Február 21-én nyílt meg és április 6-ig látogatható az Iparművészeti Múzeumban a 2013-as évben Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjat elnyert fiatal, magyar tehetségek kiállítása. Az ösztöndíjra 1989 óta lehet pályázni., és azzal a céllal alapították, hogy segítse a fiatal formatervezők szakmai fejlődését.

Az ösztöndíjat Moholy-Nagy László neve fémjelzi, aki magyarként előbb Berlinben, majd Chicagóban lett a Bauhaus iskola kiemelkedő tanára. Élete során fotográfusként, konstruktivista festőként, ipari formatervezőként tevékenykedett, és a kísérleti filmek egyik magyar úttörőjévé vált. Az ösztöndíjra 35 év alatti, diplomával rendelkező alkotók jelentkezhetnek. Az ösztöndíjasoknak minden évben írásban és nyilvános kiállításon kell számot adniuk a végzett munka eredményéről. Lássuk, kik a legutóbbi díjazottak!

gereby-zsofia-urban-legend-mome-osztondij-2013

Geréby Zsófia – öltözéktervező: Urban Legend; utcai öltözet kerékpárosoknak

A tervező Urban Legend nevű márkájával kerékpárosok számára hozott létre egy utcán is viselhető, a profi sportruházat elemeit ötvöző kollekciót. A kollekció megalkotásánál nagy hangsúlyt fektetett a célcsoport igényeinek megismerésére, és a kínálatból eddig hiányzó darabokra. Így jött létre a kerékpáros testtartáshoz és a gyakori mozgáshoz idomuló ruházat. Zsófia igényes megoldással érte el, hogy a fényvisszaverő elemek szervesen kapcsolódjanak az egyes darabokhoz. A különleges márkaelnevezés pedig onnan ered, hogy az egyes ruhadarabok valódi és fiktív utazók, kalandorok, felfedezők legendáinak QR-kóddal leolvasható leírását rejtik.

Tervező weboldala: www.urbanlegend.cc

giba-agnes-blaeu-porcelen-etkeszlet-mome-osztondij-2013

Giba Ágnes – formatervező: Herendi porcelán étkészlet

A Herendi Porcelángyár az étkészlet megszületésétől a megvalósításig kísérte és finanszírozta Ágnes projektjétt. A tervező a multifunkcionális porcelán étkészlet kialakítása során a herendi porcelán hagyományait és formavilágát vette alapul. A termékcsalád terítőtányérokat, teás és kávés szettet, tálalóedényeket és különleges szervírozó szetteket valamint kisméretű, asztali kiegészítőket tartalmaz. Összesen több mint 25 különböző elemből áll, amelyek egymással szabadon kombinálhatóak.

Tervező weboldala: www.agesdesign.hu

hukaya-simon-csempe-mome-osztondij-2013

Hukaya Simon – formatervező: Hajtogatott csempe

Simon terve a hajtogatott papír egyenes síkokból építkező, egyszerű geometriai struktúrájából indult ki. A kiállításon négy eltérő mintájú, de egyforma méretű betonburkolat variációja látható. A minták variációit a tervező matematikai módszerekkel kategorizálta, majd az egyes formák kombinációjából dekoratív felületeket hozott létre. Simon a gyártás során a korszerű mechanikus és kézműves eljárások keverékét alkalmazta. A fény-árnyékhatást nagyon szépen megjelenítő burkolat kollekciója minden stílusú lakásban megállná a helyét.

Tervező weboldala: www.simon_hukaya.prosite.com

jani-zsuzsanna-dorv-clothing-mome-osztondij-2013

Jani Zsuzsanna – divattervező: Átalakítható öltözékek

A tervező a technológiákkal kísérletezve olyan ruhákat álmodott meg, amelyek átöltözés nélkül is formálhatóak, többféleképpen hordhatóak. Egyaránt alkalmasak az elegáns és a kényelmesebb utcai viseletre. Kreatívan kihasználva az átalakíthatóságukat sokfajta variációban hordhatóak, ezzel is tükrözve személyiségünket. A tervezés az egyszerű síkidomok lehetőségeinek kiaknázásából indult ki. Zsuzsanna a variabilitást elsősorban az anyagválasztással és a színekkel növelte.

