A Tóth-testvérek, András és Kata a hazai upcycle design üstökösei. Használt kávészsákokból laptoptáskát, iPad-tokot, füzettokot, párnát és puffot készítenek trendszerető, innovatív fiataloknak, akik vállalják, hogy ezzel sokak figyelmét magukra vonják. Andrásék már a második kollekciójukon dolgoznak.

Végzettségüket tekintve egyikük sem divattervező: Tóth András közgazdász, Kata pedig kommunikáció szakos hallgató. A Presso Design alapötlete 2011-ben született, azon a nyáron találkozott ugyanis András először a jellegzetes jutazsákokkal, melyeket egy hangulatos római kávézó félreeső sarkában kínáltak fillérekért eladásra. Az anyag rusztikussága és a minták változatossága inspirálóan hatottak az egyébként kávérajongó közgazdászra, így bőröndjét használt kávézsákokkal megpakolva tért haza, és a gondolattal, hogy ezekből a zsákokból egyszer még valami újat fog alkotni.

presso-design-tok

Az ihlet egy évvel később érkezett, amikor is András rájött, hogy a jutazsákokat újrahasznosítva és valódi bőrrel kombinálva igazán egyedi iPad-tok készíthető. Ezzel megszületett a Presso Design első terméke, melyet további felhasználási formák követtek: a strapabíró anyagból ma már MacBook-tokokat, laptoptáskákat, füzettokokat és különböző lakberendezési tárgyakat is készít a kreatív testvérpár.

presso-design-laptop-ipad-taska

A kávészsákok megújult formája

A munkafolyamat úgy zajlik, hogy Kata megtervezi a termékeket, majd a kávépörkölő üzemektől megvásárolt jutazsákokból a tisztítást követően András kiválogatja a szükséges anyagokat. Ezeket kénytelenek külföldről beszerezni, mivel a hazai üzemeknél nem áll rendelkezésre elegendő mennyiség. A tervek ellenőrzését követően elkészítik a próbadarabot, végül egy varrodában legyártják. Ezután már csak a finomhangolások vannak hátra, amikor is új, végleges formát öltenek a különös hangulattal bíró kávés jutazsákok.

presso-design-jovobeli-tervek

Az így elkészült Presso Design termékeket az erős anyag rusztikussága és – a gondos tervezésnek köszönhetően – a kifinomultság egyszerre jellemzi. A tervezés során kiemelt figyelmet fordítanak a használhatóság mellett a tartósságra és a maximális védelemre is, így például az iPad- és MacBook-tokokat, illetve laptoptáskákat ütéstompító habszivacs párnázással és megerősített sarkokkal látják el.

presso-design-laptop-valltaska

A fiatal magyar testvérpár folyamatosan új ötleteken agyal. A legújabb ötletüket, a jutazsákból készült tányéralátétet hamarosan piacra dobják, azaz a cég webáruházán, viszonteladóknál – például olyan dizájn-boltokban, mint a Printa és az Insitu – nemsokára elérhetőek lesznek.

Benesóczky László

Kapcsolódó oldal: www.pressodesign.hu
Facebook oldal: 
www.facebook.com/pressodesign

Legutolsó szerkesztés: 2014-02-06