Vigvári Judit, ruhatervező, aki kreativitását több éve legfőképpen lakásdekorációs munkáiban kamatoztatja, újabban babaholmik gyártásába is kezdett. Munkáit a magyar népművészet, a kalotaszegi és kalocsai motívumkincs, valamint gyermekkori emlékeinek hangulata inspirálja. Az újraalkotás segítségével szeretné megőrizni a hagyományok értékeit a rohanó mindennapok számára.

Vigvári Judit 2011-ben végzett a Budapesti Műszaki Főiskola Könnyűipari Mérnöki Karának terméktervező, ruha szakán. Ám úgy döntött, nem a ruhatervezés világát választja. Saját vállalkozást indított, saját műhellyel, ahol ő diktálhatja az iramot elképzeléseinek, álmainak és vágyainak megfelelően. Aki ilyen alkotásra determinált szakon végez, kreativitása révén, rengeteg különböző területen képes alkotni és sikereket elérni, ha kellő elszántsággal rendelkezik. Nála ebből nem volt hiány. Ám ezek mellett családot szeretett volna, valamint egy olyan hivatást, amellyel nem csak magának, de széles és kedves vásárlóközönségének is sok örömet okoz.

vigvari-judit-asztali-futo-tanyeralatet

„Szitavirág” technika

Judit munkái szitanyomással készülnek, mely technikával először közelebbről utolsó egyetemi évében, németországi tanulmányi ösztöndíja során ismerkedett meg. Diplomamunkájának ruhadarabjaira is kézi szita technikával kerültek azok az általa tervezett motívumok, melyeket a kalotaszegi népi mintakincs és formavilág ihletett. Ebben az esetben még hőre puffadó festéket használt, mivel az szépen idézte a magyar hímzés technikáját. További és jelenlegi munkáinál a festék és a termék nem, de a technika megmaradt, mivel úgy véli, a szitanyomás tökéletes eszköz a gyönyörű minták részleteinek kiemelésére. A szitázásnál az adott minta méretei azonban nem változtathatóak, ezért a tervezésénél azt is figyelembe kell vennie, hogy a minta több terméken is jól mutasson.

vigvari-judit-babaruha

Jellegzetes és lenyűgöző mintarendszerének első darabjait szintén diplomamunkája során alkotta meg. Ezeket azóta is folyamatosan bővíti, újítja. Első, kizárólag díszpárnákat felvonultató, kollekciója 2011 októberében, Kalocsa virágai néven jelent meg és rendkívül nagy sikert aratott. Azóta további, a mindennapokban is jól használható kiegészítőkkel bővült a főként lakástextileket tartalmazó termékcsalád, például asztali futókkal, alátétekkel, konyharuhákkal. A magyar termékpalettán pedig újabban már egyre több babáknak szánt rugdalózó és egyéb, kisgyermekeknek szánt apróság is szerepel. Ennek egyik oka, hogy Judit közben édesanya is lett, és fontosnak tartja, hogy ezekkel a motívumokkal a gyermekek már ilyen fiatal korban is találkozzanak, hiszen ez befolyásolhatja a magyar népművészethez és a magyar kultúrához való későbbi hozzáállásukat.

vigvari-judit-design-tavasz

Skandináv-magyar „házasság”

A Kalocsa virágai kollekció után a magyar tervezőnő úgy döntött, hogy valóra váltja egy régi álmát, s egy más típusú mintát adaptál a már meglévő motívumkincsbe, továbbra is követve alkotói munkájának mozgató gondolatát: „Megőrizni a magyar népművészetet, mai formába öntve, hogy ismét a mindennapjaink részévé válhasson!”. Az új kollekció a Szarvas nevet kapta, melyben a kalotaszegi népi motívumok kissé skandináv jelleggel jelennek meg. A rénszarvasokról általában mindenki a téli időszakra asszociál, így az ezzel a mintával ellátott textilek tökéletesen illeszkedhetnek a havas hideg hangulathoz, melegséget és vidámságot, ugyanakkor stílust csempészve otthonunkba. Ráadásul új asztali futóit tekintve 100%-ban magyar termékeket sikerült létrehoznia, hiszen azok anyaga magas minőségű lenvászon, ami a Győri lenszövőben készül. Válasszunk tehát bátran bármit a Judit Vigvári Design termékei közül, biztosan örömünket leljük benne, és hasznunkra is válik, hiszen ezek a textilek egyaránt megállják helyüket mind az autentikus, mind akár egy minimalista enteriőrben.

Kalina Veronika

vigvari-judit-muhely-termekek

Kapcsolódó oldal: www.juditvigvari.com
Facebook oldal: www.facebook.com/JuditVigvariDesign

Legutolsó szerkesztés: 2014-03-05