Ötven év után indította újra ősei minőségi, hagyományos húskészítményeket kínáló családi vállalkozását Buza Sándor, aki nagyapjához hasonlóan ragaszkodik a múlt századi dunántúli receptúra alkalmazásához. Az adalékanyag-mentes “BUZA” kolbászvariációk termékcsaládját 2015-ben Magyar Termék Nagydíjjal is elismerték.

Buza Sándor nagyapja, Buza Vendel állatkereskedő 1923-ban alapította a mai VendelFood elődjét, egy hentes-és mészáros üzletet a Zala megyei Söjtörön. Tíz évvel később második fia, a hentesmesteri oklevelet szerző Jenő vette át a vállalkozás irányítását, és onnantól a család nevével fémjelzett húsáruk a hazain túl a szomszédos országok piacaira és eljutottak.

tradicionalis_buza_kolbaszok

A ’30-as, ’40-es évek BUZA-termékei közül a kolbász- és téliszalámi-variációk voltak a legkedveltebbek. Ám az ötvenes évek politikai változásainak hatására a családi vállalkozás ellehetetlenült, a féltve őrzött receptúrák a fiók mélyére kerültek. “Máig jól emlékszem a gyerekkoromra, a már funkciójukat vesztett épületekre: az istállóra, az ölőre, a koromtól fekete füstölőre vagy a földbe ásott hatalmas jégveremre” – meséli Sándor.

buza-csemege-parasztkolbasz

Tradicionális, adalékanyag-mentes húsfeldolgozás

A múlt századi dunántúli paraszt receptúrát fél évszázaddal később Buza Sándor élesztette újjá, aki ősei példáját követve folytatja a tradicionális, adalékanyag-mentes húsfeldolgozást. Az egyedi és harmonikus ízvilágot a jó minőségű disznóhús mellett a magyaros fűszerek mint a paprika és a fokhagyma, valamint a nemes fán történő hagyományos füstölés adja. A családi fűszerezés két nagyon különleges „szereplővel” tette még izgalmasabbá a kolbászokat, melyek pl. az alföldi készítményekben nem találhatók meg. Ez a szerecsendió és a szegfűbors. „Erre mondjuk mi, Buzák azt, hogy az ínyencek élvezik a különbséget” – jegyzi meg Sándor.  A termékek mindemellett glutén-, laktóz- és szójamentességükkel tökéletesen illeszkednek a modern, egészségtudatos gasztronómia elvárásaihoz.

Buza-kolbasz-adalekmentes-hamar elfogy

A “BUZA kolbászvariációk” termékcsaládot  a legmagasabb magyar minőségi elismeréssel, a Magyar Termék Nagydíjjal jutalmazták, amely cím használatára 2015. szeptember elsejétől jogosult. Mind ezen, mind pedig egyéb ínyenc termékeik – mint a Mediterrán szalámi vagy a Legényes-extra csípős parasztkolbász – elérhetőek a VendelFood Kft. webáruházában, illetve bizonyos fővárosi és vidéki  üzletekben.

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további magyar élelmiszerekkel kapcsolatos hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolodó oldal: www.buzakolbaszok.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/vendelfood

Legutolsó szerkesztés: 2016-12-13