Amikor az ember a természettel élt együtt, ismerte az őt körülvevő növények jótékony hatásait. A vajákosok, javasasszonyok tudták, hogy „fűben, fában orvosság”; boszorkányos ügyességgel és hozzáértéssel kezelték a betegek nyavalyáit. Ma hiába képes a tudomány mesterséges módon, erősebb hatású készítmények előállítására, azok sajnos nemcsak gyógyító erővel, hanem mellékhatásokkal is „ellátják” használóikat.

Gyógyszerfalásban szenvedünk. Vitaminok, pirulák, cseppek tucatjai töltik meg polcainkat. Egészségesek akarunk maradni bármi áron. Az ár pedig szó szerint értendő; komoly pénzösszegeket emészt fel a „jól levés”. A gyógyszeripar hízik, a pénztárcánk apad. Pedig elég szétnéznünk egy kicsit, és házilag is enyhíthetjük panaszainkat, védhetjük egészségünket olcsón, természetes módon.

A jelenleg receptre felírt gyógyszerek 2/3-a természetes forrásokra vezethető vissza. A fenntartható életmódot keresők számára mindenképpen érdemes tájékozódni a gyógynövények hatásairól és termesztéséről is, mert ezek esetleg kiválthatják a kedvezőtlen hatásokat is okozó gyógyszereket.

Szabó Gyuri bácsi

Szabó Gyuri bácsi
Fotó: Györgytea

Gyuri bácsi, a mindentudó füvesember

A növények amellett, hogy gyönyörködtetnek, némelyikben igazi csoda lappang, mely a megfelelő módon kinyerhető belőlük, és a javunkat szolgálja. Gyógynövénynek azokat a növényeket nevezzük, melyek tea, krém, kivonat vagy borogatás formájában jótékony hatással vannak a szervezetre. A jótékony zöldek közül néhány fajtát kifejezetten gyógyító hatása miatt termesztenek, de olykor a „gyomok” között is találhatunk a szervezet számára értékes gyógynövényeket.

Lehetetlenség lenne fölsorolni a Magyarországon előforduló összes gyógynövényt és azok pozitív hatásait, ám él hazánkban egy férfi, aki őrzi, és továbbadja a népi gyógyászat hagyományait. Ő Szabó Gyuri bácsi, aki nagyanyjától tanulta a füvek ismeretét és szeretetét, és aki egészsége érdekében ma is a minden nap használja a gyógynövényeket. Zsuzsa lányát pedig azért tanítja, hogy majd ő vigye tovább az apai, dédnagymamai, szépanyai örökséget.

bodza_virag_gyorgytea

Fotó: Györgytea

Erre mi való?

A gyógynövényeket, illetve a belőlük készült teákat, krémeket, kivonatokat és borogatásokat nem csupán a gyógyszerek alternatívájaként használhatjuk, megelőzésre is kiváló alkalmasak. Már az influenza időszak kezdetén érdemes készíteni és fogyasztani C-vitaminban gazdag ételeket, italokat, például csipkebogyó teát. Felső légúti betegségre kiváló a kakukkfű, a bodza és az útifű, ezek ugyanis hurutoldó hatásúak, enyhítik a különböző köhögéses panaszokat, és segítik a hurutos váladékok felszakadását.

Stressz és alvászavar ellen Gyuri bácsi a citromfű teát ajánlja. Ez a tea kimondottan jóízű, mindamellett nyugtató és stresszoldó hatású. Korlátlan ideig lehet inni az esti órákban, de ne közvetlenül lefekvés előtt.

Visszérre, seprűérre az erdei málnalevél és erdei szederlevél teákat érdemes inni felváltva, külsőleg pedig az orbáncfű olajat, vadgesztenye krémet, valamint a körömvirág kenőcsöt alkalmazhatjuk. A két utóbbi gyulladt visszér esetén hatásos. Mind a teákat, mind a krémeket korlátlan ideig lehet használni.

