Története több mint fél évszázadra nyúlik vissza, sokadik generáció fogyasztja már, népszerűsége mindmáig töretlen. Valóban, kevesünk tud ellenállni a kultikus magyar tejdesszertnek, melyről még dal is született: “Túró rudi, túró rudi, mindenki szereti” – szól a ma már retrónak számító 100 Folk Celsius dal refrénje.

Ma már a bőség zavarában közel 30 féle túró rudi/túródesszert közül válogathatunk, azonban sokáig hiánycikknek számított a ’70-es, ’80-as években megszokott állag és íz. Ezt felismerve született a Kockás túrórúd ötlete 2008 elején.

“Glazirovannij szirok” – ezen a néven gyártották az 1950-es években a Szovjetúnióban a túró rudi elődjét, ám az édesség igazi karriert csak annak köszönhetően futott be, hogy 1954-ben három magyar tejipari szakember szovjet tanulmányútjának eredményeként hazánkba került, majd túró rudi néven égett a magyar köztudatba.

A “túró rudi” kifejezés nem csak a rúd alakú túródesszert neve, hanem lajstromozott védjegy is – amely sajnálatos mód a rendszerváltást követő privatizáció során a “Pöttyös” termékek gyártója, a holland központú Friesland tulajdonába került.

erkeznek-a-leendo-turo-rudik

És a buszokat felváltották a túrórudak

“A családom egy része külföldön élt, látogatásainkor mindig azt kérték, hogy semmi mást ne vigyünk, csak túró rudit, mert az ott nincs” – meséli Pemmer István, a Kockás túrórúd tulajdonosa és egyben ötletgazdája. “Sose felejtem el, február első vasárnapja volt, ebéd utáni szieszta, amikor is felbontottuk az otthonról hozott doboz túró rudit.” A “nagykedvenc” hazai azonban korántsem aratott sikert: a nosztalgiára vágyó rokonok csalódottan állapították meg, hogy ez már bizony nem az igazi, békebeli idők túró rudija.

Az eredetileg közlekedés forgalmi végzettségű Istvánnak ekkor jött a felismerés, hogy fel kellene eleveníteni a tradicionális receptúrát, melyre először a család még kétkedve legyintett, mondván: “Foglalkozz inkább a buszaiddal!” Az élet azonban valahogy mindig elésodort valamit, mígnem a helyi menetrend szerint közlekedő buszokat szépen-lassan felváltották a házias ízű túrórudak. Ebben segítségére volt Müller Tibor is, aki meghallván az ötletet, azonnal részese akart lenni a sikernek és betársult a cégbe.

szerencsi-csokolade-bevonat-az-igazi-turo-rudakon

Gyermekkorunk íze

Jól emlékeztek még arra, mi fán terem az eredeti túrórudi-ízélmény, így egy tejmérnökkel közösen 2009 augusztusában kikísérletezték a receptet, amelyet aztán a családtagjaikon, ismerőseiken teszteltek. “Szinte elsőre osztatlan sikert aratott, csupán a csokiréteg vastagságáról és a túró citromosságáról oszlottak meg a vélemények” – teszi hozzá.

Hosszú gondolkodás után végül becsomagolták a tradicionális piros kockás abroszba, amelyről a „csendes társ” Müller Tibor javaslatára el is keresztelték az új jövevényt. Talán kevesen tudják, hogy a névválasztást nem fricskának szánták: “eredetileg Retro túrórúd néven akartunk indulni, ám végül úgy döntöttünk, hogy ha már a termék 100% magyar (magyar tulajdonosok, magyar alapanyagok, magyar tejüzemben készül), akkor ne legyen angol a neve.” Bár fricskának sem utolsó.

szerencsi-csokoladeval-bevont-turo-rudak

Hazai alapanyok

A gluténmentes finomság friss, házias ízű túrójához az etyeki, mintegy 1000 “lelket” számláló tehenészet biztosítja a kiváló minőségű tejet.

A magyar gasztronómia – és persze hazánk legkedveltebb tejdesszertjének – alapanyagának számító rögös túró egyébként igazi hungarikum, a Kárpát-medencén kívül ilyen túró sehol sem kapható.

A túrót ízesítés után olyan étbevonóval borítják be, melyet kifejezetten a „túró rudi” számára fejlesztett ki anno a magyar csokoládégyár és forgalmazza azt napjainkban is a Szerencsi Bonbon Kft. “Azzal a kéréssel kerestük meg őket, hogy tradicionális étbevonatot szeretnénk, olyat, amit a békebeli túró rudiknál használtak”. Ezzel persze a legjobb helyen kopogtattak, a receptúra bevált, és az együttműködés azóta is töretlen a két magyar gyártó között.

A Szerencsi Bonbon Kft.-vel való szoros együttműködés a hazai termékeket preferálók számára külön öröm lehet, hisz régi-új magyar sikertörténetről van szó. A nagy múltú magyar csokoládégyár a rendszerváltást követő privatizációs folyamat részeként 1991-ben sajnálatos mód külföldi tulajdonba került: a Nestlé élelmiszeripari világkonszern vásárolta meg, és a fokozatos leépítés, majd bezárás sorsára jutott. Takács Pista bácsi tősgyökeres szerencsiként és az egykori csokigyár volt vezérigazgatójaként nem akarta végignézni, ahogy eltűnik a város és környék hírnevét jelentő csoki. Gondolt egy merészet, és megvásárolta a gyár egy részét, és 1996-ban többedmagával létrehozta a Szerencsi Bonbon Kft-t – ezzel megmentve és újraindítva a tradicionális szerencsi édességek gyártását.

Nem csoda egyébként, hogy a Kockás gyártói a hazai alapanyagokat részesítik előnyben, hiszen mind a Kockást gyártó tejüzem, mind pedig a forgalmazó cég teljes mértékben magyar tulajdonban van.

becsomagolt-kockas-turo-rudak

Mit tartalmaz a rudi?

A kérdésre Pemmer István viccesen annyit szokott válaszolni: “Galád módon tejből készítjük a túrót, és abból a túróból készülnek a túrórudak. Mivel kis cég vagyunk, műanyagra már nem futja, ezért azt kispóroljuk belőle.” A kb. 2 deci tejet tartalmazó retro túrórúd gyártásakor kiemelt szempont, hogy egyszerű, természetesen alapanyagokból álljon, így az adalékanyagokat amennyire csak lehet, kerülik – csupán a penészedés elkerülése végett tartalmaz a termék minimális kalium-sorbate-ot. „Ez nagyjából olyan, mint amikor a nagymamám eltette a lekvárt, szórt a tetejére egy kis szalicilt, nehogy megpenészesedjen.”

Ami pedig az ízvilágot illeti: a kockások a natúrra esküsznek. A receptúra számos vakteszten bizonyított már, de otthoni tesztelésre is bátran ajánljuk. A 30g-os változat mellett 2014 őszén elkezdődött a Nagy Kockás gyártása és forgalmazása is, hogy a nagyobb élvezetre vágyók is hódolhassanak a nosztalgikus ízélménynek, amely visszaidézi a ’70-es, ’80-as évek világát, amikor hétfőn szünetelt a tévéadás, a vidéki utcákon még jártak lovaskocsik, és a tej tényleg képes volt megaludni…

Magyar Termék Online

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további magyar készségfejlesztő játékokról értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.piroskockas.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/kockas

Legutolsó szerkesztés: 2017-03-12