A világ legrangosabb szakácsversenyének tartott Bocuse d’Or európai döntője 2014. május 13-án zárult. Molnár Gábor és csapata a ragyogó 9. helyet szerezte meg, ezzel az eredménnyel magabiztosan kvalifikálta magát a jövő év elején Lyonban rendezendő világdöntőre. A verseny azonban más kiemelkedő hírrel is szolgált: a 2016. évi Bocuse d’Or európai döntőjének megrendezését ugyanis Budapest nyerte el!

Az örömteli hírt 2014. május 8-án, csütörtök este hirdették ki Stockholmban. A Magyar Bocuse d’Or Akadémia 2013 decemberében nyújtotta be pályázatát a nagy presztízsű szakácsverseny európai döntőjének 2016. évi rendezésére.

Fotó: Bocuse d'Or Europe 2014

Fotó: Bocuse d’Or Europe 2014

A nemzetközi gasztronómia krémje nálunk süt-főz

A sikeres magyar pályázat eredményeként 2016-ban Budapestre érkezik a szakma savát-borsát képező több ezer séf, szakértő, szakújságíró és nem utolsó sorban Európa legjobb versenyzőinek széles rajongótábora, kulinária elkötelezett hívei. Óriási összefogás, feszített munka és – az ilyen kaliberű eseményeknél elkerülhetetlen – parázs vita előzte meg a győzelmet. Ám végül a kormánynak, Budapest vezetésének, gasztronómiai szakmai szervezeteknek és nagy multinacionális vállalatok együttes erejének köszönhetően a Magyar Bocuse d’Or Akadémia hozta el a megrendezés jogának dicsőségét.

A verseny helyszínéül a Hungexpo szolgál majd. Magyarország számára a rendezési jog elnyerése egyúttal elismerés is, mely azt bizonyítja; példaértékű szakmai munka folyik nálunk, és a magyar konyhaművészet biztos pontot jelent a gasztronómia világtérképén. 2016-ban tehát sok szem szegeződik Budapestre; mind szakmai mind turisztikai szempontból.

Molnár Gábor a 2014-es stockholmi versenyen Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia

Molnár Gábor a 2014-es stockholmi versenyen
Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia

Molnár Gábor a legjobbak között

A magyar csapat Molnár Gábor chefből, Várvízi Péter coach-ból, Pohner Ádám comis-ból (a versenyző segítője) és a zsűriben Magyarországot képviselő Hamvas Zoltánból állt. Húsz csapat mérte össze tehetségét, és hazánk olyan országokat utasított maga mögé, mint Németország, Olaszország vagy Spanyolország. Idén az északi országok taroltak a versenyen: Svédország szerezte meg az első helyet, Dánia második lett, míg Norvégia a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Magyarországnak 2012-ben sikerült először bejutnia a Bocuse d’Or lyoni döntőjébe, ahol a magyar szakács, Széll Tamás rögtön a tizedik helyet szerezte meg a versenyen.

Mit készített Molnár Gábor a versenyen?

Tavasz a farmon Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia

Tavasz a farmon
Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia

„Tavasz a farmon”

Balzsamos naranccsal glaszírozott frikandórolád, marinált sertésláb ‘szirmokkal’ és véres hurkával, citromos morzsába forgatva, füstölt paprikával ízesített jus-vel.

Köretek:

Hagymalekvárral töltött hagyma kupola mustáros almazselével.
Petrezselyemmel töltött csíkozott burgonyatorony fekete olívabogyó tatárral.
Csicseriborsó tésztából készült “virágláda” tönkölybúzával töltve béarni mártással és cukorborsó raguval.

Tavaszi fuvallat a parton Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia

Tavaszi fuvallat a parton
Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia

„Tavaszi fuvallat a parton” (Gentle spring breeze on the shore)

Fekete tőkehal és norvég garnéla ördögszekér, gombába tekerve.

Köretek:

Osztrigazselé ravioli fekete kagyló tatárral.
Spárga cannelloni sabayonnal, mezei virágokkal, mandula tallérral és friss fűszerekkel.
Grillezett osztriga tortácska jakab kagylóval, spenótos karalábéval.

A magyar csapat főzés közben:

Szakácsok olimpiája

Paul Bocuse – a verseny névadója – a modern kori gasztronómia cézára. 1961-ben nyerte el a „Franciaország legjobb mestere” kitüntetést (Meilleur Ouvrier de France), melyre állítása szerint talán még büszkébb is, mint az általa birtokolt három Michelin csillagra. Lassan harminc éve, hogy útjára indította a világ legigényesebb melegkonyhai szakácsversenyét, a Bocuse d’Or-t, melyet 1987 óta kétévente rendeznek meg.

Paul Bocuse Fotó: Jarle Vines

Paul Bocuse
Fotó: Jarle Vines

A verseny élőben zajlik, hatalmas közönség előtt alkot a huszonnégy séf a világ minden tájáról. Öt és fél óra alatt kell elkészíteniük két tökéletes fogást; egy aprólékos részletességgel megalkotott hal és hús-ételt, majd a huszonnégy tagú zsűri elé tálalni az első, majd 35 perccel később a második fogást. A versenyzők egy 18 m2-es, teljesen felszerelt konyhában versenyeznek, amely a közönség előtt van felállítva. A zsűri 60 pontban értékeli az ételeket (40 pont az étel íze, harmóniája, állaga, 20 pont a prezentáció), amelyhez hozzáadódik még további 20 pont, mely a konyhai munkát valamint higiéniát szemrevételezi.

A tét óriási, hiszen eldől, ki a legjobbak legjobbika, ki nyeri meg az arany Bocuse szobrocskát és az azzal járó 20.000 eurós pénzjutalmat.

További sikeres felkészülést kívánunk a magyar csapatnak!

Kalácska Nóra

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további olyan hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.bocusedorhungary.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/magyarbocusedorakademia

Legutolsó szerkesztés: 2016-05-09