Illatos, frissen sült kenyéren csillogó zsírral, csípős kolbásszal, ropogósan omlós töpörtyűvel, vajpuha szalonnával biztosan találkozhatnak azok, akik ellátogatnak a Budapesti Mangalica Fesztiválra, amely idén nyolcadik alkalommal költözik február 6-8. között a budapesti Szabadság térre.

Mi másról szólhatna ez a fesztivál, ha nem a hús, azon belül is a magyar mangalica sertéshús szeretetéről? Hétvégén a főváros szíve zsibongó, ízes-szagos piactérré alakul; az ország számos pontjáról érkeznek ide tenyésztők és őstermelők, hogy hamisítatlan mangalica hústermékeikkel kóstolásra, vásárlásra csábítsák az eseményre kilátogató érdeklődőket. A fesztivál sikerét jelzi, hogy Budapesten kívül már Debrecenben, Szombathelyen, Székesfehérváron és Szegeden is többször megrendezésre került ez az egyedülálló rendezvény.

mangalica-fesztival-szalami

Garantáltan mangalicából

A rendezvényre kizárólag a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült termékek mehetnek a fesztiválra, tehát nem kell mangalicaként eladott más húskészítményektől tartani. A fesztivál fontos jellemzője továbbá, hogy itt a vásárló sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő, így a kereskedelmi láncok kiiktatásával zajlik az áru értékesítése.

Húsok mellett számos hazai kistermelő és családi vállalkozás terméke is képviselteti magát, akik sajt,- házi lekvár,- szörpkészítéssel, méz, olaj vagy éppen fűszertermeléssel foglalkoznak, sőt magyar kézműves termékek készítői, iparművészek is bemutatkoznak a vásáron.

mangalica-fesztival-vasari-forgatag

Vásári forgatag zenével, bemutatókkal

A fesztivál egyik legnépszerűbb pontja az élőállat kiállítás, amikor ideiglenesen felépített karámokba költözik a három mangalica fajtából (szőke-vörös- fecskehasú) 3-3 példány és egy anyakoca malacokkal.

Az ingyenes rendezvényen számos program várja a kiérkező látogatókat; könnyűzene mellett autentikus népzene is felcsendül, vásári komédiának, gasztro bemutatóknak (kolbásztöltés, sajtkészítés, lekvár főzés) lehetnek szem- és fültanúi. A szombati nap fő eseménye pedig a főzőverseny lesz, ahol hagyományosan bográcsban készült ételek kerülnek terítékre. Az ínyencségre vágyók helyben sült mangalica ételek közül válogathatnak, melyeket aztán kiváló magyar borokkal és pálinkákkal öblíthetnek le.

mangalica-fesztival-malacok-a-karamokban

A magyar mangalica eredete

Az ún. magyar mangalicát a délről érkezett sumádia és két ősi tájfajtánk, a bakonyi és a szalontai sertés keresztezéséből, hazánk területén tenyésztették ki. Négy színváltozatát tartották nyilván, szőkét, feketét, fecskehasút és vadast. Alkatuk kerekded, széles hátú és gömbölyded hasú, szőrzetük finom szálú és göndör. A sertésfajta neve, a szerb–horvát eredetű mangalica szó is jelzi meghonosodásuk és kialakulásuk irányát. Ez a jellegzetes zsírsertésfajta körülbelül a 19. század közepére csaknem teljesen kiszorította a két ősi tájfajtát; pontosabban folyamatos keresztezéssel átalakította és egységesítette a magyar és a Kárpát-medence sertéspopulációját.

Kalácska Nóra

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további magyar gasztronómiával kapcsolatos hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék rajongók Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.mangalicafesztival.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/mangalicafestival

Legutolsó szerkesztés: 2015-02-08