Amíg az olaszoknak ott a pizza, nekünk is megvan a saját hungarikum lepény-étkünk: a töki pompos. A magyar gasztronómiai különlegesség ugyan sokáig feledésbe merült, de mára ismét divatba jött és a fesztiválok nélkülözhetetlen csemegéjévé vált. Mi is imádjuk.

Spórolásból született legenda

Nagymamáink leleményességét dicséri a langallóként, kenyérlángosként vagy éppen vakarékként is emlegetett töki pompos. Kenyérsütéskor a dagasztóteknőben maradt tésztamaradványokat kikaparták, a háznál lévő kemencében megsütötték és a forró kenyérlángos tetejére pedig a kamrában rejlő finomságokat – leginkább a maradékokat – szórták. Az így elkészült ínyencséggel hallgattatták el a háziasszonyok a türelmetlen és éhes szájakat a kenyér elkészültéig. A megmosolyogtató magyaros név eredete Tök városához köthető, ahol egy pompos sütéssel foglalkozó család helyeztette szabadalmi oltalom alá a nevet.

Minden ízében hazai

Az otthoni kenyérsütés hagyományának eltűnésével a langalló is feledésbe merült, szerencsére azonban ismét divatja lett a magyar gasztronómiai különlegességnek, ami kifejezetten jót tesz a hazai ízek elterjedésének. Ahogy az olaszok egy pizza képében képesek voltak Itália bazsalikomos-paradicsomos aromáit egy kerek tésztára felvarázsolni, úgy a mi töki pomposunk nagymamáink egész spájzát meg tudja mutatni a világnak. Libazsírral megkent és sütött, sonkával, szalonnával, kolbásszal, sajttal megszórt, hagymával és tejföllel bőven megpakolt változatának lehetetlen ellenállni, már illata az illata is elvarázsol és jellegzetes magyar étkek ízemlékét hívja elő a szánkban.

Nem véletlen, hogy a borfesztiválok is hamar újra felfedezték a töki pompost, hiszen a legjobb borkorcsolya, mely mellett kétségtelenül jól csúszik a fröccs. De nem csak fesztiválokon és vásárokon élvezhetjük a frissen készült magyaros kenyérlángos adta ízélményt, otthonainkban is bátran kipróbálhatjuk a számos recept valamelyikét! A siker garantált.

A Pompos Receptje: 10 adagra

1 kg finomliszt, 0,5 kg félfogós búzaliszt, 0,07 kg élesztő, 0,30 kg burgonya, 0,05 kg asztali só, 0,5 l langyos víz, 0,5 l 20% zsírtartalmú tejföl, 0,2 kg vöröshagyma, 0,01 kg fokhagyma, 0,5 kg angolszalonna, 0,2 kg pannónia sajt

A nyers kenyértésztát 10 adagra számolva egy 40x60cm-es, enyhén olajozott vas sütő tepsire helyezzük, majd egyenletes vastagságúra, kb. 1-1,5cm-re nyújtjuk. 200C-on elősütjük, időtartama kb. 7-9 perc. A félig kész pompost kivesszük, tetejére fokhagymás tejfölt kenünk 1-2mm vastagságban, és rászórjuk a darabolt anyagokat: a félfőre vágott vöröshagymát, a kockára vágott húsos angolszalonnát és a durvára reszelt pannonia sajtot. A megdíszített pompost visszahelyezzük a kemencébe és a tartókonzol felső részén további 5 percig pirítást végzünk. Miután a kenyértészta készre sült, valamint a tetejére helyezett anyagok megpirultak, a sütő tepsiről egy vágódeszkára csúsztatva adagokra vágjuk.

Székely Ágnes

Ha ez a tartalom számodra érdekes volt és szeretnél további magyar ételekkel kapcsolatos hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.tokipompos.hu

Legutolsó szerkesztés: 2016-02-10