Zalán beavat a részletekbe, hogyan készül egy-egy munkája: „Bottal szoktam előre felrajzolni a vonalakat, és egy gereblyével töltöm ki a réseket – mintha csak ecsetet használna az ember. Valaki pontosan kimér mindent és zsinórokkal készíti a köröket, vonalakat. Én viszont mérés nélkül alkotok” – magyarázza.

Zalán az érzéseit követi munka közben. „Néha dúdolok magamban valamit és ütemre számolom a lépéseket, hogy mi, hol, merre van. Tudniillik nem mindig lehet átlátni a rajzokat a méretük miatt. Ezért legtöbbször csupán érzésből csinálom azokat” – teszi hozzá.

Így sokszor még Zalán előtt is rejtély, milyen ábra sül ki a munkafolyamat végére. „Mivel nincs idő egyfolytában föl-le mászkálni egy-egy magasabb pontra, ezért általában én is csak pár óra munka után látom – amikor felmegyek egy magaslatra -, hogy mi is lett az egészből” – meséli.

szabo-zalan-homokrajzok-a-strandon

Absztrakt képek a tengerparton

Zalán egyedül készíti a rajzait, és meglehetősen esetleges, éppen, mit hoz ki a szétterülő homokból. Konkrét dolgokat ritkán rajzol, inkább az absztrakt témák érdeklik.

Egy-egy rajz elkészítése attól függ, mennyire sok a sötét szín benne. „Minél több a sötét felület, annál több gereblyézést jelent – olykor négy-öt órát is. Ha a képen túlnyomórészt vékonyabb vonalak és világosabb részek vannak, az valószínűleg „csak” egy-két óra munka volt” – avat be a részletekbe.

szabo-zalan-homokrajzok-laguna-beach

„Kihívást ad a tengerpart, hogy rajzoljak rá valamit”

Zalán homokrajzai igencsak múlandó teremtések. „Egy rajzom általában két-három óráig él. Ha nincs olyan sok ember a környéken, akár öt óráig is megmarad, de utána így is-úgy is elmossa az érkező dagály” – mondja.

Az alkotó látja művészetének kettős oldalát. Tudja, ehhez a műfajhoz hozzátartozik a tiszavirág élet. Zalán olyankor nem szereti magára hagyni alkotásait, ha úgy érzi, nincsenek még készen, ám ha megjelennek a parton az emberek vagy éppen a víz közelít, egyszerűen nincs lehetőség tovább folytatni a rajzolást. „Soha nem várom meg, hogy elmossa a dagály a rajzomat. Ha sikerült egy pár képet rögzíteni róla, nyugodt szívvel hagyom ott” – meséli a művész.

Habár a dagály rendre megsemmisíti Zalán alkotásait, a part folyamatosa megújul, így mindig újra lehet kezdeni az alkotást. „Mindig tiszta lappal tér vissza a természet, és úgy érzem, kihívást ad a part, hogy rajzoljak rá valamit” – teszi hozzá Zalán.

Zalán további rajzai Facebook oldalán láthatóak, vagy nézz a lábad elé a tengerparton.

Kalácska Nóra

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további olyan hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Legutolsó szerkesztés: 2017-09-20