Az olyan – régen evidensnek számító – dolgok, mint piacra járni, úgy tűnik, kezdi visszakapni fényét. S lássuk be, ami régen jól működött, miért ne működhetne jól ma is? Legfeljebb modern köntösbe öltöztetve – alkalmazkodva a 21. századhoz. A Microker internetes piacfelület célja, hogy a termelők és a fogyasztók közvetítők nélkül, lakóhelyükhöz legközelebb egymásra találjanak.

Lengyel Éva – a weboldal kitalálója – szó szerint egy piaci rést tölt be a Microkerrel, pedig valójában csak visszatér a gyökerekhez; eladókat és vevőket „terel egy helyre” – mindezt internetes felületen.

A Microker honlapján egy térképes kereső található, melynek segítségével lakóhelyed közvetlen közelében vagy egy általad kiválasztott területen megtalálhatod a termelőket, és közvetlen tőlük vásárolhatod meg az általad keresett élelmiszereket, termékeket.

microker-zoldsegek-kozvetlenul-a-termelotol

Hogyan működik?

Akárcsak a hagyományos piacon, itt is meg kell jelennie a termelőnek – a Microker esetében ez azt jelenti, hogy a termelőnek regisztrálnia szükséges az oldalon. Ezt követően a Termelői adatlap kitöltésével lehetősége van korlátlan számú, saját előállítású termék feltöltésére.

A vásárló feladata pedig csupán annyi, hogy rákeressen a kívánt termékre – beállítva a keresési távolságot. Ezután az oldal „kidobja” a közelben elérhető termelőket, illetve elérhetőségeiket.

Fontos tudni, hogy a Microkeren nem lehet terméket rendelni és vásárolni, ezzel is erősítve a hagyományos piac személyes jellegét, ahol a termék átvételéhez elengedhetetlen találkoznia vásárlónak és termelőnek. Ehhez nyújt segítséget a microker.hu weblap Facebook-os csoportja, melynek célja, hogy a vásárlók és termelők meg tudják szervezni a termékek szállítását.

microker-tyukok

„Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan”

Be kell látni, a Microkerrel valamint a hagyományos piac újbóli térhódításával mindenki jól jár; a helyi gazda azért, mert áruja vevőre talál – a termék ára közvetlenül a termelőhöz vándorol -, a vásárló pedig biztos lehet abban, hogy valódi tyúktojást vett, amelyet valódi tyúk tojt. Ráadásul mérséklődik az áruk utaztatásából származó környezeti terhelés.

microker-alkalmazas-termelo-kereso

Nem beszélve arról, szívesebben vásárolunk olyasvalakitől, akit személyesen ismerünk. A Microker ezt is biztosítja. Ha elégedett voltál az élelmiszerrel, máskor is tőle akarsz vásárolni, s viszed a termék jóhírét barátaid, ismerőseid körébe – ezzel erősítve a hazai gazdaságot.

Az igazán jó dolgokhoz nem kell sok minden; néhány kilogramm háztáji felesleg és a Microker.

Kapcsolódó oldal:  www.microker.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/Microker

Legutolsó szerkesztés: 2019-03-05