A világszerte nagy múltra visszatekintő házi ecetkészítés hagyománya a magyar konyhákból a XX. században tűnt el, ezzel pedig a zamatos bor- és gyümölcsecet tömegfogyasztása is megszűnt. A különleges ecetek azonban végre visszatérhetnek a háziasszonyok „konyhai fegyvertárába” – az ínyenc férjek nagy örömére!

Talán kevesen tudják, hogy a valódi bor- és gyümölcsecet gyártásának ősi tradíciója van Magyarországon: a savanyító a só mellett a legfontosabb ízesítő volt a a parasztkonyhában. Egészen a 19. század végéig mind a konyha, mind a házipatika kulcsfontosságú kelléke volt a sokoldalú – többnyire házi készítésű – ecet. Hogy valóban a magyar háztartások nélkülözhetetlen alapanyaga volt, arról a korabeli hazai szakácskönyvek adnak hiteles tanúbizonyságot, melyek a század elején még sokféle ecetkészítési eljárást mutattak be. A hagyomány azonban mára már feledésbe merült… legalábbis mostanáig.

tokaji-borecet-kostolocsomag

Magyar minőségi borecet az ízek kedvéért

„Együtt az ecetipar megújításáért!” – ez a jelmondata a Bor- és Gyümölcsecetgyártók Egyesületének, mely azzal a céllal jött létre, hogy közös összefogással feltámassza a tradíciót, megújítsa a magyar ecetipart és visszahozza a köztudatba a minőségi bor- és gyümölcseceteket. Szomorú tény ugyanis, hogy a ma forgalomban lévő ecetek többsége biomasszából vagy kőolajszármazékból készül – mégis előfordul, hogy úgy jelennek meg a boltok polcain, mint valódi gyümölcsecetek. Az egyesület éppen ezért rögzíteni kívánja a bor- és gyümölcsecetgyártás szabályait, a borokhoz hasonlóan kívánja meghatározni az előállítás körülményeit – így az összetevők mennyiségét, illetve magát az eljárást.

Fontosnak tartják a különböző minőségű borecetek minősítési kategóriákba sorolását is. „A pálinkához hasonlóan a magyar minőségi borecet piaci helyzetének megváltoztatása nagy kihívás a szakma számára, amely közös akaratot, fegyelmezett összefogást, tudatos piaci munkát és nagy befektetést igényel.” – mondta el Dr. Simon Péter, az Agrármarketing Centrum igazgatója. A Bor- és Gyümölcsecetgyártók Egyesülete kizárólag olyan gyártókat vesz fel soraiba, akik célkitűzéseként szerepel, hogy valódi gyümölcsből biológiai erjesztéssel készítsenek ecetet. Alapító tagjai között olyan ismert nevekkel találkozunk, mint a Tokaji Borecet Manufaktúra, az Agárdi Pálinkafőzde, a Dobogó Pincészet vagy Horváth József (Ráspi) étterem tulajdonos, séf és borász.

tokaji-borecet-muskotalybol

Jó borból jó ecet lesz

Tehát a magyar ecet elindult az újrafelfedezés útján, mely nem kerülhette el a szakma figyelmét sem. Nem csak a tokaji bornak, hanem a belőle készülő borecetnek is nagy sikere van a határon túl, ezzel is igazolva: a biológiai erjesztésű magyar bor-és gyümölcsecetek prémium kategóriás termékek, amelyek méltán képviselhetik hazánkat a külföldi piacokon is. Az élelmiszerek Oscar-díjának számító Superior Taste Award-ot ugyanis idén egy magyar termék nyerte el. A nemzetközi ízpróbán a Tokaji Muskotály Borecet vívta ki az Európa 60 legnevesebb, Michelin-csillagos séfjéből és sommelier-jéből álló független zsűri elismerését. Nem véletlenül, hiszen a Tokaji Borecet Manufaktúra egyedülálló módon minőségi tokaji borból készíti boreceteit, melyekben visszaköszön a felhasznált bor teljes íz- és illatanyaga. Bodrogkeresztúr a bölcsője ezeknek a különleges, savanyú nedűknek, melyek igazán sokoldalú felhasználási lehetőséget kínálnak a gasztronómia szerelmeseinek.

csemegeuborka-tokaji-borecetben

Pár csepp és egy egészen más világ

Az ecet általában levesek, főzelékek és saláták készítésekor kerül elő a konyhában, holott a minőségi, biológiai erjesztésű ecet ennél jóval sokoldalúbb. Mártások, húsételek vagy akár desszertek komponálásakor is bátran nyúlhatunk hozzá, de párolt zöldségek ízesítéséhez vagy akár halak manírozásához… Már pár cseppel különleges karaktert kölcsönözhetünk ételeinknek.

violetta-ivoecet-tokaji-borecet-manufaktura

Ismerkedéshez: ecetfröccs

A kevésbé bátrak a bor- és gyümölcsecettel való ismerkedést kezdhetik egy egészen izgalmas formában: az ecetfröccs különleges gasztronómiai élményt kínál az ínyenceknek. A zöld flakonos eceteket sem kell kidobnunk, ezek ugyanis univerzális háztartási szerek, melyekkel kiválóan helyettesíthetjük a drága és nem mellesleg környezetszennyező tisztítószereket.

Székely Ágnes

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további olyan magyar termékekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék rajongók Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.borecet.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/tokajiborecet

Legutolsó szerkesztés: 2014-09-23