Az megvan, amikor még hétfőn nem volt tévéadás, ellenben az utcákon még jártak lovaskocsik, Tisza cipőben rúgtuk a port, Hahotát olvastunk és…? És igen, mindennek más íze volt. Olyan valódi. Vagy csak simán igazi. Mint a túrórudinak, amit csak itt és csak mi tudunk igazán elkészíteni.

Legenda születik

Ahogy egy rendes teremtésmítoszhoz illik, a magyar túródesszert története is egy utazással kezdődött. 1954-ben három magyar tejipari szakember tanulmányútra indult a Szovjetunióba. Ott figyeltek fel egy túró, vaj és zsír keverékéből készült, cukrozott és csokoládéval bevont, lágy állagú, hengeres formájú termékre. Mivel a nevét nem tudták kideríteni, a túró-minyon nevet adták neki. Feltehetőleg innen jött az ötlet egy, speciálisan a magyar ízlésvilágnak megfelelő túrós édesség kifejlesztésére. Ezzel az erzsébetvárosi tejüzem művezetőjét, Mandeville Rudolfot bízták meg. Sokan őt tartják a névadónak is, pedig az elnevezés és márkabevezetés valószínűleg inkább Klein Sándor pszichológus nevéhez fűződik. Az eredeti, piros copfos kislányfejjel díszített csomagolást Klein tanítványai, iparművészeti főiskolások készítették.

Etyeki tejből, szerencsi csokiban, valódi túró

Etyeki tejből, szerencsi csokiban, valódi túró

Szexista és botrányos?

A Túró Rudi név kezdetben vitatott volt: a Hírlapkiadó Vállalat reklámcsoportjának akkori vezetője erkölcstelennek minősítette, és megtagadta közzétételét. Ez annyit tett, hogy a reklámmal támogatott termék bevezetése elmaradt. A gyártás kezdetben 25-30 főt foglalkoztatott. Ők ránézésre háromdekás darabokra szeletelték a hosszú túrókígyókat. A termék szavatossági ideje ekkor még csak három napos volt, amiből egyet rögvest el is vett a szállítás, ám az értékesítés ennek ellénére szárnyalt: a boltokból szinte azonnal elkapkodták a Túró Rudit. A töretlen népszerűségű terméket gyártó üzemeket a 90-es években külföldi beruházók vásárolták fel. A Túró Rudi márkanév azonban lajstromozott védjeggyé vált, amelyet csak a jogosult cégek használhatnak. Ám lassan szinte valamennyi, Magyarországon forgalmazó édesipari vállalat piacra lépett a saját verziójával.

Kockás Öcsi

Kockás Öcsi

Piros és kockás

A Kockás túrórúd ötlete 2008 tavaszán született meg. „A “modern kori” felhozatalból valahogy hiányoltuk a régről megszokott ízt. Ezért úgy döntöttünk, hogy létrehozunk egy (régi)új túródesszertet, amely a gyerekkorunk ízeit idézi.” – mesélnek erről a Kockás atyjai. „2009 augusztusában kikísérleteztük a receptet, amelyet aztán családtagjainkon, ismerőseinken teszteltünk. Szinte elsőre osztatlan sikert aratott, csupán a csokiréteg vastagságáról oszlottak meg a vélemények.” Némi előkészítés után végül 2009 decemberében került kereskedelmi forgalomba a Kockás. A gluténmentes finomság etyeki tejből és kifejezetten a Kockás számára fejlesztett, különleges szerencsi csokiból készül Herceghalmon. És bizony, olyan. Mint gyermekkorunkban.

Magyar Termék Online

kockas-turorud-gyerekkorunk-ize

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további hazai termékekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.piroskockas.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/kockas

Legutolsó szerkesztés: 2016-05-02