A vadgesztenye egyébként kimondottan multifunkciós gyógynövény; szinte minden része felhasználható a házi patikánkban. Ez a növény csodálatosan gazdag hatóanyagokban. Visszérgyulladások, visszértágulatok, aranyér kezelése mellett hatóanyagai pattanásos és rosaceás bőr ápolására is kiválóak. Napvédő szerekben is előszeretettel alkalmazzák, hiszen elnyeli az ártalmas ultraviola sugarakat. Sőt biomosószerként is megállja a helyét.

levendula_gyorgytea

Fotó: Györgytea

Gyógynövénytermesztés otthon

A fűszernövények nevelése egyszerű, termesztésükkel bárki foglalkozhat. Miután általában a konyhában van rájuk szükség, ezért érdemes ehhez közel kialakítani az erre szolgáló termőhelyet: ültethetők virágcserépbe, dézsába vagy külön kertrészbe is. A vízigényesebbek, mint pl. tárkony, menta, lestyán egyébként remekül érzik magukat a kerti csapok, kifolyók, ereszcsatornák mellett. A fenntartható földhasználat a gyógynövény-termesztésben elsődleges szempont; a gyógy- és fűszernövényeket társíthatjuk akár dísznövényekkel vagy zöldségnövényekkel, így azok biológiai védelmét is elláthatják. A telepítésnél a talajadottság is fontos, ezért érdemes tájékozódni, illetve a talajjavító praktikákkal (komposztálás) megismerkedni.

A vetés, ültetés fontos szempontja, hogy milyen az ültetendő növények magassága, kiterjedése, fényigénye, élettartama. Helybe vetéssel tavasszal a petrezselyem, ánizs, borsikafű, koriander, palántázva a majoranna, a bazsalikom szaporítható. Az évelőket kora nyáron zöld-dugványozással (levendula, rozmaring), illetve kora tavasszal, vagy késő ősszel tőosztással (citromfű, kakukkfű, menták) is szaporíthatjuk. A fűszernövények szerencsére nem túl igényesek, ám szárazabb időszakban öntözést igényelnek. Eleinte gyomlálni kell a kiültetéseket, de később a növények összenőnek. Csalánból, fekete nadálytőből, zsurlóból trágya- és permetező levet is készíthetünk.

kozonseges_galaj_gyorgytea

Fotó: Györgytea

Gyűjtsük be és tegyük el!

Az önellátásra törekvő települések egyre gyakrabban indítanak jövedelemkiegészítő célú programokat a vadon termő gyógynövények gyűjtésére. Ez különösen a hátrányos helyzetű településeken fontos munkahelyteremtő cél, azonban a gyűjtés fenntarthatóságára mindenképpen érdemes figyelmet fordítani. Amennyiben egyes fajok élőhelyein a gyűjtés után nem marad elegendő szaporító anyag (mag, gyökér), néhány év alatt kipusztulhatnak a növények.

A gyógynövénygyűjtésnél is szempont tehát, hogy fenntarthatóan használjuk fel a természeti javakat. Fontos tudnivaló az is, hogy védett fajt, illetve védett területen bármilyen növény engedély nélkül tilos gyűjteni; továbbá kerüljük a gyűjtéssel az utak mentét, és a szennyezett helyeket is. Miután begyűjtöttük, a legtöbb növényt szárítással tudjuk tartósítani. Tűző napon vagy esős időben nem alkalmas szárításuk, erre a célra jó szellőzésű, nem túl párás és nem nyirkos hely a megfelelő.

gyogynovenyek_zsakokban_gyorgytea

Fotó: Györgytea

Szeretnél többet megtudni a gyógynövényfajtákról? Vegyél részt a Szentendrei Skanzen öko programjain, melyeken többek között megtanulhatod, melyik fajtát mikor gyűjtjük, melyik részét használhatjuk fel, mit és hogyan készíthetünk belőle és mire alkalmazzuk azokat.

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további népi gyógymódokról, praktikákról értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.skanzen.hu/oko
Facebook oldal: www.facebook.com/SKANZEN.HU

Legutolsó szerkesztés: 2016-02-12