Előfordul a legjobb háziasszonnyal is, hogy néha elszámítja magát az étel mennyiségét tekintve, és ennek a család „issza meg a levét”; kénytelenek több napig ugyanazon a koszton élni. Vagy fogja magát a leleményes szakácsnő, és újabb módját keresi a maradék étel felhasználásának. Az ebéd nem megy pocsékba, és a családtagok is jóízűen falatoznak a megújult menüből.

„Inkább a has fakadjon, mint megmaradjon.” Elődeink törekedtek arra, hogy a megfőzött étel az utolsó morzsáig elfogyjon, hiszen az ennivaló kidobása szóba se kerülhetett, nem engedhették meg maguknak az emberek, hogy még ehető élelmiszer a szemétben végezze. Ételt a tányéron hagyni, kenyeret, maradékot kidobni egykor tehát sokak számára bűnt, szentségtörést jelentett. Ma pedig többnyire a fenntartható életszemlélet iránti igény diktálja ugyanezt. A National Resources Defense Council által végzett felmérés ijesztő képet fest a pazarlásról: adataik szerint az ételek legalább 30-50%-a megy szemétbe világszerte, miközben erőforrásaink fogynak és milliók éheznek. Éppen ezért ne feledjük, hogy minden étkezésnél és minden nap alkalmunk nyílik arra, hogy magunk is tegyünk a helyzet jobbításáért.

A hagyományos, magyar konyha pedig mintha csak arra lenne berendezve, hogyan lehetséges a maradékból is kihozni a maximumot, illetve többféleképpen felhasználni ugyanazt az alapanyagot.

hazias_receptek_hasznosan

A kása Istennek áldása

A kásaételek a magyar parasztkonyha egyik legkedveltebb ennivalói közé tartoztak. Önálló fogásként, különféle hazai nyersanyagokból; kölesből, árpából, hajdinából, kukoricából, ritkán búzából főzték. A vízben főtt kásaételnél ritkábban készített étel a tejben főtt kása volt, amelyet zsírosan, nagy ünnepeken édesen tálaltak. Édesítőként mézet, fahéjat és főtt aszalványokat használtak. Ez a kölesből készült édes változat a lakodalmi főétkezés fontos záró fogása lett.

nepi_etelek_skanzen

Találékony népi ételek

A múltban arra is akad példa, amikor direkt hagytak maradékot a gazdasszonyok, hogy valami pluszt hozzanak ki a készülő ennivaló mellett. Ilyen ételünk a langalló, melyet kenyérsütéskor a kenyér tésztájából, illetve annak teknőkaparékából készítettek. Az érett kenyértésztából pedig valamennyi részt szándékosan lángosnak szántak.

Aszalt szilvából régen sűrű, téli levest is főztek. Babbal összefőzve, behabarva a Kisalföldön; babbal, füstölt hússal összefőzve, tárkonnyal ízesítve Erdélyben; füstölt hússal összefőzve, tormával ízesítve a Felső-Tiszántúlon készítették. Híg levesként (habarva vagy csak vízben megfőzve) aszalt gyümölcsöt mindenfelé készítettek. Ezek a levesek majdnem mindenhol a karácsonyesti, nagypénteki böjtös étrend elmaradhatatlan fogásaivá váltak.

makos_guba

Ne vesszen kárba semmi!

Ma számtalan olyan ételt fogyasztunk – illetve kínálnak az éttermek – melyet az előző napi maradékból is el lehet készíteni. Megmaradt csirkepörköltből vagy csirkepaprikásból hortobágyi húsos palacsinta, marhapörköltből gulyásleves, száraz kifliből zsemlemorzsa vagy mákos guba kerülhet az asztalra. Szikkadt zsemléből zsemlegombóc, fasírt, különböző töltelékek készülhetnek. A burgonya pedig egy külön misét megér: számtalan mód létezik elkészítésére. A rakott krumplitól kezdve a különböző módon sütött, töltött és ízesített egytálételekig ezerféle módon lehet felhasználni. A magyar konyhára még különösen jellemzőek a túrós-tejfölös ételek. Se szeri se száma az ezekből készített ételeinknek. Lehet fogyasztani édesen, sósan, lehet tésztába tölteni, megsütni, kenyérre kenni, öntetként használni. Talán nem is kell tovább ecsetelni, milyen sokszínű a magyar konyhavilág!

nagyanyaink_konyhatitkai_skanzen

Ha megismerkedünk ezekkel a fortélyokkal, és alkalmazzuk is őket, azzal sok mindent megtakaríthatunk: pénzt, erőforrást, alapanyagot, szállítást – és talán a lelkünk is nyugodtabb lesz.

Kalácska Nóra

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további magyar gasztronómiával kapcsolatos hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.skanzen.hu/oko
Facebook oldal: www.facebook.com/SKANZEN.HU

Legutolsó szerkesztés: 2017-09-29