Kiváló minőségű, kézműves csokoládékat készítő manufaktúrában ismerkedhetnek autizmussal élő fiatalok a munka világával. A Kockacsokit megálmodó házaspár műhelye nemcsak dolgozói és tanulói számára teremt biztonságos, értő környezetet, hanem otthont ad az autista gyerekeknek szóló élményterápiás foglalkozás-sorozatnak, a Maszat Napoknak is.

A legnevesebb belga csokoládé és természetes alapanyagok felhasználásával készülnek a Kockacsoki finomságai. Dénes Ákos alapító-ügyvezető és felesége, Dénesné Spitzer Éva azonban nemcsak termékeik előállításában törekszenek a legmagasabb minőségre: céljuk a munkaerő-piacon egyik leghátrányosabb helyzetben lévő autizmus spektrum zavarral élő emberek segítése, életminőségük javítása. Ennek érdekében egy három lépcsőből álló elő-foglalkoztatási programot dolgoztak ki, társadalmi érzékenyítő foglalkozásokon mutatják be az autisták csodálatos világát, illetve autizmussal élő gyermeket invitálnak élményterápiás foglalkozásaikra.

“Az autista fiatalok szuper dolgokat képesek készíteni”

“Nem titok, hogy feleségemmel magunk is nevelünk egy autista kisfiút. Sokat motoszkált a fejünkben, hogy mi, egyszerű szülőként mit tudunk tenni annak érdekében, hogy jobb legyen mind Beni, mind más autista gyermekek, felnőttek számára a világunk. Erre a kérdésre született meg válaszként a Kockacsoki ötlete” – írja Dénes Ákos beszámolójukban.

Kockacsoki_Maszat Napok

Hogy miért éppen csokoládé-manufaktúra? Éva szerint ez egy összetett döntés eredménye. Egyrészt fontos volt számukra, hogy a munka könnyen részfeladatokra legyen bontható, amelyek valamelyikébe minden fiatal be tud majd kapcsolódni. Ahogyan az is, ne okozzon problémát, ha valaki esetleg jóval lassabban dolgozik (ne egy gép mellett kelljen állni, és “rohamtempóban” dolgozni). Azt különösen lényegesnek tartották, hogy a tevékenység végeredménye prémium termék legyen: az eladhatóságon túl azért is, mert szeretnék, ha a vásárló rácsodálkozna arra, az autista fiatalok milyen szuper dolgokat képesek készíteni. “És persze az is közrejátszott a döntésben, hogy Ákos beleszeretett a csokikészítésbe” – teszi hozzá Éva.

Hobbiból családi vállalkozás

Éva és Ákos ideális csapatot alkot: Ákos hobbiból végezte el a cukrásziskolát, az itt szerzett tudását kamatoztatja a Kockacsokiban. Felesége foglalkozási rehabilitációs területen, később pedig kifejezetten autizmus területén is dolgozott, ami vállalkozásuk másik pillérjét adja. Az ötlet megszületése után nem sokkal elvégezték a NESsT-Citi Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Programját, amely első, fél éves szakasza után kezdtek neki a megvalósításnak. A műhely további háromnegyed éves előkészítő munka után, 2014. szeptemberében nyitott. “Nagy örömünkre már az első évben sikerült egy nagyon szerény nyereséget elérni, és úgy látjuk, ez az év is nyereséggel zárul” – mondja Éva, aki férjével együtt fontosnak tartja, hogy hosszú távon fenntartható társadalmi vállalkozásként működjön a Kockacsoki.

Kockacsoki-Maszat-Napok-1

Két ifjú csokikészítő, Tomi és Viktor

Ötalkalmas önálló életviteli felkészítés, gyakorlatszerzési lehetőség és tartós foglalkoztatás: ezek a lépései a munka világát autista fiatalokkal megismertető programjuknak. Egy gyakornoki időszak alatt ketten segítik a műhely életét, akik többféle munkafeladatban is kipróbálják magukat a csokoládé előállításától kezdve a beszerzési és értékesítési feladatokig.

Jelenlegi két munkavállalójuk egyike, Viktor korábban gyakornokuk volt, Tomi pedig már a kezdetek óta velük dolgozik. Tomi “díszítésben verhetetlen, a csokik sorminta kirakásának bajnoka. Fantasztikusan gitározik is és dalol hozzá”, Viktor pedig a legprecízebb ember, akivel valaha találkoztak.

Kockacsoki_Viktor-es-Tomi-Akossal

A fiúk néhányszor részt vesznek foglalkozáson, vásárban vagy céges rendezvényre történő kitelepülésnél, de próbálják ezen alkalmakat minimalizálni, azért, hogy nekik ne legyen megterhelő. “Amikor ilyen különleges alkalom várható, mindig megkérdezzük őket, hogy szeretnének-e részt venni rajta, és ha nem, akkor ezt a döntést tiszteletben tartjuk” – hangsúlyozza Éva.

Macskanyelv-készítés a Maszat Napokon

A Dénes házaspár Maszat Napok néven szervezi autista gyermekeknek szóló élményterápiás foglalkozásait, a Mozaik Egyesülettel együttműködve, a MOL Gyermekgyógyító Programjának támogatásával. Az egyik foglalkozás alkalmával esett meg egy kedves, az autista gyermekek más látásmódját illusztráló történet is. Ehhez tudni érdemes, hogy az autizmusra a szociális és kommunikációs nehézségek, a rugalmatlan gondolkodás jellemző. Emiatt az autista gyermekek sokszor szó szerint értelmezik amit hallanak, tehát nem mindegy, hogyan mondjuk el nekik, amit szeretnénk.

Kockacsoki_Maszat Napok 3

Éva szavaival: “amikor kezdődött a csokikészítés, Ákos elmondta a gyerekeknek, hogy többféle lehetőség közül tudnak választani. Van négyzet alakú csoki, kisebb és nagyobb, valamint készíthetnek macskanyelvet is. Ezt meghallva az egyik kisgyermek nagyon elsápadt. Mi pedig észrevéve, hogy valószínűleg szó szerint értette ezt – elképzelte maga előtt az igazi macskák igazi nyelveit -, gyorsan megnyugtattuk, hogy nem kell megijedni, nem erről van szó, csak így hívják ezt a formájú csokit. Persze minden rögtön rendbejött, de a biztonság kedvéért a gyerkőc azért inkább nem macskanyelvet választott.”

Szerző : Streit Nóra

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további magyar élelmiszerekkel kapcsolatos hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.kockacsoki.com
Facebook oldal: www.facebook.com/Kockacsoki

Legutolsó szerkesztés: 2016-12-08