A világon egyedülálló luxushangfalak készülnek egy, a Keleti pályaudvarnál található kis alagsori műhelyben. A magyar garázscég 2011 óta tervezi, fejleszti és gyártja a szemet és fület egyaránt gyönyörködtető kézműves hangsugárzókat, melyek bizony iparművészeti alkotásként is megállják a helyüket.

Bizsók Vajk tizenöt éves korábban építette első hangfalát, a zene és a hangsugárzó iránti szenvedélye immár több mint húsz éves múltra tekint vissza. Építészekkel végzett közös munkái során jutott a felismerésre: a klasszikus „fekete dobozos” hangsugárzók csupán megtűrt tárgyként – többnyire zavaró idegen testként – vannak jelen a belsőépítészeti térben. Így született az enteriőrrel tökéletesen harmonizáló, egyedi hangfalak megépítésének ötlete, mellyel 2008-ban a magyar Életpálya Alapítvány tehetségkutató pályázatán 2. helyezést ért el.

Az álomból azóta valóság és jól működő vállalkozás lett. A BIZSÓK Hangsugárzó Manufaktúra a hangsugárzókat a modern lakberendezési tárgyak rangjára emeli a legkiválóbb hangminőség garantálása mellett. Novothny Ákos fejlesztőmérnökkel karöltve dolgoznak a hangsugárzók és enteriőrök viszonyának megújításán, innovációjuknak köszönhetően a hangfal fogalma új értelmezést nyer.

Novothny Ákos, a Bizsók manufaktúra fejlesztőmérnöke

Novothny Ákos, a Bizsók manufaktúra fejlesztőmérnöke

Csúcsminőségű hang, csúcsminőségű design

Az alig néhány fős hazai manufaktúra rendkívül komplex feladatot teljesít, hisz minden egyes hangsugárzó egyedi fejlesztést igényel. Ebből adódóan a magyar hangilluzionisták munkája nem a tervezőasztalon kezdődik, hanem „terepszemlével”. Ekkor az enteriőr és az azt meghatározó elemek szemléje mellett akusztikai mérések sorát végzik el: céljuk többek között megtalálni a hangsugárzó lehető legoptimálisabb méretét és helyét az adott térben. Majd a 70-80 szakaszból álló munkafolyamat során párhuzamosan történik a design és az elektronikai rendszer tervezése és megalkotása.

A végeredmény túlmutat a designhangfal fogalmán. A magyar garázscég nem csupán új ruhába ölti a hangsugárzókat, hanem a gondos tervezés, a precíz kézi készítés, és persze a kellő fanatizmus eredményeképpen csúcsminőségű hangzást hoz létre, melyet a megrendelő zenei ízléséhez igazít.

Lámpaként is kitűnően működnek a Bizsók hangsugárzók

Lámpaként is kitűnően működnek a Bizsók hangsugárzók

Kitűnni és beolvadni: a paradoxonok jól működő házassága

Selyemfestmény, lámpa vagy éppen puff – a Bizsók hangsugárzók formabontó lakberendezési tárgyként egyszerre tűnnek ki a térből, és olvadnak be környezetükbe. A tervezésbe – ha kell – iparművészt, formatervezőt, belsőépítészt és lakberendezőt is bevonnak, majd közös erővel művészi alkotások szintjére emelik a hangfalakat. „Lehetőség nyílik igazán egyedi formák és anyagok használatára, a hangsugárzók készülhetnek akár nyers betonból, rozsdás acélból, vagy nemes fafurnérból is” – mondja el a vezető konstruktőr, Bizsók Vajk, majd megjegyzi: a szokványos hangfalaktól eltérő, meglepő formák, az anyagok merész használata komoly kihívást is jelent, hisz a hang terjedésének kényes természetére is gondolniuk kell.

Hangsugárzó, Somogyi Réka selyemfestménye mögött

Hangsugárzó, Somogyi Réka selyemfestménye mögött

A puffal egybeépített mélysugárzó, a festménynek, szobornak, lámpának vagy szobainasnak tűnő hangfalak hivalkodás nélkül hívják fel magukra a figyelmet. „Úgy rejtjük el magát a hangsugárzót, hogy kihangsúlyozzuk, illetve úgy hangsúlyozzuk ki, hogy igazából elrejtjük.” – árulja el a magyar tervező.

Egyedi hangfalak egyedi hangulatokhoz

Egyedi hangfalak egyedi hangulatokhoz

Szerethető hangfalak

Sokféleképpen mondhatjuk, de a lényeg: a hagyományos hifi-eszközök ridegsége helyett szenvedéllyel készített akusztikai bútorokat és képi hangsugárzókat kínál a Bizsók Manufaktúra. Tervezéseikkel nem titkolt szándékuk a hangfalakhoz való hozzáállás megváltoztatása. „Szerethető hangfalak készítése a cél” – foglalja össze Bizsók Vajk. E célt szolgálja számos innovációjuk, így például a képi hangsugárzókon – egy mágneses megoldásnak köszönhetően – a kép egyetlen mozdulattal kivehető a keretből, és cserélhető. Így ha gazdája ízlése változna is, a festmény mögé rejtett hangsugárzó marad.

Bizsók Vajk, tervező

Bizsók Vajk, tervező

A magyar tervező bízik benne, hogy az egyedi készítésű hangsugárzók hamarosan éttermek, szállodák belső tereiben is bizonyíthatják: a hangfal igenis lehet több egy megtűrt használati tárgynál.

Székely Ágnes

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további magyar tervezők által alkotott tárgyakról értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.bizsok.com
Facebook oldal: www.facebook.com/BizsokManufaktura

Legutolsó szerkesztés: 2016-04-09