Már közel 13 ezer regisztrált felhasználóval büszkélkedhet a 30km.hu portál és mobilalkalmazás, amelyet alapítói mindössze másfél éve hoztak létre azzal a céllal, hogy közös felületen kössék össze az őstermelőket a potenciális vásárlóikkal.

A világ globális, az élet lokális – hirdeti a 30km.hu szlogenje. És valóban így is működik:  a kezdeményezés országos hatókörű, és a térképen lévő kisebb “fehér foltok” kivételével már minden körzetben van elegendő termelő. Ám az oldalra fogyasztóként regisztrálva mégis csupán a még ésszerű  távolságra lévő  – 30 kilométeres sugarú körön belüli – gazdálkodók, kereskedők portékáit láthatjuk.

Így ha például paradicsomra vágyunk, nem kell az áruházi ízetlen, Spanyolországból ideutaztatott, ily’ módon a környezetet is szennyező paradicsomra fanyalodnunk, amikor a közeli őstermelőnél ott illatoznak a friss, zamatos zöldségek.

vilag globalis_elet lokalis_30 km

Ez volt egyébként az az élmény, amely hatására Vöröss Leventében, a három alapító egyikében megszületett egy, a megbízható forrásból való, egészséges terméket preferáló fogyasztókat, közvetlenül a helyi termelőkkel összekapcsoló platform ötlete. Ehhez eleinte még toborozni kellett a termelőket, ma viszont már sokan csatlakoznak közülük “maguktól” vagy ajánlásra az oldal egyre szélesebb körben való ismertségének köszönhetően.

30 km portal alapitok

A húsvéti sonka bizalmi kérdés

 A 30km másik elindítója, Hámori Zsuzsa szerint a visszatérő látogatóik magas számából is jól látszik, hogy egy valóban hasznos alkalmazást hoztak létre, több termelőjüket is rendszeres vásárlókkal, így szélesebb és kiszámíthatóbb piaccal gazdagítva.

“A legnagyobb aktivitást Budapesten és az agglomerációban érzékeljük, – mondja Zsuzsa – ez mondhatni természetes, hiszen itt a legnehezebb közvetlenül a termelőtől vásárolni. Mind őket, mind pedig a vásárlókat rendszeresen megkérdezzük, mik az igényeik, problémáik, ennek mentén alakítjuk folyamatosan az aktivitásainkat. Nyáron például a reggel, frissen leszedett málnát szállítottuk a fővárosba a vásárlói csoportjainknak, ősszel pedig 20 kiló télálló almát lehetett átvevőpontokra rendelni.”

Dinya Imre termelő hústermékei is megtalálhatóak a 30km.hu kínálatában

Dinya Imre termelő hústermékei is megtalálhatóak a 30km.hu kínálatában

Az előretervezés tehát fontos, az alapítók már január elején felmérték a húsvéti termelői termékekre vonatkozó igényeket. A sonkáról például kiderült, hogy bizalmi kérdés is. Felhasználóik közül sokan kiemelték a megbízható forrásból származó, valóban jó minőségű és hagyományos eljárással készülő hús szerepét. “Így állítottuk össze a kínálatot, csupa megbízható termelővel, akiket személyesen is felkeresünk és megkóstoljuk a termékeiket” – meséli Zsuzsa.

magyar lekvarok

Minőségi, friss termékek az óvodákba is

 Zsuzsáék a szolgáltatás fejlesztése szempontjából a közösségi vásárlásban látják az utat. “Az elmúlt időszakban elég sok ilyen akciót szerveztünk, így volt időnk és lehetőségünk kipróbálni, mi működik és mi nem. A csoportos vásárlás szerintünk jó dolog, hiszen szinte mindenkinek csak előnye származik belőle, ráadásul ezzel még a környezetünkkel is jót teszünk, így csökkenthetjük a megtett élelmiszer kilométereket is” – fogalmaz Zsuzsa.

magyar alma

Ezzel párhuzamosan pedig igyekeznek minél több átvevőpontot kialakítani: már több kerületben is van erre lehetőség, ami segíti a termékekhez való egyszerűbb hozzájutást. Ráadásul ebbe szívesen kapcsolódnak be intézmények vagy civil szervetek is. De óvodákból is megkeresték már őket, hogyan tudnának nekik abban segíteni, hogy a gyerekek minőségi, friss, megbízható zöldségekhez, gyümölcsökhöz jussanak. Így ennek kialakításán is dolgoznak. 2016-ban ezen szolgáltatásokat szeretné az alapítócsapat minél szélesebb körben kiterjeszteni.

Regisztrálj, és nézd meg, a környezetedben kik és mit termelnek!

Ha szeretnél friss, zamatos, helyben termelt és nap érlelte zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani – vagy épp valódi gyümölcsből készült lekvárt, gyümölcsleveket, netán egy kis házi sonkát –  nincs más dolgod, mint regisztrálni a 30km weboldalán. Az ingyenes regisztráció után közvetlenül a termelőtől tudsz rendelni, így a legfrissebb, legfinomabb árut kaphatod.

Szerző: Streit Nóra

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további magyar élelmiszerekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.30km.hu
Facebook oldal: www.facebook.hu/30km.hu

Legutolsó szerkesztés: 2016-03-24