Tervező weboldala: www.dorvclothing.com

juhasz-adam-led-lampacsalad-mome-osztondij-2013

Juhász Ádám – formatervező: korszerű álló- és függőlámpacsalád

A tervező a LED világítástechnika fejlődését felhasználva bel- és kültéren egyaránt használható, színvezérelt lámpacsaládot tervezett. Kitűzött célja volt, hogy egy környezetbarát terméket hozzon létre korszerű technológiák alkalmazásával, amelyet ráadásul költséghatékonyan lehet előállítani. Ádám egyszerű geometriai elemek sorolásával egy zárt, ugyanakkor izgalmasan áttört formát hozott létre.

Tervező weboldala: www.adamlamp.com

kiss-gal-gergely-hajtogathato-butor-mome-osztondij-2013

Kiss-Gál Gergely – formatervező: Hajtogatható elemekből bútorok

Gergely különböző, budapesti dizájnvásárokon inspirálódva a jövő piacának megoldásaként egy tetszőlegesen variálható stand- és pavilonrendszer ötletével állt elő. Az elsősorban nagyüzemi gyártásra tervezett, könnyen összeszerelhető lemezszerkezeteket a tervező a papírból hajtogatható formákból vezette le. A kiállításon egy – ebből az ötletből kiinduló – bútorkollekció szerepel, amely elsőként a Londoni Design Héten jelent meg. Széthajtogatva akár a falon is tárolható, majd összehajtva egy egyszerű rögzítéssel masszív bútorrá alakítható.

Tervező weboldala: www.plie.hu

lantos-timea-porcelantervezo-mome-osztondij-2013

Lantos Tímea – porcelántervező: Zöld pont – bölcsőtől a sírig – haszonnövények porcelánban

Tímea olyan tárgyegyüttest hozott létre, amely nemcsak a növény életfázisait kíséri végig – az elültetéstől a növekedésén át a tárolásig és az elfogyasztásig -, hanem minőségi és tartós eszközként az egyén életében is hosszú ideig jelen maradhat. A Zöld pont részei a csíráztató, a fűszer- és haszonnövények nevelésére, tárolására alkalmas kerámiarendszer, a szárító felület, a fűszertároló- és szóró család.

Tervező weboldala: www.timilantos.tumblr.com

Németh Krisztina – fémműves formatervező: Ékszer képek – Intarziaékszerek

Krisztina a nagy múltú intarziás díszítőtechnika megújítását tűzte ki célul a modern technológia felhasználásával. A végeredmény két 12 darabos, „intarzia ékszerekből” álló, fém ékszersorozat lett azonos méretű keretbe foglalt, különböző grafikai motívumokkal. Az egymástól eltérő színű és fajtájú fémlemez részek intarziaszerűen vannak összeállítva, azaz az alkotórészek forrasztása vagy egyéb rögzítési eljárások alkalmazása nélkül.

Tervező weboldala: www.jewelsofkrisztina.blogspot.hu

somogyi-eva-weores-sandor-abc-mome-osztondij-2013

Somogyi Éva – grafikus, formatervező: Weöres Sándor ABC-je könyvformában

Éva ötletének célja az interaktív, papír alapú kiadványok művészi színvonalának erősítése magyar művészek műveinek feldolgozásával. Választása elsőként Weöres Sándor ABC-kötetére esett, amelyben 25 rövid vers található. A speciális könyv elkészítésénél a kézi munka és a hagyományos könyvkötészeti eljárások mellett modern technológiai lehetőségeket is alkalmazott. A könyvhöz promóciós anyag és webes kampány is készül, így a későbbiekben sor kerülhet a hagyományos technika megjelenésére modern médiahordozókon.

Tervező weboldala: www.evagrafika.blogspot.hu

Várdai Péter

Kapcsolódó oldal: www.sztnh.gov.hu/testuletek/mft/moholy
Facebook oldal: www.facebook.com/momebudapest

Legutolsó szerkesztés: 2014-03-28