Ajándék, gyönyörű családi örökség és hasznos konyhai eszköz is lehet a díjnyertes PAPR!KUM, Toronyi Péter alkotása. Segítségével néhány mozdulattal durvább vagy finomabb porrá alakíthatóak a legfinomabb hazai paprikafajták, amelyek nem csak gazdag ízükkel, de magas vitamintartalmukkal is hozzájárulnak a család boldogságához.

Ajándékok beszerzésénél érdemes meggondolni, hogy mire költünk. Az eldobható kacatok ugyanis – hiába veszünk belőlük többet –, előbb-utóbb a fiókban végzik, az édességek élettartama pedig túl rövid ahhoz, hogy önmagukban tegyük őket a fa alá. A Papr!kum ezzel szemben nem csak értékálló, de tovább is örökíthető, mint egy igazi családi ereklye. De nem csak emiatt jó választás: egyedi formatervezésű paprikamalom, amivel a hazai kistermelőktől vásárolt, fényes szárított paprikát (vagy más egész fűszernövényt) változtathatunk néhány mozdulattal friss, vitaminokban gazdag varázsporrá.

toronyi.peter.paprikum.szertartas.a.konyhaban

Szertartás a konyhában

A főzés tudománya eltanulható édesanyánktól, nagymamánktól vagy szükség esetén kis ügyességgel akár jó szakácskönyvből is, de az igazán jó ételek elkészítéséhez elengedhetetlen a főzés szeretete. Az itthon termesztett csillogó, tűzpiros erős paprika nem csak azért fontos számunkra, mert nagyon finom, hanem azért is, mert eszmei értéke van: csodanövény, amely alapját képezi majd’ minden jó magyar ebédnek: úgy használjuk, akár a varázsport. A frissen őrölt fűszernövény levegőben szálló illata és ismerős ízvilága ugyanis bárkit képes megbabonázni, aki kicsit is szereti a magyar konyhát. Mindezek mellett a Papr!kum használata visszacsempész egy kis hagyományt a mindennapokba, lelket lehel a főzés folyamatába, történetet mesél annak, aki távolról figyeli, és remek ízekkel örvendezteti meg az egész családot, amint belekóstolnak az általa született remekművekbe. Ráadásul gyönyörű dísztárgya a konyhának: a kis piros eszközt akárhova helyezzük, azonnal szemet szúr. De miért is ne helyeznénk büszkén a helyiség közepére: egy jól látható polcra, a konyhapult elejére, vagy akár az ebédlőasztalra?

Print

Élet-formatervező

1987-ben született Budapesten, jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező mesterszakos hallgatója. Péter három év alatt Japántól Németországig kilenc fontos elismerést is megszerzett, köztük a Magyar Formatervezési Különdíjat is a Paprikumért. Nem elégszik meg azzal, hogy egy általa tervezett tárgy egyszerűen praktikus és jól néz ki. Olyan alkotásokat szeret létrehozni, amelyek kézzelfoghatóvá teszik kultúránk egy-egy fontos darabját, rítusát s később használóik által maguk is kulturális termékekké válnak. Tervezőként figyelmet fordít az aktuális problémákra és szükségletekre, célja, hogy valós megoldásokat kínáljon azokra. Ilyen például a szintén az ő kezei között született Kálha, amit már mi is bemutattunk, és ami azóta is töretlen népszerűségnek örvend. 2013-ban elnyerte Sólyom László volt köztársasági elnök által alapított Tehetség-ösztöndíját, jelenleg pedig annak a cégnek az alapjait igyekszik lerakni, amely saját tervezési tárgyai sorában többek között a Papr!kumot is menedzselné. A fiatal magyar formatervező – bár nagyon érdeklik a miénktől eltérő kultúrák, mint például az dél-amerikai vagy a japán – szereti Magyarországot és itt képzeli el a jövőjét.

Hegyi Heni

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további olyan hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék rajongók Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.paprikum.eu
Facebook oldal: www.facebook.com/Paprikum

Legutolsó szerkesztés: 2014-11-24