Zománcos csendélet csűrajtóval

Gasztroturizmus négy országon keresztül. A Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 projekt pénzügyi támogatásával 2012 áprilisában kezdődött a Kárpáti Gasztronómiai Örökség Hálózat elnevezésű terv megvalósítása.

A program 5 területet kapcsol össze: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyét, az ukrán Ivano-Frakivszk régiót, Romániából Szatmárnémeti és Máramaros illetve a szlovák Kassa környékét. A hálózat célja a kárpáti gasztronómiai örökség megőrzése és népszerűsítése. Ennek érdekében felkutatják és összegyűjtik a régiók hagyományos élelmiszereit, turisztikai-gasztronómiai szolgáltatásait, helyi termékeit, eredeti receptjeit. A terv fókuszában egy olyan gasztronómia útvonal kialakítása áll, mely összekapcsolja az érintett területeket és amelyen végighaladva a látogató egyedi és eredeti gasztronómiai élményben részesül. A programba bekapcsolódnak a turisztikai és gasztronómiai képzéssel foglalkozó intézmények, a helyi termékek és kézműves élelmiszerek előállítói, az éttermek és turisztikai szolgáltatók.

Tormaleveles-füstölt húsos-málékásás töltike

Tormaleveles-füstölt húsos-málékásás töltike

Ételkülönlegességek, amiket még nem ismersz

Magyarországról a panyolai központú Szamos-Bazár Egyesület vesz részt a programban. Panyola helyi termékeivel, hagyományőrző rendezvényeivel és a felelős turizmus elveinek megfelelő fejlesztéseivel a terület egyik meghatározó szereplője. Az egyesület nevéhez kötődik az évente megrendezésre kerülő Panyolafeszt, mely idáig a helyi gasztronómiát mutatta be, 2013-ban azonban kibővül a határmenti területek gasztronómiai kínálatával.

Lapótya Panyoláról, nemtudom szilvával a legfinomabb

Lapótya Panyoláról, nemtudom szilvával a legfinomabb

Határokon átívelő gasztroturizmus

A program magyarországi vezetője Méhész Zsuzsa a hazai gasztroturizmus meghatározó szereplője. Azt reméli, hogy a helyi, hagyományos ételek és termékek illetve a turizmus összekapcsolásával a kárpáti gasztronómiai útvonalat bejárók nem csak különleges nézőpontból – az ízek birodalmán keresztül – ismerkedhetnek meg a látnivalókban gazdag területekkel, de közvetlenül támogatják a helyi termelőket és hozzájárulnak az érintett területek identitásának erősítéséhez, hagyományainak megőrzéséhez is.

Pávaszem - Nellikétől

Pávaszem – Nellikétől

Szeretettel várnak

Szeretettel várnak

Kapcsolódó oldal: www.panyola.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/Panyolafeszt
Fotó: www.kincseskamera.hu

Legutolsó szerkesztés: 2013-10-24